bihon.ro Web analytics

Oradea Capitala Verde. Gratie UDMR

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Când am auzit de eco-premiul Oradiei mai întâi m-am bucurat dar imediat mi-am amintit şi de butada: afară-i vopsit gardul în roşu, galben şi albastru, iar înăuntru e românul verde...
Scris de bontea - Când am auzit de eco-premiul Oradiei mai întâi m-am bucurat dar imediat mi-am amintit şi de butada: afară-i vopsit gardul în roşu, galben şi albastru, iar înăuntru e românul verde...

Sigur, după cum spus-a şi viceprimarul Biro Rozalia, important e ca Oradea să onoreze de-acum înainte titlul naţional primit de la un Minister al Mediului cârmuit de Laszlo Borbely. Dar tocmai de aceea avem dreptul să decantăm motivele care au adus premiul în oraşul de pe malurile uşor cam betonate ale Crişului.

Dincolo de orice speculaţie, clar s-ar fi ascuţit securea războiului etno-politic dacă distincţia ar fi ajuns la secuii şi chereştoii din Har-Cov. Satu Mare e, după cum îi spune şi numele, un fost sat mai mare. Iar Târgu Mureş nu şi-a depăşit fenomenal condiţia de târg mediu, din evul mediu. Deci nici n-au concurat la categoria oraşe. Practic, din toate fief-urile celui mai roşu-verde partid, care se nimereşte a fi şi al ministrului UDMR, a mai rămas doar Oradea. Köszönöm Borbely úr.

Ar mai fi şi o justificare cu pretenţii de obiectivitate. Şi anume că Oradea a ajuns capitala verde a ţării întrucât contracandidatele ar fi mai gri-beton. Greu de înghiţit aşa ceva de oricine şi-a oxigenat plămânii la poalele Tâmpei sau în mult mai largile şi nebetonatele parcuri braşovene, inclusiv Colina Universităţii.

La fel, Timişoara beneficiază de Pădurea Verde, care e chiar o pădure verde, în chiar inima oraşului. Plus de parcuri incomparabil mai clorofilate şi mai dotate cu complexe de joacă pentru copii şi chiar aparate de fit-ness pentru adulţi! Vizitaţi, de pildă, Parcul Doinei din Timişoara şi parcările ecologice din oraşul de pe malul Begăi, şi o să aveţi viziunea Oradiei din anul 2040 sau 2050.

Apoi, tot în capitala Banatului îşi are sediul şi firma mamă RER Ecologic Service. Adică tocmai firma a cărei filială din Oradea a uimit Ministerul Mediului cu managementul deşeurilor care ajung la staţia de sortare din Episcopia Bihor într-un procent mult sub capacitatea de prelucrare.

Timişoara mai are şi un euro-proiect de mediu pentru retehnologizarea Colterm în valoare similară cu cea obţinută de CET Oradea. Doar că la Timişoarea se va arde în continuare cărbune, nu gaz. Iar viitorul sigur va arăta care Primărie a fost mai inspirată.

Însă, din păcate pentru palmaresul de eco-trofee, Timişoara, ca şi Braşovul, nu beneficiază de administraţie semi-udemeristă.

De fapt, nici nu e nevoie să vizitezi oraşele de mai sus, ci doar să vizualizezi verdeaţa, cu satelitul Google Map. Care nu minte. Din păcate, în Oradea s-a încetăţenit ideea că am câştiga spaţiu verde, transformând iarba în gazon. Şi cu bani nu puţini.

De fapt, Google Map arată că, în ultimii ani, singurele spaţii verzi câştigate efectiv în Oradea sunt rondourile dez-betonate de pe bdul Dacia şi faleza dez-betonată a promenadei de vizavi de Primărie. În schimb, de pildă, am pierdut verdeaţă prin amenajarea aşa-zisului parc cu fântână de pe Dealul Păcii şi am pierdut pepieniera cu sute de nuci maturi pentru amenajarea Parcului Industrial.

În rest, noile parcuri Olosig, Seleuş şi Dendrologic din Cetate au adus, în esenţă, un plus de alei şi ordine, dar nu şi de vegetaţie.

Întradevăr, avem în Oradea, cel puţin teoretic, destul spaţiu verde pe cap de locuitor. Însă cu marele aport al agro-terenurilor de la periferie, care au trecut în intravilan din motive economice, nu ecologice. Iar la fiecare şedinţă de Consiliul Local, se aprobă construcţii de vile şi mini-cartiere în locul livezilor de pe dealurile Oradiei.

Ar mai fi multe de spus. Dar o să închei subliniind că avem un proaspăt-fost viceprimar care a susţinut construirea unei electro-centrale pe buşteni verzi. Că avem o viceprimăriţă care a girat brambureala neecologică de la Zoo. Că avem un primar care preferă, şi are tot dreptul legal, să sacrifice un şir de plopi decât rectiliniaritatea unei viitoare alei de pe malul Peţei. Şi că avem un director la Ape-Crişuri care totuşi – bravo lui – a renunţat, la presiunea opiniei publice, să taie plopii din spate de la Gojdu în favoarea unui amfiteatru în trepte (de beton) destinat liceenilor romantici. Căci altfel am fi avut încă o promenadă defrişată ca în amonte de Hotelul Dacia, unde poţi să te plimbi dacă ţii cu tot dinadinsul să te iradiezi la cap şi să-ţi faci rost de un cancer de piele.

Cristian Horgos

Oradea, proclamata capitala verde a Romaniei

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 2

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.