USL in varf, UDMR si PDL in picaj

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
13Comentarii
USL in varf, UDMR si PDL in picaj
USL Bihor are mai mult decât aveau PNL şi PSD laolaltă acum patru ani, în CL Oradea şi CJ Bihor.

Destui alegători de etnie maghiară nu au mai votat UDMR sau au preferat să nu voteze deloc. Uniunea Social Liberală a câştigat detaşat alegerile locale în Bihor. Într-un judeţ în care în mod tradiţional partidele româneşti pierd din start circa 25% din sufragii către UDMR, din cauza votului cu valenţe etnice, iată că acum această barieră a fost oarecum spartă. Cel puţin în Oradea. Deşi în reşedinţa de judeţ un sfert dintre locuitori se declară de etnie maghiară, UDMR nu a obţinut la votul politic pentru Consiliul Local decât 17,32%. Semn că maghiarii ori nu au venit la vot, ori unii au preferat să voteze cu primarul Ilie Bolojan şi chiar şi cu lista de consilieri locali ai USL! Acest scor slab obţinut în municipiu a tras în jos şi scorul politic al UDMR la nivel judeţean. Doar 19,25% dintre bihoreni au votat listele de consilieri locali ai UDMR, iar lista pentru CJ Bihor are, practic, acelaşi scor: 19,64%.

Astfel se face că în ciuda acestei bariere etnice, USL Bihor a reuşit un scor apropiat mediei naţionale a USL. La Consiliul Judeţean, lista USL a fost votată de 47% dintre bihoreni, iar la nivel naţional de 51,2% dintre români.

De ce s-au temut nu au scăpat. Scorul sub aşteptări obţinut la aceste alegeri locale de către UDMR are mai multe cauze. Unele invocate chiar de către liderii UDMR Bihor. Campania anti-UDMR dusă de PPMT nu le-a folosit prea tare oamenilor lui Tokes Laszlo. PPMT a obţinut sub 5% în Bihor. UDMR a fost, totuşi, afectată de această politică, deoarece pe lângă cele trei-patru procente pierdute în favoarea PPMT, Uniunea s-a trezit şi cu un neaşteptat absenteism al electoratului său tradiţional.

PNL, locomotiva USL Bihor

În Oradea lucrurile au stat şi mai prost, deoarece unii orădeni de etnie maghiară au preferat să-l voteze pe Ilie Bolojan şi USL. La scorul prost obţinut de UDMR a contribuit şi buna prezenţă la vot a bihorenilor: 61,39%. Peste media naţională. De aceea, chiar dacă au fost şi români care au votat în Oradea cu Cseke Attila, lucru recunoscut, de altfel, şi de candidatul UDMR, acest aspect nu s-a văzut în scorul său electoral. Cu siguranţă că pe Cseke nu l-a ajutat prea mult la capitolul voturi nici sigla UDMR alăturată figurii sale. De altfel, faţă de 2008, UDMR a pierdut un consilier local (acum va avea doar şase) şi doi consilieri judeţeni (va avea doar şapte).

Ilie Bolojan şi Cornel Popa au obţinut două treimi din Consiliul Local şi majoritatea din Consiliul Judeţean. Prin comparaţie, în 2012 USL are 18 consilieri în CL Oradea, după ce în 2008 PNL şi PSD aveau împreună 13. La CJ, USL are tot 18, iar acum patru ani PNL şi PSD cumulau 16. Cu această configuraţie a legislativelor, teoretic Bolojan şi Popa nu mai au nevoie şi de alţi aliaţi pentru a conduce.

Din cei 101 de primari ai judeţului Bihor, 53 sunt PSD, PNL şi PC. Însă 18 dintre aceste mandate au fost câştigate sub „umbrela” USL. Celelalte au fost adjudecate pe cont propriu de partidele ce formează USL, iar în multe localităţi s-a dus o luptă electorală acerbă chiar între candidaţii celor trei partide! Cu un total de 36 de primari, liberalii se arată a fi şi cel mai de nădejde furnizor al coaliţiei USL Bihor, cu 14 primari, semn că la patru ani distanţă de la precedentele alegeri locale, PNL îşi păstrează statutul de cel mai preferat partid al bihorenilor. Mai mult, faţă de 2008, PNL acum plus şase primării.

Dincolo de nesatisfăcătorul scor politic de la nivel de judeţ, UDMR îşi păstrează primăriile. Mai mult, a recâştigat şi Primăria Marghita, de la PDL.

PDL Oradea, la pământ

Într-o evidentă cădere este PDL Bihor, care plăteşte atât păcatele preşedintelui Băsescu şi a Guvernului Boc, cât şi slaba conducere a filialei, din ultimii patru ani. Democrat-liberalii au un minus de opt primării faţă de 2008. În Consiliul Local Oradea au pierdut patru reprezentanţi, după ce în 2008 aveau şapte. La CJ au pierdut doar doi, semn că cea mai mare problemă a PDL este în Oradea. Probleme sunt, totuşi, şi în judeţ, pierderea primăriilor Marghita şi Ştei arătând acest fapt.

CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR

USL 18 consilieri

PDL 7

UDMR 7

PPDD 2

 

CONSILIUL LOCAL ORADEA

USL 18 consilieri

UDMR 6

PDL 3

 

PRIMARI ÎN BIHOR

UDMR 24

PDL 23

PNL 22

USL 18

PSD 12

PC 1

PPDD 1

 

PRIMARI USL ÎN BIHOR

PNL 36 (din care 14 USL)

PSD 15 (3 USL)

PC 2 (1 USL)

 

Fact box:

ROMÂNII AU ALES

 

Vot politic Consiliul Judeţean

 

                              Bihor               România*

 

USL                47,02%                       51,19%

 

UDMR                19,64%                      9,4%

 

PDL                17,86%                      15,23%

 

PPDD                 5,74%                     10,23%

 

 

Prezenţa la vot

 

Bihor                            România*

 

61,39%                       57,75%

 

Vot politic consilii locale

 

                                   Bihor               România*

 

USL                       28,4%                     32,74%

 

UDMR                  19,25%                       5,41%

 

PDL                        15,58%                      13,89%

 

PNL                          11,44%                       6,63%

 

PSD                           7,67%                      8,49%

 

PPDD                        5,27%                        8,32%

 

*după centralizarea rezultatelor din 95,74% din secţiile de votare.

Ilie Bolojan si USL au spart votul etnic

Am meritat acest duş rece. El ne va trezi.

Taguri: , , ,


13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor