bihon.ro Web analytics

Presa scrisă și online cere sprijinul Guvernului

De Dan Birta
Reactualizat la:

Presa scrisă și online cere sprijinul Guvernului

Reactualizat la:
Se preconizează scăderea cu 50% a veniturilor din publicitate și cu peste 90% a celor din vânzarea la chioșc a publicațiilor și chiar sistarea apariției edițiilor tipărite a unor publicații.
Scris de Dan Birta - Se preconizează scăderea cu 50% a veniturilor din publicitate și cu peste 90% a celor din vânzarea la chioșc a publicațiilor și chiar sistarea apariției edițiilor tipărite a unor publicații.

Asociația Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), asociația profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă și online, care împreună editează peste 350 de produse media tipărite sau online, solicită sprijinul Guvernului pentru a face față crizei declanșate de pandemia de coronavirus.

Efecte negative

În contextul general determinat de dificultățile cauzate de coronavirus, presa scrisă tipărită sau online se confruntă cu serie de dificultăți suplimentare prin efectele negative asupra editorilor legitimi de presă scrisă sau online. Printre efectele imediate se înscriu scăderea cu 50% a veniturilor din publicitate și cu peste 90% a celor din vânzarea la chioșc a publicațiilor și chiar sistarea apariției edițiilor tipărite a unor publicații.

„Creatorii de conținut scris, companiile ce furnizează știri online sau în presa tipărită, nu au surse de venit care să nu fie afectate semnificativ de criza generată de instituirea stării de urgență, și astfel apreciem că o mare parte dintre companiile care activează în acest domeniu își vor înceta activitatea, punând astfel în pericol informarea obiectivă și corectă a publicului. Cei mai afectați sunt chiar editorii legitimi, care se limitează la informarea obiectivă a publicului și nu apelează la știri false sau senzational. Cei care promovează «fake news», «clickbait» și titluri înșelătoare sunt, dimpotrivă, favorizați în această perioadă. Aceștia nu aveau oricum publicitate de la companiile mari și investitorii etici în publicitate, aceștia admit orice fel de publicitate via platforme globale sau regionale automatizate și sunt editați de entități juridice fantomă care, adesea, nu respectă niciun fel de reguli de informare corectă și nici de plată corespunzătoare a obligațiilor fiscale”, se precizează în apelul BRAT.
Apelul este făcut în condițiile în care peste 70% din populația activă a țării se informează din mediul online, pe care o consideră sursă principală de informare (sursa: SNA FOCUS), astfel ca menținerea funcțională a instituțiilor de presă ce furnizează știri corect redactate este esențială, atât pentru publicul larg cât și pentru autorități.

Solicitări

BRAT solicită sprijinirea instituțiilor de presă, prin aplicarea unei serii de măsuri: utilizarea site-urilor și ziarelor în realizarea comunicărilor oficiale ale autorităților, a diseminării campaniilor de informare; acordarea de facilități unor entități juridice afectate preponderent de criză, cum ar fi: scutirea de la plata taxelor și impozitelor pe o perioadă de 3 luni, dar nu mai puțin de durata stării de urgență și pentru încă o lună după expirarea acesteia; amânarea termenului de plată pentru impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul pe veniturile din salarii, a termenului de plată pentru contribuția de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor din salarii, a termenului de plată pentru contribuția asiguratorie pentru munca aferentă veniturilor din salarii, a termenului de plată pentru TVA, a termenului de plată pentru impozitul pe clădiri etc., ce vor fi datorate de către aceste entități juridice ulterior expirării perioadei de scutire, alocarea unui buget de investiții pentru proiectele media, cu rol de sprijin pe perioada de criză, sau care să permită construirea, de către entitățile juridice ce activează în acest domeniu, a unor platforme pentru un viitor mai sustenabil în astfel de situații, ulterior perioadei de criză (de exemplu: mecanisme de filtrare fake news/clickbait, platforme educative, proiecte de e-learning, consiliere, etc.); instituirea unei cote de TVA 0% pentru publicații și cărți pe o perioadă de cel putin un.

BRAT mai solicită includerea activităților aferente tipăririi și editării de presă scrisă și online în categoria serviciilor esențiale, cu toate avantajele ce decurg din acest statut, cu prilejul oricăror decizii luate de comandamentele de criză.

„Recomandăm autorităților direcționarea unui eventual sprijin către acele companii care editează produse media online sau tipărite și care respectă standardele industriei, făcând eforturi în sensul profesionalizării și transparentizării activității proprii. BRAT își exprimă disponibilitatea de a oferi sprijin în identificarea editorilor legitimi, care respectă standardele etice necesare în această perioadă tulbure”, se spune în comunicatul semnat de Arina Ureche, director general BRAT.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Irina Bara a fost eliminată la dublu. Monica Niculescu a câștigat duelul românesc
  Joi, după amiază, în turul II al probei de simplu, Irina se va duela cu belgianca Alison Van Uytvanck

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro
  Joi, 1 octombrie 2020, de la ora 11.00, va avea loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2020-2021.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La 5 ani de la ani de la tragedia Colectiv, „Suflet Colectiv”: o piesă pentru neuitare
  Compoziţia şi textul piesei aparţin avocatului şi pianistului Alex Penescu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante. Avem și un jucător naturalizat!
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.