Astfel, printr-un rechizitoriu înregistrat la Tribunalul Bihor pe 7 februarie, au fost trimise în judecată 22 de persoane acuzate că au făcut parte din trei grupări care se ocupau de aducerea din Serbia a comprimatelor și transportarea lor, prin România, spre nordul Europei, unde ar fi fost vândute. 15 dintre inculpați se află în arest din luna octombrie a anului trecut, printre ei aflându-se și cei considerați a fi capii grupărilor: Emil Pătru, Claudiu Gheorghe Luță și Gheorghe Laolanti Căldăraru.
După gratii se aflau, pentru aceleași acuzații de constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracțional, trafic de droguri de risc și scoatere din țară a drogurilor de risc, Eugen Trancă, Valentin Oros, Iulian Duțescu, Iosif Gheorghe Taraioș, zis „Crețu”, Ioan Trofin, Hercule Căldăraru, zis „Asu, Ioan Șovre, Manuel Denis Oros, Ionuț Alin Luță, Felicia Stoian, Ioan Miron și Dumitru Silviu Bolovan.
În același dosar au mai fost inculpați Emilia Pătru, Mihail Cogălniceanu, Florin Paraschiv, Gheorghe Lăutaru, Gheorghe Dura, Elena Codruța Holtea și Cassandra Maria Ion.
Medicamente din Serbia, vândute de 15 ori mai scump în Finlanda
Dosarul a fost deschis de DIICOT Oradea în 2022, iar luna martie a anului următor, la inițiativa anchetatorilor români, a fost alcătuită o echipă comună cu autoritățile judiciare din Serbia, Finlanda și Estonia, la care au contribuit și specialiștii Europol.
Investigațiile care au urmat au indicat faptul că membrii celor trei grupări care acționau în România ar fi cumpărat, transportat și depozitat pe teritoriul național comprimate de ksalol, rivotril şi bensedin – medicamente care au în compoziție, ca substanțe active, alprazolam, clonazepam și diazepam (din categoria drogurilor de risc) și sunt eliberate doar pe baza unei prescripții medicale.
Comprimatele erau fabricate în Serbia și vândute, în primă fază, unor firme farmaceutice din țara vecină. „Ulterior, erau vândute altor societăți subcontractate din Serbia, unele dintre acestea fiind controlate de către rețele de criminalitate organizată, care, prin diferite modalități, le-au deturnat circuitul legal, pentru a le comercializa pe piața neagră sau către alte grupări infracționale din Serbia, România sau state din Europa de Nord”, au explicat procurorii DIICOT.
Ancheta a arătat că suspecții români au plătit 4 sau 5 lei pentru fiecare blister ce conținea 15 comprimate, iar după ce le-ar fi reambalat în țară, le-ar fi transportat în Finlanda și Norvegia. Acolo, medicamentele psihotrope erau vândute fie en-gros, fie pe stradă cu 1-2 euro/comprimat, rezultând un profit de cel puțin 15 ori mai mare decât suma investită.
Capturi de 12,5 milioane de euro
În timpul investigațiilor, echipa internațională de anchetă a capturat peste 6 milioane de comprimate, în valoare de peste 12,5 milioane de euro. Dintre acestea, 1,5 milioane de comprimate de Ksalol, Rivotril şi Bensedin au fost interceptate de autoritățile române în șapte transporturi depistate în punctele de frontieră Nădlac, Borș și Petea.
În Serbia au fost găsite peste 2,7 milioane de comprimate și au fost prinși 9 suspecți, iar autoritățile finlandeze au arestat 30 de români și finlandezi și au fost descoperite peste 1,8 milioane de comprimate.
Pe 17 octombrie, anchetatorii din cele trei țări au pus la punct o operațiune comună, în cadrul căreia au făcut zeci de percheziții. În România, DIICOT a descins în 41 de locuri din Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Gorj, Iași și București), în timp ce în Serbia aveau loc 18 percheziții, iar în Finlanda – una.
Au fost găsite sume importante de bani, dar și 3 kilograme de aur, iar din cele 15 persoane conduse la sediul DIICOT Oradea, 9 au fost reținute și apoi arestate. Alte 6 persoane au ajuns după gratii câteva zile mai târziu, tot la propunerea anchetatorilor orădeni.
12 cetățeni sârbi au fost propuși pentru arestare, în țara vecină fiind descoperite 200.000 de comprimate de Rivotril și Ksalol, bani, o armă artizanală și zeci de cartușe. Descinderea din Finlanda a dus la ridicarea a 40.000 de comprimate și reținerea unui român.
Citiți principiile noastre de moderare aici!