bihon.ro Web analytics

A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu

De Marius Sasu
Reactualizat la:

A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu

FOTO: CJB
Reactualizat la:
Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.
Scris de Marius Sasu - Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

Centura ocolitoare Aleșd este formată din două segmente. Unul dintre acestea vine dinspre DN1, ocolește Aleșdul și intră din nou în DN1, drumul spre Tinăud. Cel de-al doilea segment vine din DN1, ocolește Aleșdul prin Peștiș și iese în DN1H, drumul național care leagă Aleșdul de Zalău.

Centura ocolitoare va avea o lungime de aproape 6 km, o lățime de 9-10 metri (lățime parte carosabilă efectivă 7 metri), acostament de 1.5 metri. Va fi prevăzută pe o porțiune de 1.6 km cu pistă pentru biciclete și va avea parcare pentru odihnă.

Investiție de aproximativ 25 milioane euro

Valoarea totală a lucrărilor, conform SF-ului, este de 121.132.732,76 lei (aprox. 25 milioane euro), inclusiv TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Din această sumă, construcția și montajul se ridică la aproximativ 20 milioane euro

„Vă reamintim că la începutul anului, pe 19 ianuarie, Consiliul Județean Bihor a avizat cea de-a treia variantă a traseului pentru șoseaua de centură Aleșd, votată și de către consiliul local al orașului Aleșd. Acest traseu, cu o lungime de 5,9 kilometri, este cel care a obținut în urma unei analize multicriteriale realizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cel mai mare punctaj, fiind investiția cu cele mai reduse costuri, realizabilă în termenul cel mai scurt și cu cele mai mici cheltuieli de întreținere și operare”, transmite CJ Bihor.

Descongestionează traficul

„Varianta de ocolire Aleșd reprezintă o alternativă de traseu pentru șoferii care tranzitează localitatea pe DN1, unde există reale probleme de trafic. Totodată, centura intersectează drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă”, mai transmite CJ Bihor.

Titularul proiectului este Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Beneficiar este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor. Proiectant este S.C. Aqua Consult.

Exproprieri

Tot miercuri a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe viitorul traseu al centurii.

„Nu facem altceva astăzi (miercuri -n.r), decât să aprobăm amplasamentul lucrărilor definitive, ca fiind acesta de utilitate publică, conform anexelor. Avem toate aceste date tehnice, sunt în raportul de specialitate, pus pe site-ul CJB, conform protocolului cu CNAIR, exproprierea este făcută de Guvern și se aprobă doar culoarul de expropriere, exproprierea nefiind realizată de CJ Bihor, a transmis vicepreședintele CJB Călin Gal.

Termen de finalizare

„Varianta care a fost aprobată a fost impusă de condițiile de finanțare și de topografia locului. Noul drum va descongestiona tranzitul orașului Aleșd pe relația Oradea – Cluj și va genera o zonă de dezvoltare pentru oraș. În etapa următoare, după ce proiectul va fi avizat la nivel guvernamental, având finanțarea asigurată, se va trece la organizarea procedurilor de licitație în vederea selectării unui constructor și, în paralel, la cele privind exproprierea. Ne propunem ca până în luna septembrie să demaram licitația pentru proiectare și execuție. În primăvara anului viitor vom începe efectiv lucrările, în așa fel încât acestea să se termine până la 1 decembrie 2023”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Schimb de replici

În cadrul ședinței extraordinare a CJ Bihor, organizată în regim de videoconferință, în momentul supunerii la vot proiectului de hotărâre privind aprobarea culoarului de exproprieri privind centura Aleșd a avut loc un schimb de replici între consilierul PSD Felix Cozma și vicepreședintele Mircea Mălan.

Consilierul PSD Felix Cozma a intervenit spunând că PNL i-a convins pe colegii din UDMR să voteze proiectul, ridicând problema unor eventuale procese, care din câte spune el s-ar afla deja pe rol, întrebând cine va suporta cheltuielile acestea.

Vicepreședintele Mircea Mălan i-a răspuns lui Cozma că de fapt pe colegii din UDMR „i-a convins rațiunea”.

„Nu știu despre ce centură vorbiți dumneavoastră care trece prin orașul Aleșd, în condițiile în care sunt afectate două construcții, dintre care una e nelocuită. Faptul că extistă oameni nemulțumiți și că au intenția de a adresa Instanței de judecată, urmează să se lămurească acolo. Nu cred că astfel de situații pot să țină în loc un proiect de infrastructură atât de important pentru județul nostru. Vorbim cu toții, din toate partidele politice de 25 de ani, că facem centuri, pe la Aleșd, pe la Beiuș, pe la Ștei, și ele au rămas exact din pricina acestor abordări politicianiste și ieftine doar pe hârtie. Cred că trebuie să trecem la un alt nivel și să punem în practică ceea ce am asumat în fața oamenilor”, a mai afirmat vicepreședintele Mircea Mălan.

Consilierul PSD a reintervenit și a afirmat că Instanța va decide în cazul proiectului privind culoarul de exproprieri.

„Faptul că noi votăm împotrivă nu ne face iresponsabili, dacă pe colegii de la UDMR i-ați făcut responsabili. Ați avut un proiect la Consiliul Județean care trebuia continuat dacă era la o adică și era o Hotărâre de Guvern, pe acel proiect, care zic eu că primează în fața unei Hotărâri de Consiliu Județean. Instanța va decide, iar daca interesul oamenilor va fi mai presus, atunci probabil vor câștiga în instanță”, a afirmat consilierul PSD Felix Cozma.

GALERIE FOTO – CJB

 

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. hotii says:

  Si la Alesd se fura tot modelul von Birtin. Bravo.

 2. Criscros says:

  Doamne ajutai lu bolojan. Ca urmatoarea racheta chinezeasca scapata de sub control sai gaseasca casa si proprietatea privata. Ca sa vada cum ii sa bagi buldozerele in tot ce au agonisit oameni…..

 3. Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.