bihon.ro Web analytics

200 de localnici din Sântandrei au protestat împotriva poluării

Reactualizat la:

200 de localnici din Sântandrei au protestat împotriva poluării

Reactualizat la:
Cu măşti pe faţă şi pancarte pe care erau scrise mesaje precum "Vrem asfalt şi vrem trotuare şi primim doar poluare","Într-al nostru iubit sat, aeru pute-a căcat", "Nutripork, de ce ne-mpuţi? Ar fi cazul să te muţi!", "Protestăm protestăm, fiindcă vrem să respirăm"."
Scris de Demian - Cu măşti pe faţă şi pancarte pe care erau scrise mesaje precum "Vrem asfalt şi vrem trotuare şi primim doar poluare","Într-al nostru iubit sat, aeru pute-a căcat", "Nutripork, de ce ne-mpuţi? Ar fi cazul să te muţi!", "Protestăm protestăm, fiindcă vrem să respirăm"."

Dintr-un aer împuţit unii s-au îmbogăţit”, în jur de 200 de localnici din Sântandrei au protestat împotriva mirosului emanat de fermele Nutripork din comună.Marţi seara, înainte de ora 20 localnicii au venit cu mic cu mare în faţa Căminului Cultural pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor de mediu cu care se confruntă. “Ne-am adunat azi pentru a protesta împotriva gradului mare de poluare din Sântandrei.

Acţiunile noastre îndreptate împotriva acestei poluări din Sântandrei au început în urmă cu doi ani când am reuşit să stopăm extinderea fermei de pui aparţinând concernului Nutripork, fermă care trebuia să crească de la 400 de mii de capete la un million de capete, ceea ce ar fi însemnat un dezastru pentru noi.

Scânteia protestului a fost data însă de faptul că am aflat că urmează să se construiască un incinerator în cadrul complexului porcin.

Carmen Lezeu, organizatoarea protestului

Un incinerator în această zonă ar produce foarte multă poluare completed poluarea din fermă. Acolo se degajă foarte multe noxe: amoniac care pluteşte deasupra noastră şi se transformă în ploaie acidă, pulberi foarte fine, hidorgen sulfurat iar acest incinerator ar veni cu noxele lui: monoxid de carbon, compuşi ai sulfului, ai azotului dar cele mai grave sunt dioxinele. Aceşti compuşi se acumulează în corp şi afectează sănătatea”, a spus Carmen Lezeu, chimist de meserie şi membră a Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, organizatoarea protestului.

Deversări de dejecţii

Protestatarii au reclamat şi descoperirea unor deversări ale unor dejecţii de animale de la Nutripork Ioşia pe teritoriul comunei, respectiv pe terenul situat în spatele Căminului Felix, a mirosurilor pestilenţiale degajate, dar şi poluarea cu praf, datorată faptului că foarte multe străzi sunt neasfaltate.
În cadrul protestului s-au adunat circa 300 de semnături împotriva construirii incineratorului de animale de la Palota, semnături care vor fi depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Lipsa vreunui reprezentant al administraţiei locale la protest a stârnit de asemenea nemulţumirea protestatarilor. “Se pare că avem aşteptări prea mari de la actuala administraţie”, a spus unul dintre protestatari.

” A fost primul protest din istoria modernă a Sântandreiului, semn ca avem un cuvânt de spus în comunitate şi că împreună suntem mai puternici”, spune Ciprian Fechetea, fondatorul Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area.

Localnicii spun că nu se vor opri aici şi vor face tot posibilul ca aerul să fie respirabil. “Seară de seară este absolut imposibil să ieşi afară, să ţii un geam deschis să se aerisească. Mirosul pestilenţial ne ţine captivi în case, ca să nu mai punem la socoteală şi faptul că de îmbolnăveşte”, ne-a spus o localnică extem de nemulţimită.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.