UDMR ar descentraliza aproape tot

UDMR ar descentraliza aproape tot
Ex-ministrul Cseke vrea ca jumătate din instituţiile judeţene ale Guvernului să treacă la autorităţile locale.

 Şase din cei nouă senatori ai UDMR s-au reunit la Oradea. Al şaptelea, Verestoy Attila, trebuia să ajungă şi el, dar a avut un accident rutier, la Izvorul Crişului, în urma căruia s-a ales cu mai multe fracturi.

Bugetul 2012

La conferinţa de presă de vineri, senatorul de Bihor, Cseke Attila, a expus viziunea UDMR pentru bugetul de stat pe 2012. Cseke a enumerat trei domenii vitale – Educaţia, Cultura şi Sănătatea – care, spune el, nu pot fi uitate, în ciuda crizei. UDMR cere ca Guvernul să nu uite să aloce şi pe viitor bani pe Ordonanţa 7, pentru infrastructura locală. Desigur, Cseke nu a uitat nici tema autonomiei locale, abordând inclusiv problema descentralizării. „În 2011, autorităţile locale au investit de şase ori mai mult în spitale. Alt avantaj al descentralizării este acela că problemele se cunosc mai bine de la nivel local”, a arătat Cseke. De altfel, ex-ministrul Sănătăţii consideră că jumătate din instituţiile deconcentrate ale Guvernului din fiecare judeţ ar putea trece în subordinea administraţiilor locale şi judeţene. Cseke a dat ca exemplu Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice, chiar Direcţia Agricole, Agenţia de Protecţie a Mediului, Agenţia de Prestaţii Sociale, cluburile sportive, parţial chiar Direcţia de Sănătate Publică. Toate acestea, dar şi altele, ar trebui luate din subordinea Bucureştiului, în viziunea UDMR.

Frica lui Kiss

Vicepreşedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru, s-a arătat, în schimb, îngrijorat de eventuala descentralizare a Statului Român. „Mie mi-e frică de această descentralizare”, a spus Kiss, convins că astfel ar creşte şi cheltuielile pe spatele autorităţilor locale. Ceea ce „este cel puţin incorect”, a afirmat liderul UDMR Bihor. Kiss a mai afirmat că a aflat „câteva lucruri despre buget, care nu poate să ne bucure”. Vor fi mai puţini cu 30% banii ce vor fi primiţi pentru drumuri, în teritoriu, din bugetul pe anul viitor, a anunţat Kiss Alexandru. Cum UDMR Bihor se baza pe banii aceştia pentru comunităţile pe care le reprezintă, îngrijorarea liderului judeţean al UDMR e de înţeles… De altfel, ieri, liderul UDMR a spus, întrebat fiind de partidul lui Tokes (PPMT), că acum UDMR ar putea ieşi şi pe locul doi. Astfel, având acum concurenţă, locul 1 e cu atât mai valoros, a spus Kiss. Liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras-Levente, de la Sălaj, a afirmat că PPMT îi stimulează, în timp ce senatorul Gunthner Tiberiu, de la Satu Mare, contează „pe mintea lucidă a maghiarilor, că nu ne trăda”.

Calin Corpas

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !