Acest avans s-a înregistrat într-un context marcat de presiuni inflaționiste continue și de incertitudini economice și politice, care au avut un impact direct asupra comportamentului de consum al gospodăriilor românilor.
Creșterea valorii coșului de cumpărături FMCG este un fenomen ce se aliniază cu o perioadă similară în care inflația a fost semnificativ mai mare decât în 2024, dar acest avans nu poate fi explicat doar prin inflație. Studiile realizate de YouGov arată că, în ciuda unei inflații mai temperate – estimată la 3,6% în 2024 comparativ cu 10% în 2023 –, consumatorii români au continuat să facă față provocărilor economice prin adaptarea comportamentului lor de cumpărare.
Astfel, pe lângă prețurile mai mari, un factor important în această creștere este tendința de a cumpăra cantități mai mari de produse la fiecare vizită în magazin. Cumpărăturile de tip „stock-up“, care presupun achiziționarea unor stocuri pentru uzul propriu, au devenit mai populare, iar acest comportament se reflectă într-un coș de cumpărături mai mare.
Un alt aspect remarcabil al raportului este schimbarea comportamentului de consum observată în 2024. Dacă în anii post-pandemie se înregistrase o tendință de creștere a numărului de acte de cumpărare per gospodărie, în 2024 acest trend a suferit o inversare. Multe familii cu copii și tinerii între 18 și 34 de ani, fără copii, au redus frecvența vizitelor în magazine, iar această scădere a fost simțită mai ales în segmentele FMCG, în care volumele de vânzări au scăzut. Această schimbare sugerează că gospodăriile au început să aloce mai eficient resursele pentru produsele de larg consum, concentrându-se pe achiziții mai mari, dar mai puțin frecvente.
În acest context economic dificil, promoțiile au devenit un instrument esențial pentru retaileri. Datele YouGov arată că, în 2024, patru din zece cumpărători români erau îngrijorați de creșterea prețurilor și că această temere le influența comportamentul de cumpărare. Ca urmare, promoțiile au câștigat teren, reprezentând 23,5% din totalul achizițiilor FMCG pentru consumul casnic, cu o creștere de aproape trei puncte procentuale față de 2023.
Se observă o creștere considerabilă a cotei promoțiilor în hipermarketuri, discounteri și magazine online, dar și în comerțul tradițional. De asemenea, pentru prima dată în istoria recentă, 2024 a marcat o scădere a cotei de piață a mărcilor proprii ale retailerilor (Private Labels), care au ajuns la 24,3% din totalul achizițiilor FMCG, în scădere față de 25% în 2023.
Aceste schimbări se datorează, în parte, intensificării promoțiilor realizate de brandurile de producători, care au reușit să câștige teren în fața mărcilor proprii ale retailerilor. În acest context, brandurile mari au reușit să-și îmbunătățească prezența, mai ales în discounteri, care rămân canalul de retail dominant în România. Această schimbare reflectă și o preferință crescută a consumatorilor pentru produse cu prețuri mai ridicate, fenomen cunoscut ca „up-trading“, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra creșterii valorii sectorului FMCG în 2024.
Citiți principiile noastre de moderare aici!