bihon.ro Web analytics

3.000 de euro pentru un hectar cultivat cu usturoi

3.000 de euro pentru un hectar cultivat cu usturoi

Producătorii agricoli se mai pot înscrie în programul de susţinere a producţiei de usturoi până pe 15 mai inclusiv.
Scris de farcas - Producătorii agricoli se mai pot înscrie în programul de susţinere a producţiei de usturoi până pe 15 mai inclusiv.

Un proiect de hotărâre propus de M.A.D.R. prevede majorarea la 3.000 de euro pe hectar a sprijinului financiar acordat pentru susţinerea producţiei de usturoi. În prezent, cuantumul sprijinului este de 1.000 de euro pe hectar, insuficient – spun agricultorii – pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului.

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul în lei a 3.000 euro/hectar, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro în trei exerciții financiare per beneficiar.

„Cultura de usturoi are un potenţial nevalorificat pe deplin, în sensul existenţei unor premise care să le ofere producătorilor posibilitatea funcţionării în condiţii de piaţă echitabile în context concurenţial. În România, suprafaţa cultivată cu usturoi, în anul 2017, a fost de 9.974 hectare, obţinându-se o producţie de 55.673 tone. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producţia de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Sprijin

Pentru a beneficia de acest ajutor de minimis, solicitanţii sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere până la data de 15 mai la Direcţia Agricolă Judeţeană (D.A.J.) Bihor, urmând ca instituţia să verifice existenţa culturii şi să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat programului.

O altă condiţie este ca beneficiarii să deţină o suprafaţa cultivată cu usturoi de minim 3.000 de metri pătraţi, dar şi să obţină o producţie de minimum trei kilograme de usturoi/10 mp, precum şi să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere.

„Beneficiarii sprijinului trebuie să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative. Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere”, spune Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.

Conform acestuia, în judeţul Bihor, doar patru agricultori s-au înscris până în prezent în program.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul preţurilor mari la carburanţi
  De la începutul anului 2022, carburanţii s-au scumpit cu aproximativ 22%. 1

  Mapamond

  VIDEO. Atac armat la o paradă de Ziua Independenței, în SUA. Cinci oameni au murit, iar 16 sunt răniți, la spital
  Un atac armat a fost raportat la o paradă de 4 iulie, de Ziua Independenței, într-o suburbie din Chicago, Statele Unite, relatează Reuters. În urma incidentului, cel puțin cinci oameni au murit, iar 16 au fost răniți și transportați la spital.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parcul Libertății prinde culoare în cadrul proiectului de artă stradală „Mozaic Citadin”
  Începând de luni, 4 iulie, a început proiectul de artă stradală „Mozaic citadin”.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.