bihon.ro Web analytics

Sunetul produs de o gaură neagră din centrul galaxiei Perseu

Sunetul produs de o gaură neagră din centrul galaxiei Perseu

Pentru prima dată, putem asculta cântecul intergalactic al găurii negre situată în centrul clusterului Perseu. Astronomii au transformat, cu ajutorul sonificării, sunetele care „călătoresc” dinspre misteriosul obiect.
Pentru prima dată, putem asculta cântecul intergalactic al găurii negre situată în centrul clusterului Perseu. Astronomii au transformat, cu ajutorul sonificării, sunetele care „călătoresc” dinspre misteriosul obiect.

Spaţiul este plin de sunete, însă, pentru prima dată, putem asculta o gaură neagră. Astronomii Chandra au transpuns ondulaţiile găurii negre în sunete uşor de perceput de urechea umană.

Încă din 2003, astronomii care au lucrat cu Observatorul de raze X Chandra al NASA cunoşteau faptul că o gaură neagră produce sunete.

Pe scurt, gaura neagră produce unde de presiune sau unde sonore când radiază spre exterior prin gazul fierbinte şi subţire din clusterul Perseu, producând astfel note, pe care urechea umană nu le poate percepe. Sonificarea ne ajută însă – prin transformarea datelor în sunete pe care le putem percepe – să „ascultăm” o gaură neagră.

Clusterul Perseu este un grup de mii de galaxii din constelaţia cu acelaşi nume.
SURSA: MEDIAFAX
1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Pandorah says:

  Sounds disturbing..

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziții de artă fotografică în mijloacele de transport din Oradea
  Proiectarea expozițiilor de artă fotografică este realizată prin parteneriatul dintre Asociația Internațională „Euro Foto Art” şi Oradea Transport Local S.A.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  România

  Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore - Statul va câștiga 60% din redevențe în urma exploatării
  Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri,25 mai, Legea Offshore.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu cauzat de o afumătoare improvizată - o casă și o anexă au fost salvate
  Pompierii militari bihoreni au intervenit în cursul nopții de marți spre miercuri, 25 mai, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Aușeu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce tipuri de ampermetru există? De ce ampermetrul digital este cel mai folosit?
  Ampermetrele sunt folosite pentru a detecta probleme în circuitele electrice( niveluri neobișnuit de ridicate sau scăzute de curent). Primul poate indica o funcționare defectuoasă a componentelor pentru un scurtcircuit, în timp ce, cel din urmă poate fi un semn de întreruperi perturbatoare sau impedanță electrică neobișnuită. Este obligatoriu să verifici prizele folosind un ampermetru atunci când efectuezi reparații sau schimbi o siguranță.Ampermetrele nu trebuie confundate cu voltmetrele, care măsoară tensiunea dintr-un circuit. Tensiunea electrică este diferența de potențial electric dintre două puncte dintr-un circuit și, prin urmare, cantitatea de forță necesară pentru a muta sarcina între ele. Ampermetrul digital – ce trebuie să știi despre el?

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.