bihon.ro Web analytics

Descoperirile arheologilor de pe viitoarea centură de Sud a Timișoarei: fortificații, obiecte din os, morminte, vârfuri de săgeți

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

Descoperirile arheologilor de pe viitoarea centură de Sud a Timișoarei: fortificații, obiecte din os, morminte, vârfuri de săgeți

Reactualizat la:
Arheologii au făcut nenumărate descoperiri pe șantierul viitoarei centuri de ocolire Timișoara Sud. Opt situri arheologie s-au deschis pe centură, iar arheologii au făcut descoperiri în 7 dintre acestea, pe care le-au cercetat deja.
Scris de Adrian Panduru - Arheologii au făcut nenumărate descoperiri pe șantierul viitoarei centuri de ocolire Timișoara Sud. Opt situri arheologie s-au deschis pe centură, iar arheologii au făcut descoperiri în 7 dintre acestea, pe care le-au cercetat deja.

Potrivit Tion.ro, arheologii au găsit așezări, necropole, obiecte confecționate din metal, lut ars, sticlă, os – inele, brățări, coliere, arme, o spadă și fortificații din epoca romană, medievală, neolitică, din secolele V-VI.

Arheologii au descoperit așezări deschise, întărite cu șanțuri, necropole, morminte izolate, fortificații, cum este valul roman, descoperit în situl 4, vetre, cuptoare, morminte de incinerație, valuri și șanțuri de fortificare. Specialiștii au scos la lumină obiecte confecționate din metal, lut ars, sticlă, os, podoabe, inele, brățări, coliere, arme, o spadă a fost descoperită în situl nr. 6, din epoca romană, vârfuri de săgeți descoperite în cimitirul medieval timpuriu din situl 5, râșnițe din piatră.

Au fost cercetate în jur de 2.000 de complexe arheologice până acum, pe traseul centurii de ocolire Timișoara Sud. Au fost identificate și cercetate complexe din epoca neolitică (mileniile VI-V a. Chr.), epoca eneolitică (mileniul III a. Chr.), epoca bronzului târziu (secolele XV-XI a. Chr.), a doua epocă a fierului (secolele IV-III a. Chr.), epoca romană (secolele III-V p. Chr.) și epoca medievală timpurie (secolele VIII-XIII).

„Sunt peste 2.000 de complexe. Urmează să mai cercetăm alte, probabil, 500. Mai avem jumătate de sit, la numărul 7, și situl numărul 2, pe care urmează să-l cercetăm, unde am făcut doar o decopertare în toamnă. Avem, în momentul acesta, peste o mie de piese din metal, din os, piatră, lut ars, fără a lua în calcul vasele ceramice din cele două cimitire de incinerație descoperite în siturile 5 și 7. Toate aceste piese vor fi predate Muzeului Banatului în protocolul de colaborare pe care-l avem, Greul urmează când se ajunge în faza când aceste obiecte ajung în muzeu, când sunt restaurate, durează aproximativ cinci ani”, a spus Gabriel Bălan, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

La situl 4, arheologii au descoperit locul pe unde trecea și valul roman.

„Acest val de pământ pornește de pe malul Nordic al Dunării, în Serbia, în Banatul Sârbesc, trece la Nord de Mureș în Ungaria și ajunge la Budapesta. Era ca un fel de limită între zona de câmpie și zona dealurilor. Unii zic că avea un rol preponderent militar, alții zic că avea rol de barieră dintre două lumi diferite, lumea de câmpie și cea de deal, diferite din punct de vedere economic. Probabil au dreptate specialiștii care zic că valul este de epocă romană târzie”, a spus Alexandru Fluture, de la Muzeul Național al Banatului.

În cercetări au fost implicați 9 arheologi (experți, specialiști, debutanți, personal auxiliar) de la Muzeul Național la Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Banatului Timișoara și Muzeul Județean Satu Mare. Un număr de 6 situri au fost finalizate în perioada iunie-decembrie 2019 și mai 2020. În curs de cercetare se află siturile 7 și 2.

Cercetarea arheologică preventivă a fost organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Antreprenorul lucrării este Tirrena Scavi S.p.A. Italia, iar beneficiar C.N.A.I.R. S.A. – DRDP Timișoara.

Centura de Sud leagă ieșirea din Timișoara spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda. Lungimea centurii este de aproape 26 de kilometri.

După ce va fi gata și centura de Sud, mai rămâne de realizat tronsonul dintre ieșirea spre Utvin și Calea Aradului, prin Săcălaz (Timișoara Vest). De proiect și execuția centurii de Sud se ocupă firma Tirrena Scavi Spa. Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni. Lucrările au început în 25 martie 2020. Odată construită, centura de Sud a orașului va avea o garanție de zece ani.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ....... says:

  Asa si din cauza a niste oase se intarzie centura Timisoarei, nu mai bine Robule puneai niste baeti sa le rupa un pic cheful la areheologi astia care stiu sa bage bete in roate de cate ori se construieste un drum pe undeva ei si orinitologii patriei care gasesc vreo specie rara care fix pe acel traseu cuibareste
  Ia intrebatil pe primarul Bolojanu de Oradea cum le strica el cuibul la oamenii care cuibaresc in calea maretelor lui realizari

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 7

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.