bihon.ro Web analytics

Lecția zilei de luni! Efectul Pygmalion și cum afectează el performanța

Reactualizat la:

Lecția zilei de luni! Efectul Pygmalion și cum afectează el performanța

Reactualizat la:
Ziua de luni este un coșmar pentru mulți oameni. Fie că aduce cu ea o nouă zi de lucru, de școală sau fie că reprezintă un nou început, ziua de luni nu a fost prea îndrăgită nicicând.
Scris de farcas - Ziua de luni este un coșmar pentru mulți oameni. Fie că aduce cu ea o nouă zi de lucru, de școală sau fie că reprezintă un nou început, ziua de luni nu a fost prea îndrăgită nicicând.

Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.

Prezentul articol va arăta aplicațiile practice ale efectului Pygmalion.

EFECTUL PYGMALYON – este reprezentat de fenomenul în care cu cât este mai mare încrederea şi aşteptările pozitive față de o persoană, cu atât această persoană va obţine performanţe mai mari şi se va conforma unui model valoros.

Iar reversul: cu cât este mai mare neîncrederea şi aşteptările negative faţă de o persoană, cu atât această persoană va obţine performanţe mai slabe şi se va conforma unui model dezastruos. Astfel, o persoană ajunge să se conformeze unei etichete chiar dacă această etichetă este pur subiectivă.

APLICAȚIILE PRACTICE ALE EFECTULUI PYGMALYON

Pentru ca partenerul/copilul tău să nu caute în altă parte etichete pozitive sau să nu fie influenţat de etichetele negative ale altora va trebui să îi oferi TU etichete pozitive şi o acceptare necondiţionată a persoanei.

ETICHETĂ POZITIVĂ: Am încredere în tine! Eşti o persoană valoroasă! Poţi să faci lucruri minunate! Te poţi descurca oriunde! Eşti o persoană specială!

ACCEPTARE NECONDIȚIONATĂ A PERSOANEI: indiferent de ceea ce se întâmplă, nu sunt niciodată dezamăgit de persoană. Lucrurile se întâmplă, dar persoana rămâne aceeaşi.

EXEMPLU: Într-un studiu interesant s-a dovedit puterea etichetelor, în concordanță cu efectul Pygmalion. Subiectul, un om perfect capabil să realizeze acţiuni minuţioase, a fost prezentat unui alt subiect drept „neîndemânatic”. O simplă etichetă, spusă unui alt om. Astfel, al doilea subiect, s-a comportat cu acesta ca și cum ar fi fost cu adevărat un neîndemanatic, așa că, la scurt timp, acesta a început să facă diferite greșeli, chiar și atunci când al doilea subiect nu era cu el in încăpere.

Așadar, iată cum puterea unui simplu cuvânt devine definitorie pentru caracterul unui alt om. Poţi spune cuiva (copil/partener de viaţă etc.): „Ştiu ca ai să faci o treabă bună!”, „Să nu mă dezamăgeşti! Am aşteptări mari de la tine!”, însă această exprimare nu face decât să pună o greutate imensă şi o presiune majoră pe umerii celuilalt ceea ce poate conduce la perturbarea relaţiei şi probleme psihologice majore.

Secretul constă în tonul neutru, în lipsa manipulării și a condiționării, prezenţa unei acceptări necondiţionate a persoanei şi a unei imagini pozitive pe care ţi-o construieşti despre celălalt şi în care mai întâi tu trebuie să crezi cu adevărat, iar apoi va crede şi celălalt.

Încearcă să înlocuiești expresiile de mai sus cu „Ai capacitatea să faci asta!”, „Eşti o persoană extraordinară şi poţi face lucruri minunate!”, „Această greşeală/notă nu te defineşte. Pentru mine eşti mult mai valoros decât orice notă sau greşeală pe care o faci!”, „Sunt alături de tine şi te sprijin!”, „Am încredere în tine” si vei vedea, în scurt timp, rezultatele.

Psihoterapeut Sorin Nica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Află De Ce ”Uită” Oamenii De Sala De Fitness După Luna Ianuarie !
  E ușor să stabilești scopuri la începutul fiecărui an, dar lucrurile se complică atunci când trebuie îndeplinite.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rezultat negativ și pentru bărbatul izolat la Infecțioase. 148 de autoizolați, iar cifrele sunt în urcare
  Și rezultatul probelor de laborator pentru bărbatul internat în izolator la secția de Infecțioase a Spitalului Curteanu este negativ, la fel ca cel al femeii internată și ea în același loc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alcoolemie de 1,54 la mie: bihorean prins beat criță și cu permisul suspendat la volan
  Un bărba de 40 de ani din Popești a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, având permisul suspendat și sub influența băuturilor alcoolice. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  DSP Bihor: Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)
  Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis joi, 27 februarie, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment caritabil cu rochii de mireasă și rochii de seară pentru Noel
  Târgul, ce are drept scop strângerea de fonduri pentru micuțul Noel, va avea loc duminică, 1 martie, în sala Florica Ungur unde vor fi expuse rochii de mireasă, rochii de seară și accesorii pentru nuntă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vineri, ziua porților deschise la pompieri: demonstrații, prezentare echipamente și exerciții demonstrative. Vezi programul manifestațiilor
  Vineri, între orele 10:00 – 14:00, pompierii din Bihor pot fi vizitați și admirați când fac demonstrații.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.