bihon.ro Web analytics

Galopul de la 10 seara

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Galopul de la 10 seara

Florin Cîțu, un metalist cu mesaje anti-socialiste pe tricou (aktual24.ro)
Reactualizat la:
Scris de Călin Corpaș

Ideea Guvernului Cîțu de a scurta programul de viață al românilor cu încă un ceas evocă standardele Epocii de Aur, când programul televiziunii lui Ceaușescu se închidea, zilnic, la ora 10 seara. Deocamdată, nu se taie curentul. La 10 seara vom „galopa” spre case, în această nouă societate, dominată iarăși de frică, culmea, în plină campanie de vaccinare. Cu siguranță că nu asta e atitudinea anti-Covid pe care o așteptam de la premierul-rocker Cîțu, același care recent ne asigura că 2021 va fi anul marilor reforme, dar și anul investițiilor cu cifre record.

Programul TV publicat de ziarele vremii, pentru data de 25 decembrie 1989 – Ziua de Crăciun. Propagandă comunistă cu închiderea programului la ora 22. Însă istoria a vrut altfel…

Sunt de acord că trebuie să ne protejăm de Covid, în mod inteligent. Dar povestea asta cu limitarea galopantă a libertății de circulație mi se pare cusută cu ață albă. Singurul efect cert și bine calculat de guvernanți va fi creșterea de venituri la buget, din amenzi. Dacă recent ar fi fost eliminată limitarea de la ora 23, iar măsura ar fi fost urmată de o explozie de cazuri, aș fi înțeles să fi venit acum cu măsuri radicale. Dar știm cu toții că nu a fost cazul, singura noutate adusă de 2021 fiind redeschiderea condiționată a școlilor. Care, iată nu se vor închide de tot, orice s-ar întâmpla, ne asigură guvernanții. În aceste condiții, cine ne garantează că vom avea cazuri semnificativ mai mici, doar pentru că polițiștii își vor putea face norma de amenzi cu o oră mai devreme?

Călin Corpaș

Mai degrabă aș aștepta de la rockerul Cîțu să impună un ritm de vaccinare de tip rock & roll, indiferent de zona geopolitică de unde provine vaccinul. Nu de alta, dar n-am vrea să anticipăm încă de pe acum alte consecințe ale pandemiei prelungite, la lumina lumânării. În loc să se comporte ca un cerber, luând măsuri restrictive la nivel național fără să țină cont de situația locală și de consecințele economice, logic ar fi ca Guvernul să facă tot ce-i stă în puteri pentru vaccinarea rapidă, în masă, a populației, cu toate vaccinurile existente pe piață, care și-au dovedit eficiența. Indiferent că sunt produse în SUA, în UE, în Rusia sau în China.
O informație proaspătă ne arată că Italia va deveni prima țară din UE care va produce vaccinul rusesc Sputnik V, printr-un acord între cele două țări. Aceasta deoarece, măcar teoretic, sănătatea nu are doctrină politică și nici interese geostrategice. Sau ar trebui să știm altfel?

calin.corpas@informmedia.ro

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată pentru 334 de șpăgi
  Anchetatorii o acuză că ar fi luat mită de la 334 de pacienți și au pus sechestru pe 2,4 milioane de lei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă dezbatere LIVE: „Experiența mea cu COVID-19”
  Campania de informare „COVID-19 și vaccinarea. Realitatea dozată fără prejudecăți” continuă vineri cu o nouă dezbatere.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 10.12.2021 - PL Sacueni + Alesd + Rural - anuntate cu 2 zile

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cinci proiecte pentru Centrul Cultural Multifuncțional din Oradea, estimat la aproximativ 15 milioane euro
  Cinci firme de arhitectură și proiectare au depus proiecte în cadrul concursului de soluții pentru realizarea unui centru cultural multifuncțional în Oradea. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Proiect de 21 de milioane euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare
  Primăria Oradea a semnat contractul pentru reabilitarea sistemului de termoficare – etapa a III-a, finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vitezoman din Arad, prins cu 161 km/h în Bihor
  În minivacanța de 1 Decembrie, polițiștii bihoreni au aplicat 526 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de 236.573 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.