bihon.ro Web analytics

România, cea mai mare inflaţie din UE

Reactualizat la:
Inflaţia anuală în România în luna mai a fost de 4,6%, iar la nivelul UE de 2%.
Scris de demeter1 - Inflaţia anuală în România în luna mai a fost de 4,6%, iar la nivelul UE de 2%.

România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei. Ultimele date ale Biroului European de Statistică (Eurostat), arată că în ţara noastră a fost înregistrată în luna mai o inflaţie de 4,6%, în timp ce la nivelul UE rata inflaţiei a fost de 2%.

În urma României se clasează Estonia cu 3,1%, Lituania şi Ungaria (2,9%), Slovacia (2,7%), Letonia şi Marea Britanie (2,4%), Norvegia, Belgia, Franţa şi Bulgaria cu inflaţii anuale de 2,3%.

Inflaţia cea mai mică s-a înregistrat în Islanda – 0%, urmată de Irlanda (0,7%), Grecia (0,8%) şi Elveţia, Danemarca, Italia, Cipru şi Finlanda (1%).

Raportul Eurostat arată o inflaţie de 1,5% în aprilie. În zona Euro, inflaţia anuală s-a situat la valoarea de 1,9%, în mai, consemnând o creştere faţă de valoarea de 1,3%, înregistrată luna precedentă, şi faţă de 1,4% – valoarea consemnată în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Cea mai mare contribuţie la majorarea inflaţiei din zona euro au avut-o sectorul serviciilor (cu o creştere de 0,72 puncte procentuale), energia (cu o creştere de 0,58 puncte procentuale), domeniile alimentar, băuturi alcoolice şi ţigări (cu o creştere de 0,50 puncte procentuale) şi bunurile industriale non-energetice (cu o creştere de 0,08 puncte procentuale).

Specialiştii din domeniu anticipează că trendul ascendent al inflaţiei se va tempera spre finalul anului curent, când aceasta ar urma să atingă o valoare situată în jurul pragului minim de 3,5%, până la 4,5%.

Raportul BNR

Raportul asupra stabilităţii financiare, care prezentat joi de Banca Naţională a României (BNR), subliniază faptul că dinamica ascendentă a ratei anuale a inflaţiei, care s-a accentuat de la data ultimului Raport contrabalansează evoluţiile favorabile ale unor indicatori macroeconomici financiari, printre care creşterea economică, de la noi din ţară, care s-a menţinut la unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE (6,9% pe parcursul lui 2017); rata şomajului, care a rămas pe trendul descrescător din ultimii ani, în timp ce rata ocupării a continuat să se îmbunătăţească; menţinerea la valori reduse (35% din PIB, în anul 2017, în scădere cu 2,4 puncte procentuale, faţă de finalul anului 2016) a ponderii datoriei publice în PIB se menţine la valori reduse.

În acelaşi timp, în Raportul BNR se rată că: „Creşterea inflaţiei, în paralel cu scăderea apetitului de risc, poate influenţa dinamica intermedierii financiare. De altfel, dacă este luat în considerare şi efectul generat de rata inflaţiei, îndatorarea totală a firmelor şi populaţiei s-a contractat cu aproximativ 1%, în termeni reali anuali”.

„Majorarea peste aşteptări a ratei inflaţiei, alături de majorarea deficitului de cont curent şi de reducerea apetitului de risc al investitorilor, reprezintă o cauză a manifestării tendinţei de depreciere a monedei naţionale, în raport cu cea europeană”, se mai spune în Raportul BNR.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorenii cu cariere solide în Regatul Unit bulversați de Brexit
  Tamio Vesa Nakajima e student la Oxford și nu unul oarecare. El are numeroase medalii cu lotul național al României de Informațică și a încheiat primul său an de studenţie la Oxford cu cea mai mare medie dintre studenţii informaticieni. „Încă nu s-a schimbat nimic, și nu stiu ce se va întampla”, spune Tamio.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Avertizare meteo cod portocaliu în Bihor: rafale de vânt de până la 130 km/h
  Până luni, 24 februarie, la ora 18:00, județul Bihor se află sub avertizare cod portocaliu de vânt.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul promovat la Târgul de Turism al României
  Unul din cele mai importante evenimente turistice s-a desfășurat de joi și până duminică la București.

  România

  Cum se mai apără românii de gripă: clanțe înfășurate în tifon cu spirt la ușile unei primării
  Angajații unei primării din Balș, județul Olt au ales o metodă mai neobișnuită pentru a se apăra de gripă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O ogradă cu lavandă, chiar sub nasul Oradiei
  De cinci ani, o bihoreancă cu prenume de floare se dedica cultivării de lavandă și producerii de derivate din aceasta.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi restricții de circulație pe Calea Aradului și pe Centura Oradea
  De luni, 24 februarie, pe Calea Aradului și pe Centura Oradea vor intra în vigoare noi restricții de circulație.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.