Valoarea probatorie redusă a declarațiilor martorilor amenințați

1Comentariu
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Conform considerentelor deciziei nr. 248/2019 a Curții Constituționale a României , legiuitorul român a prevăzut o valoare probantă restrânsă a declarațiilor martorului protejat, aspect reglementat la art. 103 alin. 3 din Codul de procedură penală, potrivit căruia hotărârea de condamnare , de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se poate întemeia în măsură determinantă pe declarațiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejați.

Restrângerea valorii probante a declarațiilor date de martorii protejați are la bază temerea că aceștia ar putea fi supuși unui anumit control de autoritate din partea organului de urmărire penală și astfel ar putea fi influențați în declarații , pentru că au anumite interese în a acționa conform dorinței organului judiciar , întrucât resimt datoria morală de a acționa astfel, ca urmare a instituirii măsurilor de protecție sau din alte motive.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut , în jurisprudența sa , că drepturile apărării sunt restrânse într-un mod incompatibil cu garanțiile prevăzute la art. 6 din Convemția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale , atunci când o condamnare se fondează în întregime sau într-o măsură determinantă pe mărturia făcută de o persoană pe care acuzatul nu a putut-o interoga . În condițiile menținerii anonimatului martorului acuzării , art. 6 paragraful 1 și paragraful 3 lit. d din Convenție impun ca dezavantajul cu care se confruntă apărarea să fie în mod suficient contrabalansat prin procedura urmată de autoritățile judiciare.

S-a reținut , totodată , că probele obținute de la martori , în condițiile în care drepturile apărării nu au putut fi asigurate la un nivel cerut de Convenție , trebuie analizate cu extremă atenție , iar condamnarea unui acuzat nu trebuie să se bazeze în exclusivitate sau într-o măsură determinantă pe mărturia anonimă (a se vedea hotărârile CEDO pronunțate în cauzele Kotovski împotriva Olandei , Visser împotriva Olandei și Krasniki împotriva Republicii Cehe).1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor