Termoficare plăteşte pentru meşterul mort

De Cristina Ghilea
7Comentarii
Termoficare plăteşte pentru meşterul mort
Curtea de Apel a dublat cifrele stabilite de instanţa anterioară, obligând Termoficare SA la plata de despăgubiri în sumă de 150.000 euro, la capătul unui proces început în 2015.

Procesul intentat Termoficare SA de către familia meşterului Grigore Sidor, decedat la o avarie pe magistrala de termoficare de pe Magheru, a primit hotărâre definitivă şi irevocabilă, la finalul săptămânii trecute.

Termoficare SA şi inginerul Bologean Nicolae au scăpat de acuzaţiile de „comiterea infracţiunii de ucidere din culpă” respectiv „comiterea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”.

În schimb, Curtea de Apel „obligă inculpata SC Termoficare SA să plătească părţii civile Sidor Luminiţa suma de 6.298,57 lei daune materiale şi suma de 30.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale, părţii civile Sidor Alexandra suma de 40.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale, părţii civile Sidor Loredana suma de 40.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale şi părţii civile Judea Veronica suma de 40.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale. În baza art. 276 alin.6 Cod procedură penală obligă pe SC TERMOFICARE SA la plata sumei de 5500 lei în favoarea părţii civile Sidor Luminiţa, cu titlu de cheltuieli judiciare reprezentând onorariul avocaţial, la fond şi în apel”, spune sentinţa definitivă, pronunţată în şedinţa din 8 martie.

Anterior, în 2017, Judecătoria Oradea îi găsise vinovaţi pe inginerul Bologean – condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani 6 luni respectiv pe Termoficare SA. Daunele morale stabilite atunci erau la nivelul 85.000 euro. Tribunalul a respins contestaţia.

Directorul Termoficare SA, Stănel Necula, consideră că verdicul este echilibrat, apreciază în mod deosebit că atât Termoficare SA cât şi inginerul Bologean au fost exoneraţi de aspectele penale, chiar dacă suma pe care societatea o are de plătit a fost dublată faţă de decizia anterioară a instanţei.

„Nu se poate pune preţ pe viaţa unui om, dar noi sperăm că această sumă să facă familia să trecă mai uşor peste această pierdere”, a precizat Stănel Necula.

150.000 de euro, cât a dat Curtea de Apel familiei, este mult mai mult decât ce oferea ca reconciliere Termoficare SA -60.000 de euro, şi mult mai puţin decât pretindea familia-500.000 de euro.

„Cu această decizie au încercat să mulţumească toate părţile. Au găsit că sunt vinovaţi dar nu destul de grav încât să se constituie infracţiuni. Aşteptăm cu interes motivarea”, ne-a declarat avocatul familiei Sidor, Alin Mascaş.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor