Prezentarea unor tradiții care continuă să dăinuie pe Valea Ierului fac subiectul unor scurt metraje realizate de Asociația Ér Hangja, prin proiecte finanțate de finanțate de Direcția Social Comunitară.
Casele-muzeu din regiune sunt subiectele aduse în atenția publicului. Fiecare dintre acestea are o poveste, fie că vorbim de Muzeul Satului Curtuişeni, de Casa-muzeu din Galoşpetreu, de Casei unui jeler din sec. al XIX-lea din Sălacea, ori de Casa de expoziţii din Otomani.
Ultima casă de jeler
„Vinovat” de unele dintre atracțiile zonei este medicul Gáspár Kéri, care și-a pus o mare parte din avere la bătaie, pentru a restitui oamenilor secvențe din viața predecesorilor lor.
Unul dintre subiectele documentarului, marca Gáspár Kéri, este locuința unui jeler, construită în 1850, în locul numit Kis Burga. Este ultima casă de acest tip rămasă. Jelerii erau țăranii fără pământ sau cu puțin pământ din Transilvania, în Evul Mediu. Ei munceau pe moșiile nobililor, dar nu erau tratați precum iobagii, care erau total dependenți de aceștia cu locuința și cu bunurile. Este construită pe una din terasele unui deal, deasupra unui șir de pivnițe. Demult, în Valea Ierului, construcția pe terase a caselor de jeleri sau a pivnițelor era foarte populară.
Gospodăria jelerului este îngrădită cu răchită împletită și este formată din casa cu două încăperi și o fântână cu cumpănă, săpată în pâmânt, până la 8 metri și jumătate adâncime.
„Prin realizarea proiectului, am urmărit dezvoltarea turismului în regiune. Scurtmetrajele au fost publicate pe rețelele de socializare ale asociației, pe canalul YouTube, dar și pe site-ul organizației. Au fost împărțite și broșuri ce prezintă informații despre aceste destinații turistice”, spun realizatorii proiectului.
Asociația Ér Hangja nu s-a limitat să ne spună doar povestea caselor din Valea Ierului. În proiectul „Albumul dansului popular din Valea Ierului”, sunt prezentate ansamblurile populare maghiare din regiune, dar și realizarea a zece videoclipuri, și a unui album digital de fotografii, care să transpună, în imagini, istoria culturii maghiare această zonă.
„Minute verzi”
E titlul unui material video realizat de aceeași asociație, pentru a atrage atenția locuitorilor din Valea Ierului asupra mediului înconjurător și a protejării acestuia. O temă actuală, importanța colectării selective și metodele folosite de specialiști pentru reciclarea deșeurilor, este abordată în acest material, realizat cu sprijinul autorităților locale, al specialiștilor din cadrul serviciului public de salubrizare al AVE și EcoBihor. Sperăm că oamenii vor deveni mai atenți când vine vorba de colectarea deșeurilor, iar orașul Săcueni poate deveni astfel, mai curat”, au precizat realizatorii proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!