Zona mlastinoasa reabilitata prin fonduri europene

De Veronica Bursaşiu
Zona mlastinoasa reabilitata prin fonduri europene
128 000 euro sunt câştigaţi de către Primăria Roşiori şi Primăria Pocsaj din Ungaria pentru reabilitarea zonei mlăştinoase din preajma celor două localităţi. Detalii legate de acest proiect au fost prezentate de către primarii celor două comune în cadrul unei conferinţe de presă.

Unicităţile ecologice ale zonei Roşior – Pocsaj erau stabilite pentru mai multe secole de aspectul mlăştinos al zonei. Zona mlăştinoasă, care oferea o varietate bogată atât a vegetaţiei cât şi a animalelor, în perioada comunismului a fost canalizată. Astfel, în locul unei rezervaţii naturale s-au câştigat mai multe hectare de pământ roditor. Bazându-se pe o posibilitate inedită şi anume depunerea proiectelor de finanţare europeană şi pentru a dezvolta turismul din zonă, primăria Roşiori şi primăria din localitatea Pocsaj (Ungaria) au depus un proiect comun derealizarea studiilor de fezabilitate privind reabilitare a zonei mlăştinoase.

Conform spuselor primarului Zoltan Kelemen, primarul comunei Roşiori, în cadrul proiectului transfrontalier, în decursul a 16 luni au fost realizate studiile de fezabilitate, precum şi toate demersurile premergătoare pentru ca în viitor cele două localităţi să depună un nou proiect pentru realizarea propriu-zisă a reabilitării zonei mlăştinoase.

 În urma studiilor de fezabilitate, reiese că reabilitarea zonei mlăştinoase se poate derula mai mulţi ani, având în vedere faptul că va fi nevoie de construirea unor porţi de ecluză pentru moderarea apelor subterane, vor trebui să fie transplantate aproximativ 30 de specii de plante, să se colonizeze peste 15 specii de animale specifice zonei, proces după care vor putea începe pregătirile pentru dezvoltarea ofertelor turistice din zonă.

Proiectul „Studii şi planuri de reabilitare a zonelor mlăştinose din Roşiori (RO)- Pocsaj (HU)” (HURO0901/0004/1.3.4) a fost finanţat de către Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria 2007-2013.

Beneficiarii proiectului speră că acea lume extraordinară a plantelor şi animalelor, care mai demult au populat zona mlăştinoasă din Roşiori şi Pocsaj, va deveni din nou o specialitate a zonei, aceasta devenind o rezervaţie naturală al cărui cadru natural va fi ocrotit de lege şi vizitat de turişti.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !