bihon.ro Web analytics

100 de ani de la moartea episcopului de Oradea, Demetriu Radu

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

100 de ani de la moartea episcopului de Oradea, Demetriu Radu

Ceremonie în memoria episcopului Demetriu Radu Foto: Ovi D Pop
Reactualizat la:
Episcopia Greco-Catolică a organizat o slujbă și un parastas în memoria episcopului căzut victimă a atentatului cu bombă din Parlamentul României.
Scris de Crina Dobocan - Episcopia Greco-Catolică a organizat o slujbă și un parastas în memoria episcopului căzut victimă a atentatului cu bombă din Parlamentul României.

Oradea. La împlinirea a 100 de ani de la moartea tragică, din Parlamentul României, a Preasfinției Sale Demetriu Radu, episcop de Oradea, Episcopia Greco-Catolică a dedicat o liturghie și a ținut un parastas în memoria acestuia. Slujbele au avut loc în Catedrala „Sfântul Nicolae” și au fost oficiate de PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, și de câțiva preoți.

La slujba Parastasului au participat primarul Florin Birta, locotenentul Adrian Pal, dr. Gheorghe Carp, directorul Spitalului Județean din Oradea, prof. Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai”, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, istoricul Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie. Cel din urmă a fost invitat să vorbească despre viața și personalitatea marelui ierarh.

Gabriel Moisa l-a prezentat pe episcopul mort în urma atentatului cu bombă din Parlamentul României ca pe un model care s-a pus în slujba poporului său.

,,El a făcut Unirea înainte de Unire. S-a pus în slujba națiunii române”, a spus Moisa.

După slujbele religioase, invitații la evenimentul de comemorare au depus coronae de flori la statuia episcopului Demetrie Radu, din fața Catedralei Sfântul Nicolae. Pe urmă, preoții și episcopul Bercea au sfințit ieslea pregătită de către Episcopia Greco-Catolică de Oradea și Primăria orașului, ca un dar pentru orădeni.

Ziua s-a încheiat cu o lansare online a unui documentar, intitulat ,,Episcopul Demetriu Radu”, realizat de Departamentul Cultural al Episcopiei și a Monografiei „ O viață în slujba bisericii și națiunii : episcopul dr. Demetriu Radu”, scrisă de preotul dr. Ciprian Robotin.

Alături de Demetriu Radu, în atentatul cu bombă din Parlamentul României și-au pierdut viața și ministrul de justiție Dimitrie Greceanu, senatorul Spirea Gheorghiu. Au fost răniți viitorul episcop ortodox Roman Ciorogariu, episcopul Dunării de Jos, Nifon, președintele Senatului, generalul Constantin Coandă și alți senatori.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
  Tentativa pianistului orădean Thurzó Zoltán de doborâre a recordului mondial al celui mai lung concert-maraton de cântat la pian a eșuat din motive medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea a îmbrăcat straiele de sărbătoare. S-a făcut lumină în Târgul de Crăciun!
  Vineri, de la ora 18:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun și-a deschis porțile. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poliția Locală Oradea, anchetă internă pentru stabilirea polițiștilor care se uitau la meci
  În urma articolului publicat de Bihon.ro, „Bubuie petardele în Oradea, în timp ce unii polițiști locali se uită la meciuri”, Poliția Locală a demarat o anchetă internă. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rafila: Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase
  Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Părerea este unanimă. Rolul educativ al bisericii în respectarea regulilor generale poate să contribuie la controlul pandemiei”, declară el. 11

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autobuz electric MAN, în teste la OTL
  OTL anunță că MAN LION`S CITY 12, un autobuz 100% electric se află în teste în aceste zile.

  România

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată: Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, Spania în zona galbenă
  Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, iar spania în zona galbenă, potrivit listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri de CNSU. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.