bihon.ro Web analytics

Cum să ne protejăm economiile în pandemie

Reactualizat la:

Cum să ne protejăm economiile în pandemie

Reactualizat la:
Pandemia generează nesiguranță economică, iar reacția firească este limitarea riscurilor și o preocuparea crescândă pentru plasarea resurselor. Ce să alegem?
Pandemia generează nesiguranță economică, iar reacția firească este limitarea riscurilor și o preocuparea crescândă pentru plasarea resurselor. Ce să alegem?

Opțiunile de plasament sunt generoase: investiții imobiliare, depozite, valută, acțiuni, fonduri de investiții, metale, mărfuri, criptomonede, alte instrumente financiare. Regula de aur: evitați să puneți toate ouăle (banii) într-un singur coș.

Printre plasamentele mai puțin riscante sunt cele în depozite sau alte instrumente monetare. Cu toții avem un cont la banca preferată (sau în care încasăm salariul), unde ținem niște bani în depozite la termen. Azi le putem constitui și online, prin internet sau aplicații pe telefonul mobil, oferite de banca respectivă, pe diverse perioade (1 – 36 luni), rata dobânzii crescând la perioadele mai lungi. Majoritatea băncilor oferă depozite în lei, euro sau dolari. Banca va reține din dobândă impozitul pe venit (10%), iar la retragerea sumelor de bani unele bănci percep comision în cazul ridicării numerar. Verificați aceste detalii la constituirea depozitului. Desființarea înainte de termen a depozitului, atrage pierderea dobânzii. Pentru evitarea acestui neajuns, băncile oferă conturi de economii, cu dobânzi ceva mai mici ca și la depozite, în schimb se pot face depuneri și retrageri fără a se pierde dobânda. Pentru a putea compara ofertele diverselor bănci vă recomand consultarea unor site-uri de profil www.finzoom.ro sau www.conso.ro. Orientativ, la un depozit pe 12 luni, dobânzile băncilor variază între 2%-4% pe an la lei, în timp ce la euro nu depășesc 0,5% pe an.

Deși, teoretic, este cel mai puțin riscant, plasamentul în titluri de stat este mult mai puțin utilizat, așa cum se vede din tabelul anexat (sursa www.bnro.ro. www.mfp.ro ) – sume în mil. lei

Titlurile de stat au avantajul că dobânzile afișate sunt nete, fiind neimpozabile și fără comisioane, iar în prezent pot fi achiziționate pe mai multe căi.

Băncile comerciale cumpără prin BNR titluri de stat emise pentru finanțarea datoriei publice. Ele vând clienților proprii aceste titluri de stat, dar pentru a beneficia de o ofertă trebuie să vă adresați respectivei bănci pentru o discuție personalizată.

Programul Tezaur se derulează prin unitățile Trezoreriei Statului sau Companiei Naționale ”Poșta Română”. Titlurile achiziționate se pot răscumpăra la scadență, sau anticipat (doar integral, mai puțin dobânzile deja încasate) sau se pot transfera altui proprietar. Ultima emisiune, care expiră la 31/07, oferă următoarele randamente (exclusiv în lei):

Programul Fidelis se derulează între 15/07-07/08 prin unitățile BT, BRD și BCR oferind și posibilitatea tranzacționării titlurilor de stat pe bursă (similar unor acțiuni). Cei 3 intermediari vor fi obligați să ofere cotații zilnice pentru a da posibilitatea posesorilor să le tranzacționeze. Randamentele oferite sunt tentante, mai mari decât oferta depozitelor bancare:

Remarcăm, în premieră, oferta în valută care asigură o dobândă bună dar și protecția la deprecierea leului în raport cu euro.

adrian_madar@yahoo.com

H10202

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Isa says:

  Optiuni gresite

 2. xxx says:

  Ce-i in mana,nu-i minciuna

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus.

  Angajari BIHON

  INGEL FENSTER angajează personal
  Firma noastră produce in Germania ferestre și uși din lemn, PVC și aluminium.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Defileul Crișului Repede, „vedeta” unui film documentar
  Pădurea Craiului, singura destinaţie de ecoturism din Bihor, este vedeta unui nou film marca Mihai Moiceanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gata gratuitatea! De joi, cu taxă în parcarea de pe Independenței
  La miezul nopții de miercuri spre joi intră în funcțiune sistemul de tichetare a parcării subterane de pe strada Independenței.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Niciun deces de COVID-19 înregistrat în Bihor, în ultimele 24 de ore
  După multe zile în care la Spitalul Curteanu s-au înregistrat decese provocate și de la coronavirus, de marți până miercuri, nimeni nu a mai murit din pricina acestui virus.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.