bihon.ro Web analytics

Clujul va avea singurul Centru Integrat de Transplant din țară

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat în cadrul conferinței de presă susținute marți, 29 ianuarie, intenția forului administrativ județean de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din țară și unul dintre extrem de puținele de acest gen din Europa.
Scris de farcas - Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat în cadrul conferinței de presă susținute marți, 29 ianuarie, intenția forului administrativ județean de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din țară și unul dintre extrem de puținele de acest gen din Europa.

Intenția Consiliului Județean Cluj este de a edifica acest centru pe terenul de 15.000 mp pe care îl deține în proprietate în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Victor Babeș, în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Pneumoftiziologie.

În cadrul acestui imobil, cu o suprafață construită de 7.000 mp, vor avea loc, în aceeași locație, transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat, de aceste servicii medicale urmând a beneficia atât pacienți din țară, cât și din străinătate.

Conform Eurotransplant

Prin realizarea acestui obiectiv, Clujul și România vor reuși să se conformeze exigențelor Eurotransplant, alături de alte state cu rețele dezvoltate în ceea ce privește transplantul de organe.

Finanțarea acestei investiții strategice pentru sectorul medical clujean, regional, dar și național, va fi asigurată atât din fondurile Consiliului Județean Cluj, cât și din fonduri europene. Se au astfel în vedere, ca surse de finanțare externă, viitorul Program Operațional Regional, Banca Europeană pentru Investiții și Fondurile Norvegiene.

În ceea ce privește funcționarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture numărul de paturi și facilitățile necesare derulării activităților de transplant de plămâni, inimă și ficat.

Centrul Integrat va funcționa cu 300 de paturi, în cadrul rețelei naționale a Ministerului Sănătății.

5 ani construcția

În ceea ce privește construcția propriu-zisă a Centrului, aceasta este estimată a dura circa cinci ani, Consiliul Județean Cluj dispunând de fondurile necesare ridicării imobilului.

În procesul de edificare a clădirii va putea fi folosită inclusiv investiția deja realizată pe teren. Aceasta a fost deja expertizată, iar concluzia a fost una favorabilă, lucrările complexe, inclusiv piloții forați la peste 25 de metri, putând fi folosiți pentru realizarea noii construcții.

Referitor la pașii necesari derulării investiției, tema de proiectare va fi finalizată în cursul lunii februarie 2019, urmând ca ulterior să fie organizat un concurs internațional de soluții vizând partea de concept, pentru a avea documentația tehnică elaborată până cel târziu la sfârșitul anului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  STROPI își face prieteni noi
  ABA Crişuri este prezentă în COMUNITECA cu ateliere de protecția resurselor de apă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutor pentru combustibil
  Peste 17.000 de fermieri primesc ajutor de la stat pentru combustibilul folosit în 2019, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

  BIHON Sport local

  CSC Sânmartin a pierdut duelul cu bihorenii de la Fuzesgyarmat
  Formația bihoreană de Liga a III-a, CSC Sânmartin, a pierdut meciul de pregătire susținut în Ungaria, pe terenul echipei Fuzesgyarmat, lider în Liga a III-a, Seria Est.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Nouă”, de la byron
  Formaţia byron a lansat sâmbătă seara, la Oradea, cel mai nou album, „Nouă”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sinucidere șocantă: un orădean a fost decapitat de un tren la Timișoara
  Incidentul șocant s-a petrecut sâmbătă după-amiaza în Gara de Nord din Timișoara. Orădeanul Cosmin Bele s-a sinucis după ce a postat un mesaj de adio: „PUIUKA MEA, acum chiar vin la TINE".

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cererea Unică de Plată se depune în perioada 2 martie – 15 mai
  În perioada 2 martie – 15 mai 2020 la Centrul Judeţean şi la Centrele locale ale APIA Bihor se vor depune Cererile Unice de Plată în cadrul Campaniei 2020.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.