Unii cu concursul, ceilalţi cu Arhitectul-Şef

De Cristina Ghilea
7Comentarii
Cristina-Antonina Buruiană, noul Arhitect-Şef
Cristina-Antonina Buruiană, noul Arhitect-Şef - © Foto: urbbus/159 studio
Ocupantul postului va gestiona patrimoniul orădean, cu sensibilităţi şi particularităţi specifice, dar Primăria nu s-a implicat nici măcar în promovarea concursului pe post.

Un unic candidat a participat la concursul pentru ocuparea postului de Arhitect-Șef al Oradiei, de săptămâna trecută şi până în 19 mai.

Cristina-Antonina Buruiană, cunoscută orădenilor ca administrator şi arthitect la firma Chris Art SRL, fost membru în CMUAT, va ocupa postul ţinut vacant de administraţia Bolojan din 2010.

Dincolo de competenţele profesionale ale viitorului Arhitect-Șef – Buruiană a ocupat postul similar din Sighişoara pentru o scurtă perioadă de timp – e frapantă discreţia cu care s-a derulat procedura de ocupare a postului. Deşi interesul oraşului ar fi fost să îşi asigure cel mai bun arhitect dintr-un număr cât mai mare de candidaţi, Primăria a lăsat publicitatea pentru ocuparea postului exclusiv pe seama Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), care a şi organizat concursul.

„Acest concurs a fost organizat de ANFP, deoarece Legea 118/1999 prevede că așa este procedura stabilită pentru anumite domenii, precum audit, urbanism, resurse umane etc.”, transmite Primăria, prin Serviciul Comunicare.

Astfel, scoaterea postului la concurs a fost anunţată pe site-ul ANFP în 6 aprilie, în Monitorul Oficial şi în Jurnalul Naţional. Concursul a avut loc în 9 mai şi a fost câştigat de arhitecta Cristina Buruiană.

„În afară de cerinţe de studii de arhitectură, s-au mai cerut un master în domeniu și persoana să fie înscrisă în Registrul Urbaniştilor din România. A fost un singur candidat, care a fost admis de ANFP, ei urmând să trimită la Primăria Oradea propunerea de numire, după care Primăria Oradea are 10 zile la dispoziţie să o numească”, mai transmite Municipalitatea.

Întrebat de ce a dispus acum ocuparea acestui post ţinut vacant de ani de zile, primarul Ilie Bolojan spune că aşa i-a impus legea. „Postul s-a ocupat acum pentru că legea nu îi mai permitea unui inginer să fie Arhitect-Şef. S-au pus condiţiile legale impuse de Guvernul Cioloş”, ne-a declarat primarul Ilie Bolojan. Conform edilului, condiţiile impuse de legea Guvernului Cioloş au fost atât de restrictive, încât au creat dispute în Asociaţia Municipiilor – au fost oraşe unde postul a rămas vacant, pentru că nu s-a găsit persoana care să le întrunească.

Faţă de concursul pentru postul de la Oradea şi modul în care s-a organizat, primarul Ilie Bolojan s-a arătat mulţumit de procedură şi împăcat cu faptul că treaba de a-i alege lui un subaltern pe un domeniu dintre cele mai importante a căzut exclusiv în sarcina ANFP.

Ca o ironie, legea lui Cioloş, cea care a impus condiţii restrictive pentru accederea la acest post, a căzut zilele trecute în Parlament. Teoretic, Bolojan putea continua cu schema veche de conducere; practic, are Arhitect-Şef nou.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor