Vinul înseamnă soare, sol şi suflet

Vinul înseamnă soare, sol şi suflet
Sâmbătă, la Aleşd s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a concursului anual de vinuri nobile de pe valea Crişului Repede, organizat de către grupul producătorilor locali de vinuri Poynar Miklos.

Evenimentul a avut loc la casa comunitară a Bisericii reformată din localitate. Au fost evaluate 55 de probe. După Traian Petru Clonda în cartea Vinurile de Bihor, „valoarea spirituală a vinului este sinteza culturilor răsăritene şi apusene reflectată în istoria civilizaţiilor antice din punct de vedere social, artistic, economic, medical, filozofic şi religios. Vinul este o componentă hotărâtoare a istoriei artelor, picturile, statuile, construcţiile, literatura, fiind sub influenţa lui. În perioada antică, vinul exprima cel mai bine filozofia timpului, acesta reprezentând viaţa, moartea şi viaţa de apoi ca sinteză a noţiunii de Dumnezeu, pornind astfel gândirea religioasă. În antichitate, vinul era considerat cel mai bun mijloc de comunicare, nu numai cu divinitatea dar şi cu aproapele tău şi cu mediul înconjurător. Pentru omul modern, vinul are acelaşi rol, eliberându-l de constrângeri, de idei preconcepute şi stres, redevenind pentru un timp el însuşi.

Ca pondere în producţia mondială de vinuri, cu procentul de 1.6% România, chiar dacă se afla în primele zece ţări din lume, are o importanţă medie. Cota de 0.02% vin obţinut de bihoreni în lume face ca acesta să fie o raritate având rol de curiozitate, situaţie în care este necesar să aibă o calitate deosebită fără de care nu poate prezenta interes decât pentru consumul local.

Sâmbătă, ediţia a XI-a a Festivalului vinului din Aleşd a excelat prin calitatea vinurilor prezentate în concurs. Juriul format din prof. univ. dr. Dorin Popa, de la Universitatea din Oradea, Olah Zoltan-Lorand şi Daniel Szekely a avut de ales câştigătorii din 55 de sortimente de vinuri prezente în competiţie de producători din 11 localităţi: Aleşd, Biharea, Beiuş, Episcopia Bihorului, Oradea, Posoloaca, Remetea, Siniob, Tileagd, Uileacu de Criş şi Viişoara.

Vinuri corecte

Din cele 55 de vinuri înscrise, 25 au fost vinuri albe seci, 8 vinuri aromatice dulci şi 22 vinuri roşii- rose. „Vinul este o minune a lui Isus Cristos, care a transformat apa în vin, apa fiind seva pământului, în care s-a adăugat energia divină, deci vinul este şi religie, trebuie să-l împărtăşim, să-l dăm la prieteni şi vecini”, a spus printre altele Dorin Popa, preşedintele juriului. Vinul a inclus Aleşdul în arealul vitivinicol bihorean, exemplu de educaţie şi civilizaţie. De asemenea, vinul înseamnă soare, sol şi suflet, triadă pe care o întâlnim la Aleşd, în care excelează sufletul. Această nobilă pasiune comună are şi un important rol de socializare prin acţiunile organizate; degustări şi concursuri. „Societatea va dispărea, afirma prof. Popa, atunci când drumurile dintre vecini dispar. La Aleşd, această pasiune comună va păstra drumurile peste secole”. Acest festival a fost o manifestare a vinurilor corecte. Vinul dă atitudine şi întăreşte relaţiile în comunitate, fiind un liant social. Aceste consideraţii şi aprecieri scot în evidenţă necesitatea şi responsabilitatea atragerii tinerilor spre această pasiune care aduce satisfacţiii şi bucurii într-o lume în care se caută doar plăceri. Cei mai buni au fost premiati cu diplome şi cupe ca şi sponsorii evenimentului: Vasile Hristu, Kalman Jozsef, Sandor Pusztai şi Biserica reformată din Aleşd. Atmosfera a fost întreţinută de muzică, mâncare şi multă voie bună.

Ioan Hasas

Primii trei clasaţi pe categorii:

Vinuri albe seci:

-1. Bacator, 19,37 pct. Homonnai Gábor, Alesd

– 2. Furmint 2012, 19,33 pct Beregi János, Tileagd

-3-4. Riesling italian 19,27 pct. Chifiriuc András ,Biharea, Fetească albă 19,27 pct. Féth Imre , Episcopia Bihor

Vinuri aromate şi dulci:

-1. Muscat Ottonel 19,37 pct. Beregi Jánosné Uileacu de Criş (Pusztaújlak)

-2. Irsai Olivér 19,27 pct. Török Olivér, Aleşd

-3. Cserszegi fűszeres 19,17 pct. Török Attila, Aleşd

 

Vinuri roşii şi rose:

-1. Cabernet sauvignon rosé 19,13 pct. Török Attila, Aleşd

-2. Cabernet sauvignon rosé 19,10 pct. Pusztai Sándor, Aleşd

-3. Ferkó cuvée 19,00 pct. Homonnai Gábor, Aleşd

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !