Ultimele zile din Infinite Dance Festival

De Camelia Busu
Ultimele zile din Infinite Dance Festival
O avanpremieră orădeană dar şi multe spectacole invitate pe final de festival.

Au mai rămas tei zile din a treia ediţie a festivalului de dans şi multiart al Teatrului Szigligeti, Infinite Dance Festival. Vineri, pe scena mobilă amplasată în faţa teatrului, de la ora 18, va avea loc avanpremiera Ansamblului Nagyvárad. Pentru stagiunea 2018/2019, Ansamblul Nagyvárad a invitat personalităţi remarcabile ale mişcării de dans popular maghiar.

Solistul Ansamblului Naţional Maghiar, Sánta Gergő, originar din Oradea, a regizat spectacolul folcloric „Marea popoarelor”, în care dansatorii noştri colaborează cu artişti consacraţi precum muzicianul Árendás Péter, asistent universitar la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, dansatorul Appelshoffer János, profesorul Universităţii Maghiare de Arta Dansului, solista Rémi Tünde, Sánta-Bíró Anna, membră trupei de dans a Ansamblului Naţional Maghiar, respectiv coregrafii-dansatori Fundák Kristóf şi Fundák-Kaszai Lili, câştigătorii concursului televizat de folclor „Păunul şi-a luat zborul”.

2_Labirint_12 k „Labirint” FOTO: Domolky Daniel ©

Despre spectacol, regizorul-coregraf Sánta Gergő spune: „Sunt melodii care fac legături între popoare, împletite într-o mare a popoarelor. Sunt similare, dar totuşi diferite. Dansurile şi stilurile etniilor determină mişcarea mării ca nişte curenţi. Dacă ne uităm în adâncuri, observăm picăturile, recunoaştem dansurile, mişcările unor persoane cu talent extraordinar. Marea popoarelor este alcătuită din aceste picături pe care le-am moştenit.” Spectacolul a fost sprijinit de Fondul Cultural Național Maghiar. Intrarea este liberă

O importantă misiunea a evenimentului Infinite Dance Festival este şi aceea de a oferi posibilitate de afirmare tinerilor creatori din domeniul artelor mișcării. Fiind un adevărat for al profesioniștilor în devenire, programul Infinite Dance Festival cuprinde Gala Academiilor, o seară dedicată studenților din instituțiile de învățământ superior din regiune. Tot astăzi, 26 octombrie, de la ora 19, urcă pe scena mare a teatrului studenţii specializărilor de balet clasic, dans contemporan şi dans popular ai Universităţii Maghiare de Dans, dar şi viitorii coregrafi de la Universitatea de Arte Târgu Mureş şi de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.

2_revelaţia trupului_18 k „Deşteptarea corpului” FOTO: IDF ©

Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 19, publicul este invitat să urmărească două spectacole scurte în Sala Mare a teatrului. În prima jumătate a serii, va avea loc spectacolul „Nevoia de aer” de Ziggurat Project, realizat în cadrul programului Imre Zoltán, iar în a doua parte, „Labirint” de Compania Duda Éva.

Povestea evoluţiei

Duminică, 28 octombrie, de la ora 19, ediţia din acest an a festivalului va fi închisă de spectacolul de balet contemporan intitulat „Deşteptarea corpului” al Operei Maghiare de la Cluj-Napoca. Producţia de anvergură, cu muzică live, repovesteşte dezvoltarea societăţii umane pe limbajul dansului. În „Deşteptarea corpului”, viziunea regizorială începe la apariţia universului, aşadar, protagonistul încep, prin emoţii şi mişcare, a fi un vertebrat simplu, care se dezvoltă în pasăre, în primat, în om, urmat de o creatură care cade pradă tehnologiei, într-o lume dominată de cyborgi. Povestea evoluţiei, prin muzică şi dans contemporan, ia forma unei producţii spectaculoase.

Infinite Dance Festival şi-a propus să ofere publicul diverse forme ale artei mişcării şi a dansului. Această a treia ediţie a festivalului a scos în evidenţă trendurile din lumea dansului contemporan. Mai multe informaţii despre spectacole găsiţi pe site-un Teatrului Szigligeti (www.szigligeti.ro), pe idf.szigligeti.ro, dar şi pe pagina Facebook oficială a evenimentului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !