bihon.ro Web analytics

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Amprenta pe care o lasă imaginea de sine în seducție și în relațiile romantice

De Oana Farcaș

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Amprenta pe care o lasă imaginea de sine în seducție și în relațiile romantice

Cu toții avem o imagine despre sine care este mai măgulitoare decât adevărul: ne vedem generoși, altruiști, cinstiți, buni, inteligenți într-o măsură mult mai mare decât suntem cu adevărat. Ne este foarte dificil să fim cinstiți cu noi înșine în legătură cu imaginea proprie și propriile limite.
Scris de Oana Farcaș - Cu toții avem o imagine despre sine care este mai măgulitoare decât adevărul: ne vedem generoși, altruiști, cinstiți, buni, inteligenți într-o măsură mult mai mare decât suntem cu adevărat. Ne este foarte dificil să fim cinstiți cu noi înșine în legătură cu imaginea proprie și propriile limite.

Simțim o nevoie (de multe ori patologică!) să ne idealizam. Aceasta nevoie de idealizare se extinde la legăturile noastre romantice. Atunci când ne îndragostim vedem de fapt propria noastră reflexie. Alegerea pe care o facem, dezvăluie ceva important și intim despre noi, și anume că nu acceptăm că ne-am putea îndrăgosti de cineva de duzină, inferior, fără gusturi, pentru că acest lucru s-ar reflecta negativ asupra imaginii noastre.

Astfel, cu cât ne este mai mult teamă să nu fim văzuți ca fiind inferiori, cu atât vom avea mai multe pretenții de la noi. Cu atât vom avea mai multe pretenții de la cei care dorim să ne seducă. Să fie cât mai de calitate. Dacă celalalt este prețios și de calitate atunci și eu sunt mai aproape de ideal și, cel puțin pentru moment, îmi este anulat sentimentul și frica de inferioritate.

Din acest motiv, cu cât suntem mai nesiguri pe noi, cu atât avem o nevoie mai mare de a ne asocia cu oameni prețioși sau lucruri prețioase. Cu cât stima de sine este mai scăzută, cu atât avem nevoie în jurul nostru de oameni prețiosi și lucruri prețioase. Această modalitate de a ne vedea pe noi și seducția celuilalt, vine la pachet cu o mulțime de probleme. După ce aburii senzualității se destramă rămân problemele reale ale celor doi, iar atunci conflictele devin omniprezente, iar despărțirile se țin lanț. Relația nu durează în aceste situații mai mult de 1 an și jumătate, maxim doi ani.

Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Atunci când alegi viața, accepți și ceea ce se întâmplă în viață

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  BIHON Sport local

  Meci cu miza promovării pe Stadionul Iuliu Bodola. Oradea și Hunedoara, în căutarea gloriei de altădată
  Stadionul Iuliu Bodola va găzdui după multă vreme un nou meci cu miză. Miercuri, 25 mai, de la ora 18:00, CAO 1910 Oradea se va duela în manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2 cu CS Hunedoara.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.