bihon.ro Web analytics

Din inima Ardealului și rărunchii Bataviei

Acesta e jocul globalizării, al dreptului la liberă circulație și pentru persoane juridice, nu doar fizice.
Scris de Demian - Acesta e jocul globalizării, al dreptului la liberă circulație și pentru persoane juridice, nu doar fizice.

Când, pentru o mână de lucru mai lesne, s-a relocat Nokia din Bochum la Jucu au plâns nemții și s-au bucurat clujenii (ce-i drept, doar pentru nici trei ani). Acum, transhumarea fabricii de brânză de la Carei în localitatea clujeană Baciu iscă necaz printre fermierii din Bihor – Maramureș – Satu Mare – Sălaj și din contră pentru crescătorii de juninci din zona Cluj – Mureș – Bistrița (că spre județul “Albalact” e concurență acerbă).

Dar ca întotdeauna când apare un răzbel – lactivor de astă dată – mai scapă spre public și alte informații decât cele din smântânitele reclame TV. Astfel, află tot românul că brandul Napolact e, de fapt, al olandezilor de la Friesland care mai au și Oke, Milli etc. Și, mai interesant, prinși în strungă, oficialii Friesland ajung să admită că importă lapte mai de la vest de România. Mda, ei afirmă răspicat că pentru Napolact folosesc doar lapte din inima Ardealului, ca să pareze orice acuză de reclamă pinochioasă. Și mai susțin că pentru celelalte branduri de produse importă lapte doar iarna, și doar puțintel: maxim 5% din colecta totală de lapte crud. Ei, cum nu-i putem bănui pe olandezi că ar fi boi, poate ar fi vremea să consulte niște experți de marketing pricepuți în psihologia maselor. Căci jongleria aceasta cu: pentru Oke importăm dar nu și pentru Napolact, nu prea ține la consumatorii de lapte, că se prind mai repede. Păi ce autoritate publică are competență (și chef) să se bage în bucătăria Friesland ca să vadă care cisternă și unde se descarcă? E laptele lor, fac ce vor cu el câtă vreme respectă normele de pe etichetă. Iar explicații oficiale gen “Clima din România duce la o producție scăzută iarna și de aceea trebuie să importăm în sezonul rece” ne face să ne gândim dacă nu cumva Polonia, Ungaria și Slovacia s-au mutat cumva la tropice? Practic, singurul climat obținut cu așa o politică e unul de neîncredere.

Iar dacă Oke reprezintă doar 1% din vânzări, și pentru Oke se apelează la micul procent de import amintit mai sus, poate mai bine ar fi pentru Friesland să renunțe total la importurile hibernale, că are mai mult de pierdut la capitolul de imagine pentru Napolact.

Dar, după cum subliniam, nu putem decât da sfaturi de chibiț unei companii private. Însă de la autoritățile naționale putem avea pretenții când spun că nu se pot băga în strategiile de importuri private. Păi când e vorba de lapte, aliment esențial pentru copii, ar putea sări și Ministerul Sănătății pe lângă cel al Agriculturii (interest de susținerea fermierilor locali) cu campanii de informare publică privind lista procesatorilor care NU apelează la importuri. Căci nu trebuie să fii o somitate ca să-ți dai seama că fermele străine nu pot oferi un sub-preț, bașca transportul international, fără furaje chimizate puternic. Dar o data informat, fiecare consumator ar putea alege din rafturi dintre laptele cel puțin semi-ecologic colectat de la micii fermieri români versus laptele globalizat.

De unde bani pentru o așa campanie? Poate ar fi timpul să renunțe Guvernul să mai subvenționeze, bunăoară, exotica avertizare de călătorie spre Tailanda. Căci n-au decât amatorii de turism sexual să se informeze pe internet că în Tailanda a avut loc o lovitură militară de stat.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.