O personalitate de marcă pentru istoria nu neapărat recentă a Oradiei s-a stins din viață joi. Tereza Mozes a lăsat o amprentă apăsată pe identitatea orașului. E autoare a cărţilor „Decalog însângerat” şi „Evreii din Oradea”, mărturii ale tragediei comunității evreiești din Oradea în timpul Holocaustului. După ce a supraviețuit ororilor din lagărele de la Auschwitz, Riga Spilva, Kaiserwald, Stutthoff și Guta, a revenit la Oradea.
O viață zbucuimată și fericită
„De ce a ales România? Este născută în 1919, în Șimleul Silvaniei, doar la un an după Marea Unire. La o vârstă încă fragedă se mută la Oradea cu întreaga familie. Educația primită în primii ani este una strict evreiască. În Oradea termină liceul „Oltea Doamna”, dar în același timp (sub ocupație maghiară, e drept) cunoaște teroarea și umilința ghetoului înainte de a fi deportată spre lagărele de concentrare. Și totuși – alege să se întoarcă.
Munca susținută a început-o încă din momentul în care s-a întors în România. Și-a luat licența în etnografie la Cluj și titlul de doctor la București, cu o teză despre portul popular din nord-vestul Transilvaniei. Nu a ales întâmplător etnografia, specialitate căreia își va dedica întreaga viață, în paralel cu cercetările privind istoria evreilor din vestul României și mai cu seamă Oradea.
Încă din tinerețe fusese fascinată de artă, de meșteșugurile populare. „Din copilărie mi-a plăcut atmosfera piețelor cu țărani români, maghiari, slovaci, ruteni care veneau îmbrăcați în costume populare și aduceau mărfuri făcute de ei, produse alimentare, ceramică, obiecte din lemn. Și azi îmi place să mă plimb prin târguri și piețe țărănești”, îi transmitea Muzeul Țării Crișurilor, într-un mesaj omagial cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani.
Tereza Mozes a avut o contribuție majoră la înființarea Secției de Etnografie a MTC, iar unul dintre ultimele sale gesturi de mare generozitate față de orașul în care a suferit, dar în care, după propria mărturisire, a cunoscut și fericirea, a fost că donat o parte din imensa bibliotecă de etnografie și artă Muzeului Țării Crișurilor, iar o altă parte, de medicină în principal, Bibliotecii Județene.
Tereza Mozes a murit la vârsta de 103 ani, în Israel.
Pe paginile de socializare ale cunoscuților au fost postate mesaje comemorative:
[eadvert]
„A murit Tereza Mozes. Să-i fie amintirea binecuvântată. Condoleanțe familiei!”
„Cu imensă tristețe ne luăm rămas bun, atât personal de la prietena și mentorul care ne-a fost cât și ca asociația Tikvah, al cărei membru onorific a fost, de la cea care a fost Doamna Tereza Mozes. Condoleanțe familiei”.
„Baruch Dayan HaEmet” este formula de binecuvântare evreiască, a morților, și înseamnă „binecuvântat este adevăratul judecător”…
„Baruch Dayan HaEmet”, Tereza Mozes!
Trimite articolul
XFrumosa varsta! A suferit holocausul si nu numai….! Dar viata nu o dam noi ,ce atarna de Marele Stapan, asa ca El o da cui vrea si o ia de la noi cand vrea! Trebui sa fim multumitori pentru viata si sa o traim frumos , prin asta ne onoram Stapanul. Condoleanta familiei si Dumnezeu sa ii mangaie.
În acest context mi-am adus aminte de Eva Heyman. Fiecare cu steaua lui norocoasa. Sincere condoleanțe.