bihon.ro Web analytics

„50 de ani de grafică românească”

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

„50 de ani de grafică românească”

Reactualizat la:
Expoziţia-eveniment va fi deschisă vineri, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural.
Scris de Camelia Bușu - Expoziţia-eveniment va fi deschisă vineri, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural.

La începutul lunii noiembrie, la Muzeul Oraşului Oradea era vernisată expoziţia anului, „Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt”, cu lucrări din colecția avocatului George Șerban. Iată că această colaborare continuă prin generozitatea colecţionarului şi prin parteneriatul dintre Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi.

Vineri, 13 decembrie, ora 13.00 va fi vernisată expoziția “50 de ani de grafică românească 1970 – 2020”, poate cel mai mare eveniment de acest fel realizat în România și dedicat artei contemporane românești. Vor fi expuse peste 70 de lucrări semnate de 65 de artiști în noul spațiu amenajat în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în Palatul Princiar, corpul B, etaj I, sala 13, expoziţia fiind curatoriată dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Diana Iancu. Expoziţia este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti, din ţară şi diaspora, şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici.

„50 de ani de grafică românească” este o expoziţie care anticipează expoziţia permanentă de artă orăşenească, cuprinsă în planul de amenajare muzeală. Până când acest proiect va fi finalizat, se vor putea admira un număr de peste 70 de lucrări a 65 de artişti, trei dintre ei fiind orădeni: Georgeta Borusz, Laszlo Ujvarossy şi Zemlényi László Csaba.
Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țară, iar o parte importantă din această colecție este dedicată graficii românești. Mai puțin cunoscută în mediul artistic, când cei mai mulți se îndreaptă spre pictură, grafica, tușul, acuarela sau litografia are un rol special în arta universală. Este timpul ca și grafica românească să își găsească un loc important în muzeografia românească.

Expoziţia intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice din perioada 1970 și până în prezent. Realizarea unei expoziții de grafică românească în România, care să cuprindă o seamă de artiști începând cu 1970 și până în prezent, constituie un act cultural excepțional ce umple un gol existent în muzeografia românească. Expoziţia va fi deschisă sub auspiciile Zilei Naționale a României.

65 de artişti

În titlul expoziţiei apare anul 2020, pentru că lucrările și numărul artiștilor va crește ajungând la 100 anul viitor, iar o parte din aceste lucrări vor fi donate Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural. Cu siguranță acest eveniment poate fi numit expoziția – muzeu, datorită sumei lucrărilor și a artiștilor. De la un Horia Bernea la Ștefan Câlția, de la Școala lui Vasile Kazar la Mircia Dumitrescu sau Vladimir Șetran, de la acuarela lui Anamaria Smigelschi la desenul lui Sorin Ilfoveanu sau Florin Mitroi continuă cu Geta Brătescu sau simplitatea plină de înțeles a lui Horia Damian, la gravurile lui Adrian Dumitrache, Peter Pusztai și Dodi Romanați învăluindu-ne de culorile Casiei Csehi, Nicolae Săftoiu sau Liviu Stoicoviciu.

Artiști români care trăiesc în diaspora sunt și ei bine reprezentați: Denisa Șerban Maschek, Alma Rusescu, Sofia Frankl, Doina Botez, Irina Georgeta Pusztai, Ana Golici, Georgeta Borusz sau Damó István și exemplele pot continua. Sunt artiști care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: „Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  15 milioane de euro, finanţări pentru împăduriri
  S-a prelungit până, pe 31 martie 2020, depunerea cererilor de sprijin pentru schema de împădurire.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ePiramida, funcţională de luni
  Platforma online poate fi accesată parţial, în baza codului numeric personal. Pentru acces la toate secţiunile, utilizatorul trebuie să ceară Primăriei, online sau la ghişeele din Piramidă, validarea contului.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea va juca cu Dinamo în semifinalele Cupei
  Turneul Final Four al Cupei României se va desfășura la Cluj-Napoca, la 9-10 februarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu
  Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parc industrial în locul vechiului CET
  Directorul demisionar al Termoficare SA, Stănel Necula, anunţă refuncţionalizarea terenului de la CET-ul vechi de pe Borșului. După toate probabilităţile, Necula va rămâne în administraţia locală, la Termoficare SA şi după intarea în vigoare a demisiei depuse ca urmare a unei condamnări penale. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală
  Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.