Vadu Crișului, promovat la Hajduszoboszló

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Primarul Cosma, Csapléros Lászlósi, viceprimarul Ioan Hasas
Primarul Cosma, Csapléros Lászlósi, viceprimarul Ioan Hasas - © Foto: FAN
Vernisajul expoziției „Vadu Crisului în picturi și fotografii” s-a mutat la Hajduszoboszló, în Ungaria, după ce bihorenii au putut admira fotografiile în Incubatorul de afaceri din comună în cadrul manifestărilor dedicate Târgului de la Vama Sării.

Colaborarea între orasul Hajduszoboszló din Ungaria și comuna bihoreană Vadu Crișului datează de circa 7 ani.A început cu depunerea unui proiect transfrontalier în urma căruia la Vadu Crișului în locul primăriei vechi s-a înălțat un Incubator de afaceri pe turism iar în orasul din Ungaria lângă intrarea în ștrand un centru de informații turistice.

Legătura este vie și astăzi, în cadrul RO-Hu se așteapta rezultatul la un nou proiect comun depus de către cele două localități si Muzeul Tării Crisurilor din Oradea. În perioada 19-25 mai s-a desfașurat o tabăra de creatie cu participare internațională la Vadu Crișului.Au fost prezenți pe lângă pictorii locali-Pascar Teodor,Ferchezeu Vasile- din Vadu Crișului pictori foarte bine cotați din Ungaria ca Bán Tibor, Bimbó Tamás, Barnóczky György, Valik Zagyva Sándor artiști îndrăgostiți de Hortobagy și de pusta maghiară și care timp de o săptamana au imortalizat pe pânză frumusețile localității Vadu Crișului și a defileului Crișului Repede.Lor li s-a adăugat fotografa Brigitta Magyari.

Picturile și fotografiile realizate în cadrul taberei de creație au fost expuse cu ocazia Târgului de la Vama Sării în incubatorul de afaceri. Expoziția din Vadu Crișului s-a mutat la Hajduszoboszló.Marți după masă, la deschiderea evenimentului din Ungaria, după un program cultural oferit de formația de țitere a Centrului Cultural Kovács Máté, cei prezenți au fost salutați de catre Berényiné Szilaj Ilona, directoarea institutiei, apoi de către dr.Sóvágó László, primarul orașului Hajduszoboszló. „Avem o colaborare foarte bună, atât cu orașul înfrățit Tarnaveni, cât și cu prietenii nostrii din Vadu Crișului.

Cu cei din urmă pe lângă colaborarea culturală s-au legat și prietenii între familiile din două comunități și am reușit să aducem bani localităților din fonduri europene, având un proiect transfrontalier realizat și încă unul depus, în curs de evaluare. Hajduszoboszló trăiește din turism și 30% din turiștii nostrii sunt din România. Este important pentru noi să avem legături bune, încercăm, ca celor veniți din țara vecină să le oferim servicii de calitate, programe culturale ca să mai revină în orașul nostru”, a spus gayda evenimetul .Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului a evidențiat importanță acestor legături de peste hotare, în urmă cărora o regiune de pustă, ca Hajduszoboszló și o regiune de deal ca cea din Vadu Crișului să colaboreze în beneficiul ambelor comunități.

„A trebuit să vin în Hajduszoboszló, ca să mă cunosc cu Sorin Megheșan, primarul orașului Târnăveni-fiind prezent la deschidere- sau cu corespondenții televiziunilor din România, care sunt și astăzi aici la eveniment”, a încheiat primarul Cosma. Csapláros László, proprietarul unei galerii de artă din Ungaria, unul dintre principalii organizatori a prezentat împrejurările în care s-a hotărât organizarea taberei de creație în Vadu Crișului. Am aflat, ca în tabăra au fost prezenți pictori foarte bine cotați din Ungaria .Lor li s-a adăugat talentată fotografa Brigitta Magyari din Oradea. Artiștii au fost prezentați publicului prezent.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor