bihon.ro Web analytics

Presa scrisă și online cere sprijinul Guvernului

De Dan Birta
Reactualizat la:

Presa scrisă și online cere sprijinul Guvernului

Reactualizat la:
Se preconizează scăderea cu 50% a veniturilor din publicitate și cu peste 90% a celor din vânzarea la chioșc a publicațiilor și chiar sistarea apariției edițiilor tipărite a unor publicații.
Scris de Dan Birta - Se preconizează scăderea cu 50% a veniturilor din publicitate și cu peste 90% a celor din vânzarea la chioșc a publicațiilor și chiar sistarea apariției edițiilor tipărite a unor publicații.

Asociația Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), asociația profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă și online, care împreună editează peste 350 de produse media tipărite sau online, solicită sprijinul Guvernului pentru a face față crizei declanșate de pandemia de coronavirus.

Efecte negative

În contextul general determinat de dificultățile cauzate de coronavirus, presa scrisă tipărită sau online se confruntă cu serie de dificultăți suplimentare prin efectele negative asupra editorilor legitimi de presă scrisă sau online. Printre efectele imediate se înscriu scăderea cu 50% a veniturilor din publicitate și cu peste 90% a celor din vânzarea la chioșc a publicațiilor și chiar sistarea apariției edițiilor tipărite a unor publicații.

„Creatorii de conținut scris, companiile ce furnizează știri online sau în presa tipărită, nu au surse de venit care să nu fie afectate semnificativ de criza generată de instituirea stării de urgență, și astfel apreciem că o mare parte dintre companiile care activează în acest domeniu își vor înceta activitatea, punând astfel în pericol informarea obiectivă și corectă a publicului. Cei mai afectați sunt chiar editorii legitimi, care se limitează la informarea obiectivă a publicului și nu apelează la știri false sau senzational. Cei care promovează «fake news», «clickbait» și titluri înșelătoare sunt, dimpotrivă, favorizați în această perioadă. Aceștia nu aveau oricum publicitate de la companiile mari și investitorii etici în publicitate, aceștia admit orice fel de publicitate via platforme globale sau regionale automatizate și sunt editați de entități juridice fantomă care, adesea, nu respectă niciun fel de reguli de informare corectă și nici de plată corespunzătoare a obligațiilor fiscale”, se precizează în apelul BRAT.
Apelul este făcut în condițiile în care peste 70% din populația activă a țării se informează din mediul online, pe care o consideră sursă principală de informare (sursa: SNA FOCUS), astfel ca menținerea funcțională a instituțiilor de presă ce furnizează știri corect redactate este esențială, atât pentru publicul larg cât și pentru autorități.

Solicitări

BRAT solicită sprijinirea instituțiilor de presă, prin aplicarea unei serii de măsuri: utilizarea site-urilor și ziarelor în realizarea comunicărilor oficiale ale autorităților, a diseminării campaniilor de informare; acordarea de facilități unor entități juridice afectate preponderent de criză, cum ar fi: scutirea de la plata taxelor și impozitelor pe o perioadă de 3 luni, dar nu mai puțin de durata stării de urgență și pentru încă o lună după expirarea acesteia; amânarea termenului de plată pentru impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul pe veniturile din salarii, a termenului de plată pentru contribuția de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor din salarii, a termenului de plată pentru contribuția asiguratorie pentru munca aferentă veniturilor din salarii, a termenului de plată pentru TVA, a termenului de plată pentru impozitul pe clădiri etc., ce vor fi datorate de către aceste entități juridice ulterior expirării perioadei de scutire, alocarea unui buget de investiții pentru proiectele media, cu rol de sprijin pe perioada de criză, sau care să permită construirea, de către entitățile juridice ce activează în acest domeniu, a unor platforme pentru un viitor mai sustenabil în astfel de situații, ulterior perioadei de criză (de exemplu: mecanisme de filtrare fake news/clickbait, platforme educative, proiecte de e-learning, consiliere, etc.); instituirea unei cote de TVA 0% pentru publicații și cărți pe o perioadă de cel putin un.

BRAT mai solicită includerea activităților aferente tipăririi și editării de presă scrisă și online în categoria serviciilor esențiale, cu toate avantajele ce decurg din acest statut, cu prilejul oricăror decizii luate de comandamentele de criză.

„Recomandăm autorităților direcționarea unui eventual sprijin către acele companii care editează produse media online sau tipărite și care respectă standardele industriei, făcând eforturi în sensul profesionalizării și transparentizării activității proprii. BRAT își exprimă disponibilitatea de a oferi sprijin în identificarea editorilor legitimi, care respectă standardele etice necesare în această perioadă tulbure”, se spune în comunicatul semnat de Arina Ureche, director general BRAT.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Alertă la Ministerul Sănătăţii. Director, depistat cu coronavirus/ Nelu Tătaru, testat de urgenţă pentru COVID-19
  Ministerul Sănătăţii anunţă că şeful Corpului de control - directorul Direcţiei Control şi Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) - a fost depistat pozitiv cu infecţie cu noul coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România: locul 23 la nivel mondial, lider între vecini
  Cazurile de persoane infectate cu coronavirs se înmulțesc de la o oră la alta.

  România

  Primul român arestat pentru că a fugit de un filtru de control
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis sâmbătă că un român a fost arestat pentru că a fugit de un filtru de poliție.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ordonanța militară nr. 7: Se suspendă zborurile spre 9 țări. Încă un oraș intră în carantină
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au prezentat sâmbătă Ordonanța Militară nr. 7. 11

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Și-a donat primul salariu de medic rezident pentru a face măști de protecție
  În urmă cu mai bine de cinci ani, David Banda salva, împreună cu un prieten, viața unui om.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Internaționalii bihoreni sunt „nerăbdători să reînceapă antrenamentele"
  Internaționalii bihoreni Claudiu Micovschi și Ricardo Farcaș sunt în Italia și așteaptă depășirea crizei de coronavirus. Singurul care s-a repatriat fiind atacantul Patrick Gânțe.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.