bihon.ro Web analytics

3.000 lei - salariul minim brut în agricultură

De Dan Birta
Reactualizat la:

3.000 lei - salariul minim brut în agricultură

Reactualizat la:
Angajații din sectorul agro-alimentar vor beneficia de mai multe scutiri de taxe și contribuții până la un salariu brut de 3.000 de lei.
Scris de Dan Birta - Angajații din sectorul agro-alimentar vor beneficia de mai multe scutiri de taxe și contribuții până la un salariu brut de 3.000 de lei.

Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 135/2022, prin care, începând cu data de 1 iunie 2022, angajații din agricultură și industria alimentară vor primi de la angajatori cel puțin salariul minim de 3.000 de lei brut pe lună, iar statul va reduce din taxe, similar lucrătorilor din construcții.

Legea prevede acest salariu minim de 3.000 lei brut până la 31 decembrie 2028. De scutirile de taxe la salariile din sectorul agro-alimentar vor beneficia și angajații cu salarii mai mari, pentru partea din remunerație care ajunge la 30.000 de lei brut pe lună.

Beneficiari și condiții

Beneficiarii acestui salariu minim sunt salariații angajatorilor care activează în domeniul CAEN cod 01 – Agricultură, vânătoare și servicii anexe.

Pentru a beneficia de acest salariu, trebuie îndeplinite mai multe condiții cumulative. Astfel, angajatorii care acordă aceste salarii trebuie să realizeze o cifră de afaceri din activitățile menționate mai sus în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală. Pentru angajatorii nou-înființați, respectiv înregistrați la registrul comerțului începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenți la data de 1 iunie 2022 se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiți în perioada cuprinsă între începutul anului și data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitățile menționate se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum și alte activități auxiliare necesare activităților menționate. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată.

Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar.

De asemenea, tăierile de taxe se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale. În această categorie intră managerii de ferme sau de firme de procesare, tractoriștii, operatorii de mașini de treierat, care pot avea salarii destul de mari și care, astfel, vor beneficia și ei de scutiri de taxe.

Scutiri de taxe

Salariații din sectoarele menționate vor beneficia de mai multe scutiri de taxe la salarii, aplicate la intevalul 3.000 lei brut – 30.000 lei brut. În primul rând, vor fi scutiți de impozitul pe venit, de 10%, dar și de plata contribuției la sănătate (CASS) de 10%.

Pentru aceste categorii de persoane, contribuția la pensii (CAS) va scădea de la 25% la 21,25%. De la CAS se taie practic 3,75% care mergea la pilonul II de pensii, adică la pensia de stat administrată privat. Totuși, dacă vor să beneficieze la bătrânețe de pilonul II, angajații pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.

Angajatorul va plăti o contribuție asiguratorie pentru muncă redusă cu 85% din valoarea ei. Astfel contribuția scade de la 2,25% la 0,337% din salariul brut.

Cu toate că se reduc anumite contribuții, angajații vor beneficia în continuare de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă prevăzute de Codul fiscal.

Perioadele lucrate în sectorul agricol și în industria alimentară de către angajați constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

Cu cât crește salariul

Prin introducerea salariului minim de 3.000 de lei pentru angajații din sectorul agro-alimentar și prin scutirile de taxe, salariul net va crește cu 838 de lei. Astfel, în sectorul agro-alimentar, la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3.000 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 2.362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial total de 3.010 lei.

În majoritatea sectoarelor din economia României, salariul minim brut pe economie în 2022 este de 2.550 de lei. Angajatul primește în mână 1.524 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial total de 2.607 lei.

Scutirile de taxe se vor simți și la angajații din sectorul agro-alimentar cu salarii medii brute de până la 30.000 de lei. În prezent, un angajat din acest sector cu un salariu brut lunar de 30.000 de lei rămâne în mână cu 17.550 de lei. De la 1 iunie 2022, după intrarea în vigoare a Legii 135/2022, va primi un salariu net de 23.625 lei, cu 6.075 de lei (34,6%) mai mult .

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acțiune amplă între Oradea - Cluj-Napoca: Radare în cascadă și dronă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă un șofer prins drogat de polițiștii bihoreni

  Mapamond

  Ucraina: O capră a reușit să rănească cel puţin 40 de militari ruşi, dupa ce a declanșat o capcană cu grenade
  Cel puţin 40 de militari ruşi din apropierea oraşului ucrainean Zaporojia au fost răniţi după ce o capră a declanşat o capcană cu grenade pe care tot ruşii o plantaseră, potrivit Sky News.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  Mapamond

  Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituțional la avort
  Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

  Mapamond

  Avertisment de la cel mai inalt nivel: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
  Liderii Uniunii Europene se pregătesc pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze din Rusia, căutând modalităţi de a amortiza efectele crizei şi ale creşterii preţurilor la energie, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a semnat contractul pentru cele cinci pasaje din Piața Emanuil Gojdu. Lucrările de deviere a rețetelor dar și a circulației vor începe în 2 săptămâni
  Anuțul a fost făcut vineri, 24 iunie, de către primarul Florn Birta care, alături de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vizitat șantierele altor două proiecte mari de infrastructură din Oradea. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.