bihon.ro Web analytics

Premieră nedorită pentru Bihor

Reactualizat la:

Premieră nedorită pentru Bihor

Reactualizat la:
Pentru prima dată, judeţul nostru nu va avea nicio echipă în Liga a III-a la fotbal.
Scris de Demian - Pentru prima dată, judeţul nostru nu va avea nicio echipă în Liga a III-a la fotbal.

Decăderea fotbalului bihorean a continuat în ultimii ani. „Cireaşa de pe tort” a fost dispariţia prin faliment a FC Bihor, clubul-fanion al judeţului, ţinta copiilor care se apucau de fotbal şi gruparea în jurul căreia gravitau şi celelalte entităţi fotbalistice din judeţ.

Fără o susţinere serioasă şi proiecte de anvergură, fotbalul nostru se adânceşte într-o prăpastie din care cu greu se va ridica. Face notă discordantă Luceafărul Oradea, club cu susţinere privată sută la sută, care acum îşi doreşte să treacă la un alt nivel şi cu sprijinul autorităţilor judeţene şi locale să ajungă în Liga 1.

Revenind la eşalonul trei, în sezonul 2017-2018 Bihorul va consemna o premieră nedorită: nicio echipă din judeţ nu va participa în competiţie.

„Ultimul mohican” a fost CS Oşorhei, care a retrogradat în Liga a IV-a, iar din motive financiare nu mai este interesată de vreun loc vacant, care se va ivi cu siguranţă în viitoarea ediţie din Liga III.

De-a lungul anilor, Bihorul a avut între una şi opt echipe la startul Ligii a III-a sau Diviziei C, cum s-a numit multă vreme. Inclusiv în anii 30, fotbalul bihorean stătea mult mai bine decât acum. Spre exemplu, în ediţia 1936-1937 judeţul era reprezentat Divizia C, Liga Nord, Seria I de CFR Oradea, Vestul Oradea şi CS Salonta, pentru ca în anul următor să li se alăture şi Stăruinţa Oradea.

Opt echipe

otelul-stei-85-86

Oțelul Ștei 1985 – 1986

Şi în anii care au urmat, „sportul rege” bihorean a fost reprezentat de la una la opt echipe. Recordul de participate s-a consemnat în sezonul 1986-1987, când în Seria a IX-a, 8 din 16 echipe erau din Bihor: Înfrăţirea Oradea, Oţelul Ştei, Recolta Salonta, Unirea Valea lui Mihai, Minerul Şuncuiuş, Gloria Beiuş, Bihoreana Marghita şi Minerul Ştei. 

După 89 numărul a început să scadă, ajungându-se în campionate cu câte o formaţie bihoreană la start: Minerul Voivozi (1992-1993), Olimpia Salonta (1994-1995), Crişul Aleşd (2001-2002), Petrom Abram Margita (2002-2003), Minerul Ştei (2003-2004), Bihorul Beiuş (2004-2005) şi CS Oşorhei (2016-2017). Numărul cel mai mare de echipe înregistrat „după Revoluţie” l-am găsit în campionatul 1997-1998, cu FC Bihor, Crişul Aleşd, Minerul Ştei şi Viitorul Oradea la start.

La „sporul negativ” din ultimii ani au dus şi retragerile din campionat ale echipelor Bihorul Beiuş (2011-2012) şi CSC Sînmartin (2014-2015), dar şi nepromovările echipelor Bioland Paleu, Kinder Paleu, FC Hidişel sau CS Diosig Bihardioszeg. Rămâne de văzut dacă învingătoarea în campionatul viitor al Ligii a IV-a îşi va propune şi promovarea sau se va mulţumi doar cu titlul judeţean.

ECHIPE BIHORENE ÎN LIGA 3

Cluburi din Bihor care au evoluat în eşalonul trei românesc de-a lungul anilor:

anii 30: CFR Oradea, Vestul Oradea, CS Salonta, Stăruinţa Oradea

anii 40: Carmen Oradea, Stăruinţa Oradea, Electrica Valea lui Mihai, CSM Salonta

anii 50: Flamura Roşie Oradea, Recolta Salonta, Stăruinţa Oradea, Rapid Oradea, Voinţa Oradea

anii 60: Minerul Bihor, Olimpia Oradea, Steaua Roşie Salonta, Unirea Oradea, Dacia Oradea, Bihoreana Marghita, Dinamo Oradea

anii 70: Recolta Salonta, Minerul Bihor, Bihoreana Marghita, Minerul Şuncuiuş, Olimpia Oradea, Voinţa Oradea, Tricolorul Beiuş, Înfrăţirea Oradea, Minerul Şuncuiuş

tricolorul-beius-77

Tricolorul Beiuș 1977 – 1978

anii 80: Înfrăţirea Oradea, Oţelul Ştei, Recolta Salonta, Unirea Valea lui Mihai, Minerul Şuncuiuş, Gloria Beiuş, Bihoreana Marghita, Minerul Ştei

anii 90: Minerul Voivozi, Olimpia Salonta, Crişul Aleşd, Minerul Ştei, Bihorul Beiuş, FC Bihor, Viitorul Oradea

după anii 2000: Crişul Aleşd, Minerul Ştei, Petrom Abram Marghita, Lotus Felix Sînmartin, Bihorul Beiuş, FC Bihor II, CF Liberty II, Luceafărul Oradea, Unirea Valea lui Mihai, CS Oşorhei, CSC Sînmartin.

SITUAŢIA ÎN ALTE JUDEŢE

Numărul de echipe de Liga a III-a pe care le au judeţele din Nord-Vest sau din vecinătatea Bihorului:

Alba: 5 echipe; Arad: 4; Bihor: 0; Cluj: 4; Timiş: 4; Satu Mare: 1; Sălaj: 1; Maramureş: 2; Caraş-Severin: 1.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.