După aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a beneficiat de o creștere economică semnificativă, mai ales prin promovarea comerţului internaţional cu ceilalţi membrie.
Parteneri principali
Potrivit unei analize făcute de akcenta.ro, principalul partener de afaceri al României este Germania. Acesta contribuie cu 19,7% la export și cu 19,8% la import. Al doilea partener de afaceri important este Italia. Acesta a participat în anul 2015 la exportul românesc cu 12,4%, iar la import cu 10,9%. Cooperarea reciprocă dintre aceste două țări joacă astfel un rol important pentru economia românească, deși importanța comerțului cu Italia în ultimii ani a scăzut ușor.
Pentru România este importantă și colaborarea cu Franța care participă la comerțul internațional cu 6,2% și, de asemenea, Ungaria care participă la comerțul internațional cu 6,8%. Un comerț reciproc important mai are loc între țările precum Polonia (3,8%), Turcia (3,8%), Marea Britanie (3,3%) sau Olanda (3,3%). Printre alte economii importante pentru România se include și Austria, Bulgaria sau, de exemplu, pe partea importurilor China.
Balanţă negativă
Balanța comercială a României este negativă. Importurile depășesc exporturile cu aproximativ 15%. La balanța comercială negativă participă îndeosebi comerțul cu China, Ungaria, Polonia, Germania sau Olanda. Din contră, o balanța pozitivă a comerțului reciproc are România cu Marea Britanie, SUA sau Franța. „Decizia votanților britanici cu privire la retragerea Marii Britanii din UE ar putea fi pentru economia românească nefavorabilă dar nicidecum fundamentală sau nerezolvabilă”, arată specialiştii akcenta.ro.
Economia românească în ultimii ani este într-o formă bună. Creșterea PIB-ului, rata joasă de datorie a sectorului de stat și alți indicatori duc la considerația aderării României în zona euro. Acceptarea potențială a monedei euro se tot amână, deci ar putea fi cel mai apropiat termen în anul 2020.
Concluziile studiului subliniază faptul că dacă economia gri va fi redusă, guvernul ar fi mai eficient, infrastructura transportului s-ar îmbunătăți, viitorul acestei țări ar fi mai pozitiv. În același timp va fi foarte important ca forța de muncă românească să emigreze mai puțin în vest în căutarea condițiilor mai bune de muncă, acesta fiind și motivul pentru care populația acestei țări este în scădere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!