bihon.ro Web analytics

Drepturile persoanei percheziționate. Percheziția domiciliară

Perchezitia domiciliara ori a bunurilor aflate in domiciliu poate fi dispusa daca exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana ori la detinerea unor obiecte sau inscrisuri ce au legatura cu o infractiune si se presupune ca perchezitia poate conduce la descoperirea si strangerea probelor cu privire la aceasta infractiune, la conservarea urmelor savarsirii infractiunii sau la prinderea suspectului ori inculpatului.
Scris de Demian - Perchezitia domiciliara ori a bunurilor aflate in domiciliu poate fi dispusa daca exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana ori la detinerea unor obiecte sau inscrisuri ce au legatura cu o infractiune si se presupune ca perchezitia poate conduce la descoperirea si strangerea probelor cu privire la aceasta infractiune, la conservarea urmelor savarsirii infractiunii sau la prinderea suspectului ori inculpatului.

Aceasta poate fi dispusă la locuința unei persoane fizice, a sediului unei persoane juridice sau a unui spațiu delimitat în orice mod, care este deținut de către o persoană fizică sau juridică, spre exemplu, curte, grădină.De asemenea poate fi efectuată la locuința persoanei vătămate, a părții civile, la locuința unui martor sau chiar a unei rude ale inculpatului, într-o cameră de hotel sau celula unui deținut.

Pentru a fi dispusă, este necesar a fi începută urmărirea penală și este dispusă de judecătorul de drepturi și libertăți. Aceasta se efectuează de procuror sau de către organul de cercetare penală și doar între orele 06:00 – 20:00, cu excepția situațiilor în care infracțiunea este flagrantă sau percheziția urmează să fie efectuată într-un local public. Însă, percheziția începută în acest interval orar, poate fi continuată și în timpul nopții.

Este obligatoriu ca organul judiciar care efectuează percheziția domiciliară să solicite înainte de începerea acestui procedeu probatoriu, predarea de bunăvoie  a persoanelor sau obiectelor căutate, iar în acest caz, percheziția nu se mai efectuează. De asemenea, este obligatoriu a fi comunicat un exemplar al mandatului de percheziție, emis de judecător.

Persoana percheziționată are dreptul de a solicita ca la efectuarea percheziției să participe un avocat, sens în care începerea percheziției este amânată până la sosirea acestuia, dar fără a depăși 2 ore de când acest drept i-a fost comunicat. Totodată, aceasta are dreptul se a fi asistată de o persoană de încredere.

Activitatile desfasurate cu ocazia efectuarii perchezitiei sunt consemnate intr-un proces-verbal, iar persoana perchiziționată poate face mențiunile pe care le consideră necesare în cuprinsul acestui proces-verbal, din care este obligatoriu să îi fie înmânat un exemplar.

Ioana Țenț Avocat colaborator S.P.A.R.L. „DOSEANU&ASOCIAȚII”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  CAO a marcat 10 goluri în primul meci de pregătire

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț COVID: Aproape 800 cazuri noi în Bihor. Oradea a depășit incidența de 12‰
  În ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de către DSP Bihor au fost diagnosticați pozitiv 788 de bihoreni, iar alții 457 s-au vindecat de virus. 2

  România

  Accident violent pe Centura Caransebeș, între un TIR și un microbuz. O femeie a murit
  O femeie a murit și alte șase persoane au fost rănite, sâmbătă dimineața, în urma unui accident produs pe Centura Caransebeș, din județul Caraș-Severin, între un microbuz și un TIR. Toate victimele se aflau în microbuzul înmatriculat în Bulgaria.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  Mapamond

  A murit Louie Anderson, îndrăgitul actor din ”Viaţa cu Louie”
  Louie Anderson a murit la un spital din Las Vegas din cauza complicaţiilor cauzate de cancer, a spus Glenn Schwartz, publicistul său. Actorul avea 68 de ani. Anderson s-a interpretat pe el însuşi în serialul de animaţie ”Viaţa cu Louie” despre copilăria sa.

  Mapamond

  VIDEO | Un câine salvează un pui de căprioară de la moarte
  Un pui sălbatic este salvat dintr-un pârâu mocirlos de către un câine, aflat la plimbare cu stăpânul său. Internauţii l-au comparat cu celebrul Fenton.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Creaţiile lui Ovi Pascu, armonii de lemn, metal şi lumină
  La Galeriile de Artă – Reperaj s-a deschis expoziţia personală de sculptură mică şi iluminat ambiental a artistului plastic Ovi Pascu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.