Andrei Lung, un barman orădean a reprezentat România la cea mai importantă competiţie de bartending din lume – Diageo World Class, care s-a desfăşurat în perioada 21 – 26 septembrie. Orădeanul a ajuns la această competiţie fiind câştigătorul Diageo World Class Romania, Campionatul naţional de bartending.
„Diageo World Class este cea mai mare competiție de bartending din lume pe partea de mixologie. Fiecare câştigător naţional se califică automat la Finala Globală a Diageo World Class, unde 55 de barmani din toată lumea concurează pentru titlul de cel mai bun barman din lume”, povesteşte Andrei Lung.
În acest an, competiţia finală a avut cinci probe, desfăşurate în trei locaţii. „Una dintre probe a avut loc în Schiedam, Olanda la distileria Ketel One Vodka, unde s-a ţinut proba «Better Drinking Challenge». Aici, barmanii au trebuit să facă două băuturi cu Ketel One Vodka, prin care să demonstreze un mod sustenabil de a creea băuturi fără a face risipă de ingrediente. Mai apoi, a doua probă s-a desfăşurat în Insula Skye din Scoţia la distileria whisky-ul Talisker. Ultimele trei zile şi ultimele trei probe au avut loc în Glasgow, Scoţia: probele cu Tanqueray Gin, Singleton Whisky şi Johnnie Walker. Eu am câştigat proba din Olanda cu Ketel One Vodka lucrând cu o companie locală din Oradea care produce cafea şi care serveşte cafea pentru a implica comunitatea”, ne-a relatat barmanul.
Premiul câştigat de Andrei Lung la finala globală Diageo World Class este cea mai mare distincţie adusă României în bartending de către un barman român. De fapt, singurul premiu câştigat de un barman român la finala globală şi singurul premiu câştigat de un reprezentant al unei ţări din Europa de Est la Diageo World Class.
„Din 10.000 de barmani înscrişi de pe tot globul, doar 55 au reuşit să câştige finala naţională şi să îşi reprezinte ţara pe cea mai mare scenă a bartendingului din lume. La momentul actual sunt clasat pe locul 9 mondial, acesta fiind cel mai bun clasament înregistrat pentru România la Diageo World Class”, spune Andrei Lung.
Cum a început
Andrei are 25 de ani, iar cariera de barman a început-o în urmă cu trei ani. Atunci, s-a hotărât să plece în Statele Unite cu un program universitar. „La restaurantul unde am lucrat, managerul m-a repartizat doar în bar. Foarte rapid mi-am dat seama că bartendingu începe să devină o pasiune pentru mine, nu doar un job”, povesteşte tânărul.
Nu a fost un drum tocmai ușor. Multe cărţi citite, multe nopţi nedormite, pentru a se antrena până la perfecţie. „Chiar dacă nimeni nu poate fi perfect, e frumos să urmărim perfecţiunea şi să ne dorim să fim cea mai bună variantă a noastră. Dar s-a meritat, pentru că iubesc ceea ce fac şi o fac cu pasiune”, este de părere Andrei Lung.
Dupa ce s-a întors din SUA, a început să se înscrie la cât mai multe competiţii naţionale de bartending. „Am avut mai multe eşecuri până să câştig Diageo World Class România. Mi-am dorit să particip la multe competiţii, deoarece ca barman te poţi dezvolta extraordinar de rapid din toate punctele de vedere. Competiţiile au fost un factor foarte important, care m-au ajutat să evoluez mult într-un timp foarte scurt”, subliniază barmanul.
Celor care doresc să se apuce de această meserie, le recomandă să o ia cât mai în serios, pentru că este o meserie şi o profesie în care înveţi o artă. „Mai demult, barmanii erau personalităţi a celor mai înalte societăţi şi erau trataţi cu extrem de mult respect, ca doctorii sau avocaţii. Oricine se apucă de această meserie, trebuie să fie conştiincios, să citească multe cărţi de specialitate.
Întotdeauna să îşi dorească să evolueze şi să îşi trateze meseria cu respect, pentru că dacă noi nu facem asta, nimeni nu o va face”, conchide Andrei Lung.
Citiți principiile noastre de moderare aici!