bihon.ro Web analytics

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Fericirea depine de noi înșine

De Oana Farcaș
Reactualizat la:

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Fericirea depine de noi înșine

Reactualizat la:
„Fericirea noastră depinde de ceea ce suntem, de individualitatea noastră. Și, totuși, prea adesea oamenii dau vina pe soartă” - Arthur Schopenhauer.
Scris de Oana Farcaș - „Fericirea noastră depinde de ceea ce suntem, de individualitatea noastră. Și, totuși, prea adesea oamenii dau vina pe soartă” - Arthur Schopenhauer.

Până în momentul în care o persoană nu conștientizează că este condusă de ceea ce trecutul a pus în interiorul său, nu poate considera că este stăpână pe propria viață. Devenim stăpânii propriei noastre vieți atunci când în locul scuzelor începem să căutăm soluții.

Din păcate acest proces este anevoios, iar apelarea la scuze se învață în trecut, în familie atunci cand copilul este învinovățit, rușinat și criticat. Astfel, adultul construit în acest fel, vede doar ceea ce i se întâmplă și nu mai are puterea de a conștientiza că el poate schimba lucrurile prin felul în care privește situația. Se blochează astfel pe nemulțumirea față de ceea ce i s-a întâmplat, gândindu-se că nu ar fi trebuit să i se întâmple acest lucru.

Îi va lua mult timp acestui adult să accepte faptul că lucrurile doar se întâmplă iar el poate alege ce face cu ceea ce se intampla. Că puterea stă în mâinile sale prin modul în care interpretează ceea ce s-a întâmplat. O dramă devine dramă doar dacă tu o vei interpreta ca dramă. Daca te gândești că lucrurile care nu țin de tine se vor intampla, fie ca tu vrei asta sau nu, vei fi salvat de multe chinuri, suferințe, dureri si nemulțumiri.

Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica

Lecția zilei de luni cu psihologul Sorin Nica! Atitudinea psihologică în situațiile de criză – Carantină COVID-19

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. K.L says:

  Domnule Nica. Sunt convins că unii cititori și comentatori ai acestui cotidian au neapărat nevoie de sprijinul dumneavoastră. Nu sunt greu de identificat Vă rog dacă este posibil să le oferiți puțin ajutor . Multumesc.

 2. România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.