Toti urgentistii se pregatesc pentru copii

Toti urgentistii se pregatesc pentru copii
„Armele” şi serviciile medicale de urgenţă bihorene se pregătesc pentru copii.

Efervescenţă în sistemele bihorene de arme şi medicale. Săptămâna viitoare, în unităţile de învăţământ, copiii vor vedea „Şcoala altfel”. Programa şcolară prevede ca în cadrul primei săptămâni din luna aprilie 2012, copiii să nu înveţe materiile obişnuite ci să fie angrenaţi în activităţi practice, recreative, dar în acelaşi timp utile în viaţă.

Curs de prim ajutor

Pompierii, cei care oferă spectacole de neuitat ori de câte ori organizează Ziua Porţilor Deschise, pregătesc pentru săptămâna viitoare program special şi absolut nou pentru elevi.

Dincolo de maşinile de pompieri ce pot fi „încercate”, puştanii vor fi provocaţi la un curs de prim ajutor, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, de pe str. Avram Iancu, din Oradea şi la Detaşamentul 2 Oradea, de pe str. Aluminei.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, lt. Camelia Roşca, a dezvăluit pentru Bihon şi Jurnal bihorean, că pompierii, împreună cu colegii de la SMURD, vor susţine cursuri de prim ajutor, cu informaţii minimale, despre cum pot copiii să acorde primul ajutor, dacă cineva drag sau chiar necunoscut se arde sau îşi rupe un picior sau cade brusc răpus de un infarct. Cursul se va susţine diferit, în funcţie de vârsta copiilor, astfel încât elevii să rămână cu informaţii utile după vizita de la pompieri.

Interesul pentru munca pompierilor şi informaţiile pe care le pregătesc pentru copii este mare, din moment ce încă de săptămâna trecută mai multe şcoli s-au programat deja pe zile şi ore pentru vizita de săptămâna viitoare.

Cadrele didactice care doresc să ducă elevii la pompieri sunt rugate să trimită la sediul ISU Bihor o cerere cu numărul de copii, clasa, şcoala, numele cadrului didactic şi un număr de telefon, plus ziua şi ora când doresc să meargă în vizită la ISU Bihor.

Detector şi mascaţi

Şi poliţiştii bihoreni se pregătesc din nou „să facă faţă” copiilor. Întrucât la Ziua Poliţiei Române, susţinută vinerea trecută, detectorul de minciuni şi antrenamentele mascaţilor au făcut furori printre puşti, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”, copiii care doresc vor putea veni, alături de profesorii ori învăţătorii lor din nou în vizită la Poliţie. Comisarul Ioana Indrieş, de la Compartimentul de Prevenire a Criminalităţii, ne-a spus că poliţiştii îi vor învăţa joi şi vineri pe copii să se apere „de oamenii răi” şi le vor da sfaturi despre modul de comportament în cazul unei tâlhării. Puştii vor fi provocaţi la test de memorie după simularea unei tâlhării şi vor fi rugaţi să dea „semnalmentele tâlharului”. În acest fel, copiii vor fi învăţaţi ce anume trebuie să facă şi să reţină dacă sunt martorii unei astfel de infracţiuni. Portretistul Florin Lăzău va executa pentru copii portrete robot, tot în sala festivă de la sediul Poliţiei Bihor (situată în Parcul Traian, din Oradea).

La salvare şi jandarmi

Şi Ambulanţa Bihor a primit deja solicitări de la mai multe şcoli pentru a primi copii în săptămâna „Şcoala altfel”. Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, dr. Daniela Petrişor, ne-a spus că elevii-musafiri vor primi la sediul de pe str. Snagovului nr. 2 din Oradea informaţii utile, legate de acordarea primului ajutor şi se vor putea urca în maşinile de urgenţă.

La fel ca la pompieri, cadrele didactice care doresc să ducă elevii în vizită la Ambulanţă sunt rugate să contacteze conducerea, pentru stabilirea zilei şi a orei de vizită.

De reţinut că la Poliţie, Pompieri şi Ambulanţă, urgentiştii îşi programează în aşa fel vizitele copiilor încât munca să nu le fie afectată.

Jandarmeria Bihor a anunţat deja că marţi, 3 aprilie 2012, între orele 11:00 – 12:30, toţi orădenii, inclusiv copiii, sunt aşteptaţi pe platoul din faţa Sălii de sport Antonio Alexe. Fiindcă e Ziua Jandarmeriei Române, jandarmii bihoreni vor efectua acolo o serie de exerciţii demonstrative spectaculoase, „cu priză” la copii.

O.Ş.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !