Tot înainte! Vot pe supraimpozitarea clădirilor joase sau nealiniate

De Cristina Ghillea
32Comentarii
Tot înainte! Vot pe supraimpozitarea clădirilor joase sau nealiniate
Bolojan: UDMR poate contesta la Curtea Constituțională să vadă dacă prevederile referitoare la proprietate le bat pe cele referitoare la dreptul conferit administrației locale, prin Codul Fiscal.

Contestată în repetate rânduri și din mai multe puncte de vedere, ambiția primarului Ilie Bolojan de a supraimpozita cu 50% clădirile care sunt prea joase sau nealiniate la frontul stradal a trecut de Consiliul Local, exclusiv cu votul liberalilor.

Regulamentul se referă la clădirile din zona centrală, precum și cele situate pe arterele principale ale orașului.

Bolojan a insistat, din nou, că legea permite Primăriei să aplice cote diferențiate de impozit cui consideră, după anumite criterii și că „nu obligăm pe nimeni să demoleze sau să construiască”. Cu alte cuvinte, indiferent că cei vizați vor construi sau nu, Primăria va încasa niște bani în plus de pe urma proprietăților acestora.

„Dorim să aplicăm politici publice care influențează comportamente sociale, să influențăm contextul în care oamenii iau decizii, aplicând facilități și constrângeri, iar pe baza acestora lucrurile să evolueze în direcția bună”, a spus Ilie Bolojan.

El a precizat cu facilitățile cu care vine Primăria: scutire pe 5 ani de impozit partea nouă de clădire, scutire de taxa de autorizație de construire (1% din valoarea clădirii), precum și de taxa de ocupare a terenului public (depozitare materiale de construcții, chirie pentru schele etc).

Ilegal!

Chiar dacă într-un final a adunat voturile necesare promovării, proiectul de hotărâre a fost contestat de opoziția locală. În numele UDMR, Kirei Melinda a declarat că „Regulamentul este ilegal. Constituția și Codul Civil care apără proprietatea privată sunt mai presus de Codul Fiscal”, care permite administrațiilor locale să aplice impozite diferențiate.

Primarul i-a replicat că UDMR e liber să verifice la Curtea Constituțională care dintre legi are întâietate. „Câtă vreme legea permite autorităților această diferențiere, am propus acest regulament”, a fost concluzia sa.

Proiectul de hotăre a fost adoptat cu votul celor 18 consilieri locali liberali. Pasul următor este realizarea studiului urbanistic și de arhitectură care să individualizeze imobilele. Bolojan a spus că va cere executantului să predea studiul etapizat, prima dată să lucreze pe Centrul istoric până la intarea în 2019.

În următoarele 6 luni se va finaliza un studiu urbanistic și de arhitectură pentru stabilirea înălțimii minime a clădirilor din zonele prevăzute în regulament. Ulterior, Consiliul Local va aproba individual listele clădirilor care vor fi supuse supraimpozitării.32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor