bihon.ro Web analytics

1 Decembrie, sărbătorit în avans în Bihor

De Veronica Bursașiu

1 Decembrie, sărbătorit în avans în Bihor

Lunca, Ștei, Oșorhei ori Tulca sunt doar câteva dintre localitățile în care Ziua Națională a fost marcată în avans.
Scris de Veronica Bursașiu - Lunca, Ștei, Oșorhei ori Tulca sunt doar câteva dintre localitățile în care Ziua Națională a fost marcată în avans.

“Nimic în lume nu-i mai sfânt și mai frumos pe-acest pământ, decât să mori ca luptător înfășurat în tricolor. Înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 rămâne fapta istorică a întregii națiuni române.

Aurel Lazăr, unul dintre marii oameni politici de la 1918, vorbind despre desăvârșirea unității naționale susținea: «Neamul românesc a trăit în unitate națională și atunci când nu a avut unitate de stat. A avut aceeași limbă, aceeași conștiință, aceeași credință, același suflet, aceeași voință, aceeași inimă…»

O dată în an, la început de decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională, cântecul și jocul, voia bună degajă bunătate și optimism. În consens cu atmosfera de sărbătoare, elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială Nr.1 Lunca au prezentat un program de mare încărcătură emoțională, sub îndrumarea profesorilor coordonatori: Ilies Angela, Ciotea Andreea, Brîndaș-Cozma Damaris, Petronela Heredea.

1.Intonarea Imnului Național într-o atmosferă solemnă, aparte.

2.Semnificația zilei de 1 Decembrie 1918, cuvânt de început.

3.Recitarea unor versuri și intonarea unor cântece patriotice ce au răspândit freamăt și bucurie.

4.Evocarea evenimentului în pictură și realizarea unei expoziții. Sărbătoarea românilor să constituie liantul între generații care să-i unească pe românii de pretutindeni sub semnul bucuriei și al înfrățirii.

Să triumfe binele întregii planete ! La mulți ani, România ! “, descrie profesor: Petronela Heredea maniera în care a fost marcată Ziua Națională la Lunca. La Ștei, Ziua Națională a României este marcată în Ștei prin mai multe evenimente.Reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local al orașului Ștei au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor, din partea tuturor instituțiilor publice din oraș, iar serviciul religios a cuprins o slujbă de pomenire a eroilor neamului romanesc.

În toate instituțiile de învățământ din oraș s-au organizat evenimente cultural-artistice, dedicate Zilei Naționale a României, la care au participat invitați ai Primăriei și Consiliului Local Ștei. ” La mulți ani, dragi șteeni, la mulți ani dragi români! “, e mesajul primarului de Ștei Iulian Balaj.

La școala din Oșorhei, copiii s-au aflat în centrul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie. Implicat a fost și directorul Adrian Mohuț, care a scris și o poezie dedicate sărbătorii naționale. “Scrisă azi, cu gândul la ei cei de ieri și la noi cei de azi ….Să trăim și să simțim românește!..Așa de mult…și-au mai dorit / Să lase-n dar, o Românie!/Prin luptă grea și sacrificiu…/Primit-am noi această glie! “, e mesajul directorului Mohuț.

“Dragi tulcani, dragi români, La fel ca în fiecare an, de 1 Decembrie sărbătorim Ziua Națională a României. Este o zi specială pentru națiunea noastră întrucât ne aducem aminte de marele sacrificiu al înaintașilor noștri. Dorim ca și în acest an să îi onorăm și să le dăm cinste celor care și-au dat viața pentru ca noi să trăim în România Mare, România așa cum o știm noi. Stimați cetățeni, în semn de respect pentru înaintașii noștri, dorim să vă invităm în data de 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în fața Primăriei, pentru a lua parte la un eveniment special de aducere aminte și de comemorare a evenimentelor ce s-au petrecut acum peste 100 de ani…Dragi români, haideți să ne iubim mai mult țara, haideți să facem din ea un loc mai bun, chiar și prin lucruri mărunte, deoarece schimbarea în bine începe cu fiecare dintre noi. Dumnezeu să binecuvânteze România. Dumnezeu să ne ajute! “, e mesajul primarului de Tulca, Daniel Avrămuț.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ioio says:

  Dracu stie cum ii loveste pe toti patriotismul fix acum. In restul anuluk sunt niate cacati care borasc si fut flegme pe jos.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.