bihon.ro Web analytics

Toate persoanele sub 65 de ani, inclusiv cele cu boli cronice, amânate cu două săptămâni, la vaccinare

Toate persoanele sub 65 de ani, inclusiv cele cu boli cronice, amânate cu două săptămâni, la vaccinare

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Reactualizat la:
Deși asaltate cu telefoane din partea populației, direcțiile de sănătate publică au acces doar la vizualizarea platformei, dar nu pot să intervină in managementul acesteia.
Deși asaltate cu telefoane din partea populației, direcțiile de sănătate publică au acces doar la vizualizarea platformei, dar nu pot să intervină in managementul acesteia.

În urmă cu doar câteva zile, Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV) anunța amânarea cu 10 zile a peste 35.000 de persoane din domeniile esențiale, care erau programate să se vaccineze în intervalul 28 ianuarie-11 februarie. Acestea au fost reprogramate începând cu data de 8 februarie. Inițial fusese anunțat că rămân în platformă și vor fi imunizate persoanele cu boli cronice, indiferent de vâstă, dar și persoanele de peste 65 de ani care se aflau deja în platformă, titrează jurnaliștii publicației Aradon.ro.

La nici două zile de la prima reprogramare, CNCAV a venit cu o nouă reprogramare, de data aceasta a celor înscriși în perioada 30 ianuarie-11 februarie. „CNCAV ia ca măsură de siguranță, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale. Persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea inițială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost”, se arată în comunicatul comitetului național. Cu alte cuvinte, noua prioritizare îi lasă pe dinafară și pe bolnavii cronici, care au mai puțin de 65 de ani, aceștia fiind reprogramați începând cu 16 februarie.

Potrivit G4Media, care citează CNCAV, 94% dintre cei reprogramați sunt persoane cu boli cronice, astfel: 6% personal din etapa întâi, 41% sunt persoane programate pe categoria domenii esențiale (validați și cu boală cronică la CNAS) și 53% sunt programați în categoria boli cronice.

Haosul reprogramării

„Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea «Programările mele» din contul realizat în platforma de programare. Totodată, confirmarea reprogramării va fi comunicată și prin intermediul unui robot telefonic”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

Fapt care s-a și întâmplat în multe cazuri, dar evident nu în cazul tuturor celor care, în mod evident, nu se încadrau în categoriile rămase în platformă. În cursul zilei de joi, am fost contactați de mai multe persoane, programate să fie vaccinate, care neavând vârsta de peste 65 de ani și neștiindu-se ca având boli cronice, nu primiseră nicio înștiințare despre reprogramarea anunțată. Astfel că, nu știau dacă trebuie să se mai prezinte la vaccinare sau nu.

De asemenea, după cea de-a doua reprogramare, o doamnă profesoară cu boli cronice, care are sub 65 de ani, ne-a relatat că deși face parte din categoria celor din domniile esențiale, a fost reprogramată nu din 8 februarie, ci din 16 februarie în categoria celor cu afecțiuni cronice.

Zeci de telefoane s-au primit și la Direcția de Sănătate Publică Arad, de la arădeni care solicitau lămuriri cu privire la noile reprogramări. Dr. Horea Timiș, directorul instituției, precizează însă că toate modificările sunt făcute de la nivel central, DSP-urile neavând niciun fel de ingerințe în funcționarea platformei de vaccinare, administrată în exclusivitate de către STS.

Începe vaccinarea cu Moderna

O parte a celor reprogramați vor fi vaccinați cu Moderna, conform informării CNCAV. Pentru Moderna, perioada care trebuie să treacă între administrarea celor două doze este de 28 de zile, în loc de 21 de zile, cum este în cazul vaccinului BioNTech/Pfizer. Aceasta este explicația în cazul celor care au fost reprogramați începând cu data de 8 februarie și care au remarcat că rapelul este peste mai mult de 21 de zile.

A doua tranșă de vaccinuri Moderna a ajuns în România

Sursa: Aradon

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Escu says:

  Bine ca s-au vaccinat prefectii, ministrii si toate gunoaiele care apar zilnic la TV. Campania de vaccinare o gestioneaza armata, nu credeam sa se ajunga si aici la acest nivel de coruptie si incompetenta, Candva armata era pe primul loc la increderea romanilor. Am vazut cine sunt de fapt: corupti, incompetenti si aroganti.

 2. Margarina Rama says:

  Turmă la vaccinat, turmă la muls, turmă la experimente, turmă la abator. Mai rar la păscut, că costă.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se face curățenie generală în județ, cu ocazia „Campionatului Bihorean al Curățeniei”
  Locuitorii comunelor și orașelor din județ, elevi, angajați ai primăriilor, salvamontiști s-au implicat cu toții în acțiunile organizate în cadrul campaniei „Iunie – Luna curățeniei în județul Bihor”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Omagiu profesorului Dorel Tifor
  din partea PROMOȚIEI 1973 a Liceului Gojdu.

  BIHON Sport local

  Promovare ratată pentru un gol

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Sport local

  Performanță! Baschetbalistele de la Crișul BCU Oradea au cucerit titlul național!
  Sala Sporturilor din Târgu Mureș a găzduit turneul final al Campionatului Național de baschet rezervat fetelor U14.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Roşia Montană, la fel de vie în imagini ca acum 15 ani
  La Muzeul Ţării Crişurilor a fost vernisată expoziţia de fotografie documentară „Roșia Montană: Duhul Aurului”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O aripă a Palatului Baroc a fost inaugurată
  Aripa stângă de la etajul I al Palatului Baroc din Oradea a fost inaugurată sâmbătă, în prezența primarului Florin Birta, a secretarului de stat al Guvernului Ungariei – Potapi Arpad, a secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării și a mai multor episcopi. 5

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.