Testarea cărnii porcilor sacrificaţi, obligatorie

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
3Comentarii
Testarea cărnii porcilor sacrificaţi, obligatorie
Valoarea unui examen prin metoda trichineloscopiei este de 9 lei.

În contextul în care în această perioadă o activitate tradiţională este cea de sacrificare a porcinelor, inspectorii sanitari veterinari reamintesc că examinarea în vederea depistării trichinelozei, a tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă, este obligatorie.

Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA cu amenzi de până la 2.000 de lei, dar pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată. Examenul se execută numai de către personal acreditat de DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea.

Program

În perioada 05.12.2016 – 08.01.2017, DSVSA Bihor a organizat la nivelul județului mai multe centre de examinare. Acestea sunt: centru de permanență la nivelul județean, situat în incinta Pieței Cetate din cadrul municipiului Oradea, care funcționează de luni până vineri între orele 8:30-17:00, sâmbătă între orele 8:30-14:30, iar duminică între orele 8:30-13:00.

La nivelul fiecărei circumscripții sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau circumscripțiile zonale – deschise în toate orașele județului (Oradea – Piața Decebal și Piața Cetate, Salonta, Beiuș, Ștei, Aleșd, Marghita și Valea lui Mihai), cu un program zilnic între 8:30-17:00 pentru zilele lucrătoare, iar în cele nelucrătoare se asigură permanență telefonică. Sediul DSVSA Bihor, din str. Ion Bogdan nr. 37, este deschis în zilele lucrătoare între orele 8:30-16:00.

Sediile circumscripțiilor sanitar veterinare de asistență din fiecare comună, prin medicii de liberă practică care au concensionat activitatea de supraveghere sanitară veterinară a teritoriului, sunt deschise în zilele lucrătoare conform programului afișat la sediul circumscripției. Pentru carnea de mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, examinarea pentru depistarea Trichinellei sp. se efectuează doar la nivelul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale.

Orarul de funcționare, ce cuprinde numele medicului responsabil pentru fiecare zi de activitate și numărul de telefon la care poate fi contactat, este afișat la fiecare circumscripție sanitară veterinară din județ, inclusiv la sediul DSVSA Bihor. Valoarea unui examen prin metoda trichineloscopiei directe, la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației, în conformitate cu Ordinul ANSVSA 96/2014 cu modificările ulterioare, este de 9 lei.

Trichineloza este o zoonoză de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc, dar și de alte animale omnivore, insuficient tratată termic, care conţine larve sau chisturi cu larve ale nematodului Trichinella specie. Cel mai frecvent este diagnosticat tipul Trichinella spiralis. La om, boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, manifestată prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor