„Variaţiuni pentru vioară”

De Crina Dobocan
Una din imaginile expuse Foto: Tibor Erbz
Una din imaginile expuse Foto: Tibor Erbz
Acesta este titlul celei de-a 21-a expoziţii găzduite de Galeria „Euro Foto Art” din Oradea.

Iubitorii artei fotografice mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a vizita lucrările ultimei expoziţii organizate de Asociaţia „Euro Foto Art” Oradea. Până pe 6 ianuarie, în zilele de lucru, între orele 08:00 şi 19:00, la Galeria „Euro Foto Art” se vor putea admira cele 100 de fotografii color, realizate de Tibor Erbz (KLT Image) şi grupate sub genericul „Variaţiuni pentru vioară”.

Artistul fotograf expozant s-a născut în data de 30 ianuarie 1940 în Oradea, cu numele de Crainic V. Tiberiu. A început să fotografieze de la vârsta de 14 ani, din anul 1958 se specializează sub formă de autodidact în domeniul artei fotografice. Din anul 1959 participă cu regularitate la Saloanele naţionale de artă fotografică, iar din anul 1967 devine membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. În perioada anilor 1969 – 1973 organizează şapte expoziţii personale în Oradea şi în alte oraşe ale României.

În anul 1978 părăseşte ţara şi se stabileşte în SUA, unde trăieşte doi ani şi unde cere azil politic, apoi se mută în Statul Israel, unde primeşte pe lângă cetăţenia română şi pe cea israeliană. În Ţara Sfântă a participat la un examen de specialitate, în urma căruia s-a angajat ca fotograf profesionist.

În anul 2003 elaborează un proiect, după un concept personal şi începe să fotografieze imaginile despre vioară. De-a lungul anilor numărul imaginilor a ajuns la un număr impresionant. Pentru această expoziţie artistul fotograf expozant a selecţionat cele mai reuşite 100 de fotografii care au fost instalate pe simezele Galeriei „Euro Foto Art”.

Imaginile au fost realizate, după cum însuşi artistul a mărturisit, în stilul fotodinamicii futuriste. „Stilul a fost conceput de artistul fotograf şi teoretician italian Anton Giulio Bragaglia (1890-1960), care s-a bazat pe teoria potrivit căreia «nu vizualizarea simplă a privirii este esenţialul lucrurilor, ci starea adevărată a transcendenţei artistului fotograf sau a privitorului»”, a spus Tibor Erbz.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !