Zi de luptă contra sărăciei

De Crina Dobocan
1Comentariu
Sărmanii, serviţi de conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea
Sărmanii, serviţi de conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea - © Foto: Cristina Todorean
De Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei, marcată la data de 17 octombrie, conducerea Asociaţiei a organizat un prânz special pentru oamenii care servesc masa la cantina Centrului Social „Maria Rosa”.

Episcopul Virgil Bercea, vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Olimpiu Todorean, şi protopopul Gavril Buboi au fost cei care i-au servit pe cei 50 de beneficiari ai Cantinei Sociale.

„Pentru noi nu sunteţi săraci, ci oameni. Om sărac este acela care nu are pe nimeni, cel care nu este iubit de nimeni. Noi încercăm să facem din această casă locul unde să vă simţiţi iubiţi, locul unde puteţi veni atunci când simţiţi nevoia, locul unde nu doar că luaţi hrana şi duşul, ci şi unde puteţi sta de vorbă cu cineva. Încercăm să facem din Casa Maria Rosa, casa celor care au nevoie de un cămin. Mulţi dintre dumneavoastră nu aveţi casă. Ne dorim ca aceasta să fie casa dumneavoastră, chiar dacă nu puteţi locui aici. Nu vă dăm mâncarea acasă, pentru că – pentru noi, a sta la masă înseamnă a sta în familie. Încercăm să fim cât mai aproape de dumneavoastră. Nu sunteţi abandonaţi. Noi suntem aici. Societatea nu v-a abandonat. Încercăm să facem tot ceea ce putem pentru a vă ajuta să treceţi peste probleme şi pentru a vă simţi oameni”, le-a spus preotul Vasile Şoptea, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, oamenilor care au servit ieri masa, ieri, la Centrul Social „Maria Rosa”.

8caritas 1 Foto: Cristina Todorean ©

Acţiunea de la prânz a continuat, aseară, cu o caravană prin intermediul căreia voluntarii şi angajaţii Caritas Eparhial Oradea, în frunte cu preşedintele pr. Vasile Şoptea, au oferit sandvişuri şi ceai cald oamenilor străzii – cei care se adăpostesc în gară, dar şi în zona gării.

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată din 17 octombrie 1987, când în jur de 100.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadéro din Paris în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenței și a foametei. Apoi, în 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat 17 octombrie ca Zi internațională pentru eradicarea sărăciei.

În acest an, tema aleasă de ONU pentru această zi este: „Trecerea de la umilință și excludere la participare: eradicarea sărăciei sub toate formele sale”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor