BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
Stiri Inter(Nationale)
OBICEIURI ŞI TRADIŢII/ Preot: Nu se poate spune că se moare de foame în post, dar postul înseamnă înfrânare

OBICEIURI ŞI TRADIŢII/ Preot: Nu se poate spune că se moare de foame în post, dar postul înseamnă înfrânare

la 4 May 2024 07:00 Reactualizat la: 4 May 2024 08:17

OBICEIURI ŞI TRADIŢII/ Preot: Nu se poate spune că se moare de foame în post, dar postul înseamnă înfrânare

4 May 2024 07:00 Reactualizat la: 4 May 2024 08:17
Cea mai profundă sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, care arată că Adevărul nu poate sta decât în Lumină, este aşteptată de credincioşi cu bucurie, dar şi cu smerenia Săptămânii Patimilor, când pregătirile pascale se împletesc cu liniştea dată de rugăciunile mănăstirilor.
Cea mai profundă sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, care arată că Adevărul nu poate sta decât în Lumină, este aşteptată de credincioşi cu bucurie, dar şi cu smerenia Săptămânii Patimilor, când pregătirile pascale se împletesc cu liniştea dată de rugăciunile mănăstirilor.

Trimite articolul

X

Preotul Florin-Ionuţ Filip de la biserica Dacia-Cetate din Timişoara ne vorbeşte atât despre tradiţiile de Paşti, cât şi despre reţete pe care le pregăteşte în această perioadă cu drag. Gurmand din fire, părintele face şi shaorma de post, iar obiceiul familiei este ca la fiecare masă cu toţii să se ţină de mână, în timp ce rostesc rugăciunea Tatăl nostru şi se dă binecuvântarea.

“Suntem o familie de preoţi şi mergem pe mâncarea tradiţională de Paşti: ciorbă de miel, drob, ouă roşii, miel făcut cu ierburi (verdeţuri, ceapă verde, usturoi verde), păstrăm puţin şi din tradiţia Vechiului Testament. Nu lipseşte brânza proaspătă cu ceapă verde. În casa noastră, în Joia Mare se pregăteşte cea mai mare parte din mâncarea care cere migală, aşa cum este drobul de miel sau vopsitul ouălor.

[eadvert]

Anul acesta, în mod excepţional, vineri vom vopsi ouăle. Ciorba şi fripturile se fac sâmbătă. Copiii mănâncă şi miel, dar le facem şi carne de pasăre. Nu lipsesc prăjiturile de casă. Joi seara şi vinerea sunt deja dedicate mai mult rugăciunii. Vineri e post negru”, declară pentru AGERPRES părintele.

În familia preotului, copiii se împărtăşesc la liturghia de joi, iar după-amiaza este dedicată bucuriei jocului. Bunicii şi părinţii ascund multe ouă de ciocolată în iarba din curte, printre brazi sau prin tufele de flori. Cei mici le caută şi le adună în coşuleţe. Cel care reuşeşte să găsească cele mai multe ouă de ciocolată primeşte trofeul: un ou şi mai mare de ciocolată, cu surprize.

“Joi seara, cu toţii mergem la cele 12 Evanghelii, băiatul cel mare, care are opt ani, bate toaca, iar vineri seara, toată casa este la denia Prohodului. Sâmbătă se fac ultimele retuşuri, iar seara, la Înviere, băiatul merge cu icoana sau cu clopoţelul. De mormintele bunicilor noi nu ne ocupăm în Joia Mare, aşa cum se obişnuieşte, ci în Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Florii, când se şi face ultima pomenire a morţilor de înainte de Paşti, următoarea fiind în Duminica Tomii”, spune părintele Filip.

În Postul Paştilor şi mai ales în Săptămâna Patimilor, mâncarea de bază în casa preotului este cartoful şi uleiul de măsline, alături de legumele deshidratate pe care chiar el le pregăteşte din vară.

“Baza rămâne cartoful, uleiul de măsline, cel de dovleac la micul dejun, într-un bol punem ulei de măsline în care înmuiem feliile de pâine prăjită, apelăm la rezervele de zacuscă şi vinete, ardeiul copt, dovlecel, toate puse de cu vară, iar măslinele sunt pe primul loc. Mie îmi plac şi roşiile deshidratate cu spaghete. Marele bucătar din mine face şi shaorma cu cartofi prăjiţi, varză proaspătă, castraveţi muraţi, fâşii de soia făcute la tigaie, cu ketchup.

Am o reţetă de maioneză de post fantastică, luată de la o maică de la biserica de jos de la Frăsinei: pufuleţi muiaţi în apă amestecaţi cu ulei şi cu muştar. Problema este că nu se poate păstra prea mult timp, ci trebuie consumată proaspătă.

Mâncăm tocane, humus, linte, fasole, salate, cartofi la cuptor cu ulei de măsline, tocană. Eu fac acasă boiaua, dovlecelul românesc îl deshidratez şi îl las cubuleţe. Roşiile pe care le folosim în perioada aceasta sunt roşii deshidratate din vara trecută, pe care le rehidratez şi le folosesc la mâncare. Ne place ciorba de bulion, supa cremă de broccoli. Nu se poate spune că se moare de foame în post, dar postul înseamnă înfrânare. Nu mai e post dacă mănânci o oală de fasole pe zi; aceea se numeşte dietă, cură de slăbire”, este de părere preotul.

În Săptămâna Patimilor, toată familia mănâncă doar o dată pe zi, la prânz, adaugă el. ”La masă, ne ţinem cu toţii de mână, în jurul mesei, când spunem rugăciunea”, mărturiseşte părintele.

La Mănăstirea Şag-Timişeni, măicuţele au mult de lucru în aceste zile, pentru că în fiecare Vineri-Mari aici se roşesc 1.000 de ouă care le vor fi oferite pelerinilor, după slujba Învierii. Stareţa mănăstirii, maica Casiana, spune pentru AGERPRES că cea mai gustoasă mâncare de post de aici este, de departe, fasolea albă mătcuită, care este şi cea mai săţioasă.

“Călim puţin ceapa în ulei, mai mult înăbuşită în aburi, să nu se prăjească. Adăugăm boia, sare, apoi punem fasolea la fiert. Când e scăzută, o frecăm cu ceapă, usturoi şi ulei. Avem în congelator toate legumele pe care le-am pregătit şi pentru post şi pentru iarnă. În Săptămâna Patimilor este ca în Săptămâna Mare din post, cu ajunare până la ora 15,00, fără ulei. Atunci nu se pune masa, ci fiecare mănâncă atunci când poate. Fiecare măicuţă ţine postul după putere, pentru că sunt în vârstă şi bolnave. Nu mai vine tineret la mănăstire, a scăzut vocaţia”, afirmă maica stareţă.

Vopsitul ouălor se face doar natural, folosind coji de ceapă roşie pentru culoarea roşie, urzici sau spanac pentru verde, sfeclă pentru culoarea albastră şi violet, coji de lămâie sau ceapă aurie pentru galben.

“După Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare, vineri vopsim ouăle, le aşezăm în cofraje în formă de cruce, pe iarba din curte, iar preotul le sfinţeşte. Mai întâi verificăm ouăle să nu fie ciobite, apoi le aşezăm în vase mari, la fiert, cu puţin oţet, să nu crape. După aceea, le punem în vasele cu vopsea şi le lăsăm la foc mic până prind culoarea dorită. Facem câte 1.000 de ouă”, explică maica stareţă Casiana.

Ea spune că de obicei mănăstirea primea doi-trei miei din care se pregăteau drobul şi friptura din ziua de Înviere.

“Dacă vom primi miel de Paşti, vom găti drob din măruntaiele spălate şi curăţate, fierte şi tocate, amestecate cu multă verdeaţă de pătrunjel, ouă, sare şi piper. Totul se înveleşte în prapure şi se dă la cuptor. Restul de carne, pulpe, costiţe se lasă câteva ore într-un baiţ din ulei, sare, piper, cimbru, usturoi, boia, dafin şi apoi se bagă la cuptor”, arată stareţa Mănăstirii Şag-Timişeni.

În fiecare noapte de Înviere, credincioşii prezenţi să ia Lumină primesc câte un pacheţel cu un ou roşu, o felie de cozonac şi Paşti (anafora sfinţită).

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
obiceiuri si traditii de Paști ,
post ,
preot
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    FC Bihor

    GALERIE FOTO
    FC Bihor a obținut o victorie spectaculoasă la Reșița, după un meci extrem de disputat
    Partida a contat pentru etapa a 16-a din Liga 2 și a oferit o dispută încrâncenată, al cărei deznodământ a fost incert până la fluierul final.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Orădeanca Ramona Hagiwara a învăţat japonezii din Hokkaido să decoreze farfurii cu motive tradiţionale româneşti
    Ziua dedicată României a făcut parte din evenimentul Ziua Internatională, organizat de Grădiniţa Hayakita din Hokkaido.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Tarife mai mari la apă și canalizare în Pomezeu: costurile cresc, iar rețeaua are nevoie de investiții urgente
    Consilierii locali din Pomezeu au aprobat majorarea tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Cvartetul Filarmonicii de Stat Oradea a cântat, de Ziua Națională, la Vatican
    Cvartetul Filarmonicii de Stat Oradea a susținut joi, 4 decembrie, la Vatican, un concert extraordinar cu ocazia Zile Naționale. 1

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Modernizare amplă în Sânmartin: șase străzi asfaltate și noi investiții planificate până în 2027
    Zona blocurilor ANL din comuna Sânmartin a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, o dată cu finalizarea proiectului „Modernizare străzi zona ANL, localitatea Sânmartin, județul Bihor”, derulat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. 2

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Consiliul Local Ștei a aprobat restaurarea Casei Memoriale Miron Pompiliu
    Consiliul Local al orașului Ștei a adoptat, în unanimitate, hotărârea privind implementarea proiectului „Restaurare Casa Memorială Miron Pompiliu”.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.