Tokes Laszlo si referendumul

23Comentarii
Tokes Laszlo si referendumul
Eurodeputatul Tokes Laszlo a remis următoarea declaraţie pe seama referendumului de duminică.

– În furia care l-a cuprins din cauza eşecului referendumului ocazionat de încercarea pseudo-constituţională de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, ce seamănă mai bine cu o lovitură de stat, primul ministru Victor Ponta l-a acuzat pe premierul Ungariei, domnul Viktor Orbán cu „imixtiune în treburile interne a României” şi invocând principiul nefast al „vinovăţiei colective”, pentru rezultatul nedorit de Uniunea Social Liberală (USL), a aruncat răspunderea asupra comunităţii maghiare din Transilvania.

– Respingând categoric acuzaţiile, mulţumim în primul rând premierului Viktor Orbán, pentru felul în care, în calitatea sa de vicepreşedinte al Partidului Popular European (PPE) îşi asumă răspunderea la nivelul european pentru democraţia din România, şi în acord cu preşedintele Băsescu, respinge încercarea restaurării postcomuniste.

– Respingând atacurile antimaghiare tendenţioase venite din partea premierului Victor Ponta, mulţumim deasemenea comunităţii maghiare din Transilvania pentru că s-a ghidat după propria ei conştiinţă lucidă, şi n-a dat ascultare „relei conştiinţe” a UDMR, care de fapt asistă la restaurarea politică din România. Prin neparticiparea masivă la vot, electoratul maghiar a adus un aport decisiv la stoparea cursului politic antidemocratic în derulare.

– Suntem mândri de comunitatea noastră maghiară! Apreciem însă, ca fiind ruşinoasă, atitudinea ambiguă a UDMR. Prin chemarea la vot, UDMR n-a făcut altceva decât să legitimeze referendumul de tentă dictatorială, acordând un ajutor neprincipial perechii social-liberale Ponta-Antonscu. Acest lucru s-a evidenţiat mai ales în cazul unor politicieni de frunte ai UDMR ca senatorul György Frunda şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Sándor Kiss, cei doi făcând campanie asiduuă pentru xenefobii şi antimaghiarii ca Antonescu şi compania.

– La Băile Tuşnad s-a enunţat că – în termeni sportivi – în spiritul „independenţei judecătorilor” Traian Băsescu nu ar trebui eliminat de pe teren de arbitrii, aducându-l în mod neregulamentar în joc pe Crin Antonescu, deoarece astfel „echipa” României ar ajunge definitiv în postura învinsului.

– Mulţumim comunităţii naţionale maghiare din România pentru felul în care – potrivit chemării Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), în spiritul schimbării de regim din 1989 – s-a angajat în mod exemplar şi de această dată pentru continuarea procesului schimbărilor democratice începute acum 22 de ani, pentru protejarea valorilor democratice şi a intereselor comune române şi maghiare bine justificate.

 23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor