Vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan

Reactualizat la:
Ramona Matica avocat partener „DOSEANU & ASOCIAȚII” SOCIETATE PROFESIONALĂ DE AVOCAȚI
Ramona Matica avocat partener „DOSEANU & ASOCIAȚII” SOCIETATE PROFESIONALĂ DE AVOCAȚI
Potrivit Legii nr. 17/2014 vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.

De asemenea, prin aceeași lege s-a stabilit că în toate cazurile în care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare, acţiunea este admisibilă numai dacă antecontractul este încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale legislaţiei în materie, precum şi dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute la art. 3, 4 şi 9 din Legea nr. 17/2014, iar imobilul ce face obiectul antecontractului este înscris la rolul fiscal şi în cartea funciară.

De precizat este faptul că dispozițiie Legii nr. 17/2014 sunt aplicabile antecontractelor încheiate sub forma înscrisului sub semnătură privată, cât și antecontractelor autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a legii.

Curtea Constituțională prin decizia nr. 755/2014 a apreciat că îndeplinirea condițiilor legale pentru încheierea contractului de vânzare, respectiv pentru pronunțarea hotărârii judecătorești care să țină loc de contract, trebuie raportată la momentul realizării transferului dreptului de proprietate – moment care este supus legii în vigoare, nu la momentul încheierii antecontractului de vânzare.

Cu titlu de noutate, conform deciziei nr. 24/2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în cursul judecății, instanța de judecată poate dispune îndeplinirea formalităților în vederea obținerii avizelor și parcurgerii procedurii privind respectarea dreptului de preempțiune.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !