Tichetul cultural – introdus în lege!

Tichetul cultural – introdus în lege!
Tichetul cultural pe care îl vor putea primi angajații a fost inserat în legislație, la inițiativa deputatului bihorean Szabo Odon (UDMR).

For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate iniţiativa legislativă a deputatului Odon privind acordarea tichetului cultural. Au fost 273 de voturi pentru, fără abțineri sau voturi contra pentru inițiativa deputatului Szabo și a colegilor săi din UDMR.
Precum tichetele de masă, tichetele cadou sau voucherele de vacanță, tichetele culturale vor putea fi utilizate pentru plata abonamentelor sau biletelor la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, acces la muzee, festivaluri, târguri sau expoziţii. De asemenea, utilizând aceste tichete, angajaţii vor mai putea să cumpere: cărţi, manuale şcolare, albume muzicale sau filme în orice format. Aceasta, desigur, dacă angajatorii vor găsi oportun să ofere tichetele culturale angajaților.

Pentru acces la cultură

Suma pentru care se acordă tichetele culturale este de până la 150 de lei, lunar, sau 300 de lei, dacă acestea sunt acordate ocazional, se arată în informarea transmisă de către deputatul Szabo.

Szabo Odon subliniază că, prin această iniţiativă legislativă, şi-a dorit să crească consumul de produse şi servicii culturale. Citând date ale Institutului Naţional de Statistică, cabinetul deputatului bihorean arată că, în anul 2015, cheltuielile pentru recreere şi cultură, la nivelul unei gospodării, au fost, în medie, de 67,8 lei, iar pentru educaţie 7,5 lei, acestea însemnând 4%, respectiv 0,4% din veniturile totale ale unei familii. În anul 2016 aceste sume au scăzut la valori pe care parlamentarul bihorean le consideră „şi mai stânjenitoare”. În primul trimestru, o familie a alocat, în medie, 55,5 lei pentru activităţi recreaţionale şi culturale şi doar 11,3 lei pentru educaţie. „Este greu de imaginat că o naţiune fără acces la cultură şi fără consum de produse culturale este în stare să îşi proiecteze şi să îşi construiască un viitor”, argumentează Szabo Odon. „Pot astfel să ajungă la teatru, la muzeu sau îşi pot trimite copiii la teatrul de păpuşi şi cei care până acum nu aveau această posibilitate”, mai arată Szabo.

Legislație unificată

La inițiativa lui Szabo, toată legislația în materie de bonuri valorice a fost unificată, noul text normativ referindu-se la toate aceste tichete pomenite mai sus, fiind adăugat și tichetul cultural. „Am unificat toată legislația și am introdus și tichetul cultural, alături de tichetul de creșă, tichetul cadou, de masă și vouchere de vacanță. Acum, legea merge spre promulgare”, a declarat Szabo, pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor