Un drum pentru turismul din zona Padis

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
14Comentarii
Un drum pentru turismul din zona Padis
Cei 35 de kilometri de la DN76 şi până pe platoul Padiş sunt, azi, cu adevărat un drum de plăcere.

Veste bună pentru şoferii bihoreni şi de aiurea. Iubitorii naturii din Padiş nu vor mai trebui să-şi rupă maşinile pentru a se delecta cu peisajele alpine din Apuseni. Preşedintele Consiliului Judeţean îşi trece la activ prima realizare din actualul mandat. E vorba despre finalizarea unui proiect cu finanţare europeană. Firma MBS Group Cluj-Napoca este executantul, pentru 64,1 milioane de lei noi (TVA inclus).

Investiţia a avut în vedere două tronsoane ce totalizează 28,55 kilometri. Primul tronson, lung de 13,1 kilometri, porneşte din DN76 Oradea – Deva şi se termină după localitatea Pietroasa. Al doilea tronson are 14,55 kilometri şi este, practic, urcuşul spre platoul Padiş, fiind un sector caracterizat de serpentine şi lucrări de protecţie a drumului (ziduri de sprijin, podeţe etc.). În luna august a acestui an, lucrările la acest drum erau în întârziere, firma MBS Group nefiind în stare să-şi mobilizeze resursele. Ritmul de lucru s-a accelerat, însă, subit, după ce preşedintele Popa a început să facă vizite inopinate la faţa locului. Vremea a ţinut cu Bihorul, astfel încât azi tronsonul este asfaltat în totalitate. Chiar înainte de serpentine este un pod peste Crişul Pietros care trebuie lăţit şi, implicit, mai trebuie asfaltaţi câteva zeci de metri. Preşedintele Cornel Popa spune că drumul nu va fi recepţionat decât anul viitor, pentru a se vedea cum trece iarna. De altfel, în această iarnă drumul de Padiş va fi deschis, cel mai probabil, doar de Sărbători, a anunţat Popa. Aceasta deoarece iarna, spre Padiş nu există trafic din cauza puţinelor facilităţi de cazare din zonă.

Drumul lui Rus

O adevărată surpriză a fost, însă, asfaltarea catastrofalului sector dintre cele două tronsoane ale proiectului european derulat de CJ Bihor. E vorba despre 6,5 kilometri de drum, care teoretic au fost modernizaţi în 2008-2009 printr-un program SAPARD, accesat de Primăria Pietroasa. Lucrarea executată atunci de firma Construct Mod s-a dovedit a fi lamentabilă, drumul cedând rapid, chiar dacă are o garanţie de cinci ani!

Timp în care nimeni, în afară de firma executantă, nu ar avea voie să se atingă de acest drum. Era penibil, însă, ca CJ Bihor să modernizeze 28,55 kilometri spre Padiş – drum judeţean, iar între tronsoanele modernizate să rămână acel sector care era tot o groapă şi-un gropoi. În urma diligenţelor lui Cornel Popa, firma Construct Mod a dat în subantrepriză lucrarea firmei Selina, care a modernizat drumul pe propria-i cheltuială! Ieri se mai lucra la aşezarea acostamentului şi închegarea sa cu o emulsie specială. Prezent, la faţa locului, Beniamin Rus era mândru de realizare, declarând pentru JB că efortul financiar propriu al Selina pentru această lucrare este de 30 miliarde de lei vechi! Cornel Popa a ţinut să-i mulţumească public lui Rus şi firmei Selina pentru modernizarea celor 6,5 kilometri, chiar dacă nu se ştie cum şi când îşi va recupera firma aceşti bani. De altfel, se poate observa cu ochiul liber că cei 6,5 kilometri fac parte din alt proiect, fie şi numai din cauza faptului că pe acel sector drumul este mult mai îngust.

Axe de acces

Cornel Popa s-a arătat mulţumit că proiectul drumului de Padiş „nu s-a ratat” şi a spus că asemenea investiţii trebuie să se repete în judeţ. Popa spune că, prin drumul spre Padiş, speră să genereze dezvoltarea turismului în această zonă. Mai cu seamă că şi până acum zona era frecventată de turişti, inclusiv străini, din Ungaria şi Polonia. „Mă gândesc că trebuie să ne apucăm cât de repede şi de drumul de Moneasa, pentru ca un colţ important pentru turismul din Bihor să fie redat circuitului. De asemenea, trebuie clarificată situaţia juridică a drumului de la barajul Leşu până la Stână şi să ne apucăm să infuzionăm şi acolo capital. În scurt timp, sper să putem demara şi drumul Tăşnad – Marghita. Avem de lucru, dar cred că accelerând puţin lucrurile în aceşti patru ani, putem să deschidem toate axele de pătrundere în judeţul Bihor, în aşa fel încât să facem bani”, a spus preşedintele Popa. Referindu-se la construcţiile de prost gust din zonă, şeful CJ a anunţat că a pus gând rău „ţigăniilor” de pe platou. La vizita din Padiş au mai participat vicepreşedinţii de la Judeţ, Ioan Mang şi Alexandru Kiss.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor