bihon.ro Web analytics

Lecția zilei de luni! Efectul Pygmalion și cum afectează el performanța

Reactualizat la:

Lecția zilei de luni! Efectul Pygmalion și cum afectează el performanța

Reactualizat la:
Ziua de luni este un coșmar pentru mulți oameni. Fie că aduce cu ea o nouă zi de lucru, de școală sau fie că reprezintă un nou început, ziua de luni nu a fost prea îndrăgită nicicând.
Scris de farcas - Ziua de luni este un coșmar pentru mulți oameni. Fie că aduce cu ea o nouă zi de lucru, de școală sau fie că reprezintă un nou început, ziua de luni nu a fost prea îndrăgită nicicând.

Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.

Prezentul articol va arăta aplicațiile practice ale efectului Pygmalion.

EFECTUL PYGMALYON – este reprezentat de fenomenul în care cu cât este mai mare încrederea şi aşteptările pozitive față de o persoană, cu atât această persoană va obţine performanţe mai mari şi se va conforma unui model valoros.

Iar reversul: cu cât este mai mare neîncrederea şi aşteptările negative faţă de o persoană, cu atât această persoană va obţine performanţe mai slabe şi se va conforma unui model dezastruos. Astfel, o persoană ajunge să se conformeze unei etichete chiar dacă această etichetă este pur subiectivă.

APLICAȚIILE PRACTICE ALE EFECTULUI PYGMALYON

Pentru ca partenerul/copilul tău să nu caute în altă parte etichete pozitive sau să nu fie influenţat de etichetele negative ale altora va trebui să îi oferi TU etichete pozitive şi o acceptare necondiţionată a persoanei.

ETICHETĂ POZITIVĂ: Am încredere în tine! Eşti o persoană valoroasă! Poţi să faci lucruri minunate! Te poţi descurca oriunde! Eşti o persoană specială!

ACCEPTARE NECONDIȚIONATĂ A PERSOANEI: indiferent de ceea ce se întâmplă, nu sunt niciodată dezamăgit de persoană. Lucrurile se întâmplă, dar persoana rămâne aceeaşi.

EXEMPLU: Într-un studiu interesant s-a dovedit puterea etichetelor, în concordanță cu efectul Pygmalion. Subiectul, un om perfect capabil să realizeze acţiuni minuţioase, a fost prezentat unui alt subiect drept „neîndemânatic”. O simplă etichetă, spusă unui alt om. Astfel, al doilea subiect, s-a comportat cu acesta ca și cum ar fi fost cu adevărat un neîndemanatic, așa că, la scurt timp, acesta a început să facă diferite greșeli, chiar și atunci când al doilea subiect nu era cu el in încăpere.

Așadar, iată cum puterea unui simplu cuvânt devine definitorie pentru caracterul unui alt om. Poţi spune cuiva (copil/partener de viaţă etc.): „Ştiu ca ai să faci o treabă bună!”, „Să nu mă dezamăgeşti! Am aşteptări mari de la tine!”, însă această exprimare nu face decât să pună o greutate imensă şi o presiune majoră pe umerii celuilalt ceea ce poate conduce la perturbarea relaţiei şi probleme psihologice majore.

Secretul constă în tonul neutru, în lipsa manipulării și a condiționării, prezenţa unei acceptări necondiţionate a persoanei şi a unei imagini pozitive pe care ţi-o construieşti despre celălalt şi în care mai întâi tu trebuie să crezi cu adevărat, iar apoi va crede şi celălalt.

Încearcă să înlocuiești expresiile de mai sus cu „Ai capacitatea să faci asta!”, „Eşti o persoană extraordinară şi poţi face lucruri minunate!”, „Această greşeală/notă nu te defineşte. Pentru mine eşti mult mai valoros decât orice notă sau greşeală pe care o faci!”, „Sunt alături de tine şi te sprijin!”, „Am încredere în tine” si vei vedea, în scurt timp, rezultatele.

Psihoterapeut Sorin Nica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.