bihon.ro Web analytics

500 de ani de protestantism marcați prin muzică

Reactualizat la:
Un concert al Filarmoncii orădene organizat cu sprijinul Bisericii Evanghelice Lutherane din Oradea.
Scris de Demian - Un concert al Filarmoncii orădene organizat cu sprijinul Bisericii Evanghelice Lutherane din Oradea.

Orchestra simfonică din Oradea a pregătit un program deosebit pentru concertul din această seară, marcând împlinirea a 500 de ani de la inițierea reformei protestante a lui Martin Luther. Cu acest prilej, iubitorii de muzică clasică sunt invitați azi, de la ora 19:00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” la un program concertistic special, în care vor putea fi ascultate trei compoziții de excepție ale compozitorilor Mendelssohn-Bartholdy, J.S. Bach și M. Reger. Astfel, în program vor fi lucrările: Simfonia a V-a „Reforma”, op. 107 (F. Mendelssohn-Bartholdy); „O Mensch, bewein dein Sünde gross” (J.S. Bach – M. Reger) și „Magnificat” (J.S. Bach).

Concertul va începe cu Simfonia a V-a „Reforma”, op. 107, de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Aceasta este una dintre cele 5 simfonii „mari” ale compozitorului, care au fost catalogate ca reprezentând apogeul creaţiei sale simfonice. Cele mai cunoscute sunt Lobgesang (II), Scoţiana (III), Italiana (IV) şi Reforma (V). Paradoxal, Simfonia a V-a a lui Mendelssohn-Bartholdy nu se află printre lucrările preferate de publicul din țara marelui compozitor german. Preferatele sunt Scoţiana şi Italiana.

După pauză, concertul va continua cu „O Mensch, bewein dein Sünde gross”, compusă de Johann Sebastian Bach și aranjată pentru orchestră de coarde de Max Reger.

În încheiere veţi putea asculta cantata „Magnificat” a lui Johann Sebastian Bach. „Magnificat” în Mi bemol major a fost compusă în anul 1723 la Leipzig. Zece ani mai târziu, în prima jumătate a anului 1733, Bach a rearanjat lucrarea în tonalitatea Re major, recurgând la o serie de modificări în detaliu.

Despre invitați

Dirijorul invitat este americanul Stephen Smith. Acesta şi-a desăvârşit studiile muzicale la orgă, dirijat şi muzică religioasă, atât în SUA, cât și în Elveţia. Pentru acest lucru s-a axat, intensiv, pe studiul repertoriului renascentist şi baroc. Dirijor şi organist în ascensiune, Stephen Smith conduce un program ambiţios de muzică la memorabila Catedrală „Sfântul Matei” din Lucerna. A dirijat orchestre sau coruri în festivaluri din Spania, Slovacia, Germania, SUA, Letonia, Anglia, Polonia, Bermude şi din întreaga Elveţie. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Duruflé din 2002 şi al Festivalului Aniversar Britten din 2013.

Conceput pentru solişti vocali, cor mixt şi orchestră, cantata „Magnificat” va fi interpretată cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt, precum şi cu implicarea unor solişti vocali de o valoare deosebită. Aceștia sunt soprana Barabás Annamária (o româncă stabilită în Elveția),  mezzosoprana Iulia Merca (Opera Națională Română din Cluj-Napoca), altista Duffner Melinda (membră a Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca) și orădenii Nicolae Bejan – tenor și Benczédi Hunor – bas (ambii de la Filarmonica de Stat din Oradea).

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că în vederea facturării consumurilor de apă rece pentru luna APRILIE 2021, citirea contoarelor de branşament se va face între orele 800 şi 1600 după următorul program:

  Bihon CSM Oradea

  Revanșă după eșecul din Cupă: Aproape 100 de puncte marcate de CSM Oradea în partida cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a dispus în premieră de CSO Voluntari, cu scorul de 96-78.

  BIHON Opinii

  SUBIECTIV | După 18 ani
  Aniversarea majoratului meu în presă, la Jurnal Bihorean și Bihor Online – www.bihon.ro – coincide cu o schimbare majoră în viața mea profesională. Aventura mea în presă se oprește, după 18 ani care m-au format și modelat cu adevărat, ca om și ca profesionist al condeiului. 3

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 30.000 lei, aplicate de echipele mixte bihorene, pentru nepurtarea măștii de protecție
  În ultimele 24 de ore, echipele mixte bihorene au acționat în sistem intergrat și au legitimat 4.055 de persoane și au verificat 101 firme, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement. 3

  România

  Ministrul Bode admite posibilitatea renunțării la mască pe plajă, chiar de la 1 mai
  Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a admis, într-o declarație televizată la Prima TV, că oamenii ar putea renunța la purtarea măștii pe plajă, înclusiv în minivacanța de 1 mai, posibilitatea urmând a fi discutată în CNSU. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un om de afaceri din Oradea, sub lupa DNA. Suspectul, reținut pentru o fraudă uriașă cu fonduri europene
  Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.