bihon.ro Web analytics

Epidemiologul Octavian Jurma: Pandemia e posibil să ne servească o variantă surpriză. Când ajungem la incidența sub 1

Epidemiologul Octavian Jurma: Pandemia e posibil să ne servească o variantă surpriză. Când ajungem la incidența sub 1

Dacă pandemia nu a primit înștiințarea că s-a terminat pandemia și că a devenit „doar o gripă", e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, spune medicul Octavian Jurma.
Dacă pandemia nu a primit înștiințarea că s-a terminat pandemia și că a devenit „doar o gripă", e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, spune medicul Octavian Jurma.

Săptămâna viitoare avem vârful valului 5, cu 70.000 de cazuri noi zilnice. În aprilie, incidența coboară sub 1 la mie.

Medicul Octavian Jurma scrie pe Facebook că problema în continuare o reprezintă capacitatea de a monitoriza pandemia prin testare.

„Săptămâna trecută, marți 18 ianuarie, am avut vârful de teste de până acum când am detectat 16.760 cazuri cu 88.019 teste. Astăzi vedem un număr mai redus de teste, așa cum era de așteptat după o zi liberă, însă deși testele au scăzut cu 26.000, numărul de cazuri a crescut cu 3.000. Rata de pozitivare se menține la peste 30%, ceea ce înseamnă că de mâine, când se va reveni la peste 75.000 de teste pe zi, vom depăși și pragul de 25.000 de cazuri, poate chiar și pe cel de 30.000 de cazuri până la finalul săptămânii. Săptămâna viitoare, dacă avem noroc, există o șansă reală să vedem vârful valului 5-Omicron la valori între 40.000 și 50.000 de cazuri pe zi. Dacă însă creșterea mai continuă o săptămână, atunci putem ajunge și la cele 70.000 de cazuri pe zi în februarie, pe care le menționa și dr. Rafila”, scrie medicul.

Potrivit acestuia, totul depinde că felul în care testarea ține pasul cu pandemia: „din acest punct de vedere, inițiativa domnului Rafila de a deschide centre de testare este lăudabilă. Chiar și mai lăudabilă este inițiativa deschiderii unui centru de testare gratuită în Craiova. Vedem astfel că românii sunt responsabili și vor să se testeze după un contact cu o persoană infectată dacă li se oferă oportunitatea. Păcat că la noi testele au fost mereu văzute că un dușman al autorităților centrale și locale. Folosite ca alternativă la carantină generală ar fi putut salva mii de vieți și reduce enorm inclusiv costurile economice ale pandemiei”.

Jurma atrăgea atenția, la începutul lunii ianuarie: „creșterea spitalizărilor este însă mult mai accentuată în rândul minorilor unde internările COVID-19 au crescut de la 55 la 95 (aproape de 2x) față de săptămâna trecută. Această creștere mai rapidă în rândul copiilor confirmă tabloul general din alte țări unde internările pediatrice sunt în general de 4x mai multe decât în valul precedent”.

Din păcate numărul de internări în rândul copiilor a continuat să se dubleze săptămânal. A depășit deja vârful de 515 internați minori pe zi din valul 4-Delta și va depăși probabil 1.000 de internați pe zi până duminică, e de părere medicul.

„Vedem însă că și curba internărilor în rândul populației generale a început să crească rapid. Această curbă este acum cu 2 săptămâni în urmă curbei confirmărilor, deși în valurile precedente a anticipat curba confirmărilor. Acest aspect nou se datorează faptului că Omicron are o viteză mult mai mare de infectare și o perioadă de incubație mai redusă dar boala progresează ceva mai lent decât în cazul Delta, probabil datorită gradului mai scăzut de multiplicare în plămâni. Odată însă provocată furtuna de citokine evoluția este similară cu Delta și decesele încep să apară. Curba deceselor este abia la debut așadar, dar avem deja o creștere a numărului zilnic de decese față de săptămâna trecută. Faptul că evoluția se încadrează în prognoza pentru faza ascendentă face ca și prognoza pentru faza descendentă să fie credibilă. Este așadar probabil că vom coborî sub 3 la mie în luna martie și sub 1 la mie în aprilie, dacă nu vor apărea surprize neplăcute din partea pandemiei”, adaugă Jurma.

Acesta își îmcheie postarea astfel: „dacă pandemia nu a primit înștiințarea că s-a terminat pandemia și că a devenit , e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, cum pare să facă în Danemarca și Franța unde după 6 săptămâni a intrat într-un platou după care a reluat creșterea”.

Sursa: Mediafax

22 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. alioto says:

  Rugati acest pacalici si pe acolitii sai care scriu despre e cu atata zel, sa apese tasta 1 pentru limba romana.
  „dacă pandemia nu a primit înștiințarea că s-a terminat pandemia și că a devenit , e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, cum pare să facă în Danemarca și Franța unde după 6 săptămâni a intrat într-un platou după care a reluat creșterea”.

  • Oradea says:

   În Franța se întâmpl că îs vaccinați aproape toți și omicron este a celor vaccinați

    • Civilizat says:

     Ore de ce anuleaza? Gicesti?

     uita de ce : “… considerând că acoperirea vaccinală a populaţiei daneze este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirusa a anunţat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului ţării”

     Danemarca
     Doze administrate – 13 mil.

     Complet vaccinate – 4,72 mil

     % persoane din populație complet vaccinate – 80,9 %

     România
     Doze administrate – 16,3 mil.

     Complet vaccinate – 7,94 mil.

     % persoane din populație complet vaccinate – 41,2 %

     Q.E.D.
     RESTUL SUNT DISCUTII!

     • Bolovanul says:

      Ceea ce nu intelegi tu, e ca exista o grupa de populatie care are imunitate NATURALA care probabil au contactat toate variantele si nu s-au imbolnavit. Acei oameni NU au nevoie de vaccin, dar creierul tau de reptila educata nu vrea sa priceapa acest lucru. Tot din cifre, se vede ca cei vaccinati, contacteaza in continuare boala. Chiar si cei cu 3 doze!!! Acest aspect demonstreaza si el ca vaccinul nu are eficienta dorita. Mai mult de atat, inclusiv Rafila a spus ca varianta Omicron va fi contactata chiar si de cei vaccinati. Atunci care e faza asta cu vaccinarea in masa!? Eu as spune ca ar fi buna o testare agreata la nivel mondial pentru un anumit nivel de anticorpi. Cei care ii au, nu mai iau vaccin, insa nu s-a ajuns la o asemenea intelegere. Plus ca Big Pharma e bucuroasa sa impinga vaccinuri pe piata. E vorba de bani si politica. Ciocu’ mic!

  • Unu says:

   Sa intervină prof emerit de gramatica Vasile. Urgent!

 2. garcea says:

  e pusca mea tot daci mascariciul asta pe sticla ? N-a profesat o iota in nici un domeniu medical,nu se gaseste nimeni sa-l dea in judecata pentru malpraxis ?

 3. Adi says:

  În ce fel de platou? Cu mici, grătare, sărmăluțe? De ce nu luăm exemplul Angliei?

 4. sos says:

  VINE MEGATRON !!!!!

 5. Vasy says:

  Mars ma labarule ca habar n-ai pe ce lume traiesti. Doctor fara drept de libera practica in Romania de specialitate neurologie isi da cu presupusul. Banatu-i fruncea da-i lipseste mincea. Nu-l mai bagati mai pe expirtatul asta in seama. Nu e nici epidemiolog nici medic, ca sa fii medic trebuie sa ai terminata o facultate, sa faci rezidentiat si sa ai drept de libera practica a medicinei. Nu are.

  • Florin says:

   Daca tot știi atâtea si ești mare contestatar al datelor statistice prezentate de el, vii si tu in fata noastră, a celor care ne pierdem vremea pe aici, cu o mica prezentare a CV-ul tău sa vedem totuși cine e marele “STIE TOT” , ai curaj?

   Studii ale lui :

   University of Southern California
   Graduate Studies towards Ph.D.NeuroscienceA
   1994 – 1998

   Activități și societăți:Graduate Student in prof. Julie Andersen Laboratory. Worked as an Biology and Anatomy Teaching Assistant 1994-1995 and as a Research Assistant between 1996-1998

   Published a number of papers on molecular mechanism of aging in dopaminergic neurons.
   Attended a a course on artificial neural networks.
   Obtained in 1996, the Walter R. Nicolai Prize (first prize) for Outstanding Research in Biomedical Gerontology from the American Aging Association

   Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara
   Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara
   Doctor of Medicine (M.D.)
   1987 – 1993

   Activități și societăți:1989-1993 – founder and leader of Timisoara Medical Students Organization (SSMT) 1990-1993 – Member of the Senate and the Executive Board of Timisoara University of Medicine and Pharmacy (UMFT) . 1990 – founder of The Group for the Formal Study of Living Systems (FOSLYS) 1990 – founder of the Cultural Society “MIrcea Eliade” (SCUME) 1990 – elected member of the National Council of “Civic Alliance” 1993 – founder associate of StringDec SRL, a computer design company in Timisoara

   A period of intense academic, scientific, civic and cultural activities.
   1990-1994. Numerous international student meetings. Organization of the national student convention and the following national student strike. One of the local leaders of the Civic Alliance.
   1991. Obtained one of the first academic grants in Timisoara, US$ 13.000 from a US Foundation for The Group for the Formal Study of Living Systems (FOSLYS)
   1991. Lobbied the government and obtained equal treatment with…

   Liceul de Chimie Alimentara (Industrial 6), Timisoara
   Bachelor’s DegreeFood Technology and Processing11-12
   1984 – 1986

   Activități și societăți:Focused on life sciences and modern literature and philosophy.

   Qualified for County Chemistry Olympiad

   Colegiul National Banatean, Timisoara
   High SchoolBiology-Chemistry9-10
   1982 – 1984

   Activități și societăți:Organic Chemistry

   Biology and Chemistry

   • garcea says:

    Auzi ma lingau de gaoaza jurma,o intrebare am,lasa ce si pe unde a colindat excrocul asta,are niscaiva pregatire in epidimiologie ? Are drept de libera practica in Ro ? NU ! Atunci,mars ma cu jegul a carui cur lingi !

    • Florin says:

     Dar tu, GOANGA de rahat, TU ai?
     Cam mare si tare ești pe aici!
     Păduche lânos ce ești!
     De ce nu ne arați si CV-ul tău de ești așa mare contestatar!

     Așa o sa vedem daca, cel puțin, ai absolvit si cele 12 clase!

     Prostovane…. ai grija la limbaj, NULITATE ce ești!

 6. aasada says:

  Ce e asta? Epidemiolog? Betivolog poate, in cel mai fericit caz.

 7. Ati says:

  De ce nu ne mai lasati in pace cu acest florin piersic de mana a doua ???

 8. ID says:

  Trebuie justificata starea de alerta acusi sunt 2 ani astia doar in alerta ne tin pai daca ne curge nasul e pandemie ce sa zic o cacialma de nota 10 bine ca o inghit toti ca deaia si insista astia cu alerta lor cu tot.

 9. lili says:

  Pana acum a spus numai minciuni. Nimic din ce a spus el nu s-a adeverit. Probabil si din cauza ca e necalificat in domeniu. Dar vad ca asta nu impiedica tromptele de serviciu sa-i raspandeasca minciunile.

 10. K62i says:

  Doctore! Esti ca si pacaliciul ala care prevestea ca vine marele cutremur si?? Cand ,unde ,de ce??? Aberatii fara nici o logica!

 11. Marcel says:

  Și odrasla lui arhivaccinata are covid. E clasa a 11_a. Despre ce discutam?

 12. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice 2022, la Oradea
  Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3 bărbați și o femeie condamnați la închisoare cu executare depistați și arestați de polițiștii bihoreni
  Cei patru bărbați au fost depistați în trafic de către polițiștii bihoreni și arestați.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziții de artă fotografică în mijloacele de transport din Oradea
  Proiectarea expozițiilor de artă fotografică este realizată prin parteneriatul dintre Asociația Internațională „Euro Foto Art” şi Oradea Transport Local S.A.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.