bihon.ro Web analytics

Activiștii USR Plus se oferă să planteze copacii promiși de Primăria Oradea

De Călin Corpaș

Activiștii USR Plus se oferă să planteze copacii promiși de Primăria Oradea

Reactualizat la:
USR Plus se oferă voluntar la acțiunile de plantări de arbori. Aceștia cer Primăriei să verifice firmele cu care are contract. De asemenea, se cer mai mulți arbori în Centru și pe bulevarde.
Scris de Călin Corpaș - USR Plus se oferă voluntar la acțiunile de plantări de arbori. Aceștia cer Primăriei să verifice firmele cu care are contract. De asemenea, se cer mai mulți arbori în Centru și pe bulevarde.

“Primăria a anunțat că urmează să împădurească 65 de hectare. 1,5 ha până la alegeri, în Cartierul Tineretului, restul anul viitor. Am înțeles că materialul va fi de la Garda Forestieră și pentru plantări căutau parteneri. Ne-am gândit să venim în sprijinul acestei oferte și să o acceptăm. Ne oferim să mergem să plantăm copacii”, anunță deputatul Silviu Dehelean, președintele USR Bihor. Acesta afirmă că vor fi zeci de voluntari USR Plus la acțiunea anunțată de Primărie, prin viceprimarul Florin Birta.

Se conturează lizierele Oradiei – Primăria promite 65 ha de pădure

Candidat USR Plus pentru Consiliul Local Oradea, Mihai Șovarschi, deplânge situația spațiilor verzi din Oradea. “Știm că s-au tăiat, în medie, 1.000 de arbori pe an. Plantările nu s-au făcut respectând regulamentul votat chiar de Consiliul Local Oradea, care prevede ca la fiecare arbore matur tăiat să fie plantați câte cinci puieți”, spune Șovarschi, insistând că arborii trebuie plantați și în zona centrală și pe marile bulevarde, nu doar la marginea orașului.

Ce facem cu puieții uscați?

În ceea ce privește toaletarea copacilor, există pericolul uscării acestora, dacă sunt ciuntiți în mod exagerat, așa cum, din păcate, există o practică în acest sens, în Oradea.

“Există studii care arată că dacă tai mai mult de 30% din coroana unui copac, există riscul ca acel copac să se usuce. Această practică ascunde, de fapt, o defrișare târzie. Nu suntem de acord, trebuie să se facă cu mai multă responsabilitate, deoarece un arbore ajunge la maturitate foarte greu. Nu avem timp 15-20 de ani ca acel arbore să se dezvolte”, spune Șovarschi.

USR Plus acuză de fapt, Primăria, că nu e interesată nici să verifice dacă firma AquaPlant își respectă obligațiile contractuale, privind înlocuirea puieților uscați, printr-o garanție pe doi ani și udarea acestora, în condițiile în care Primăria plătește și acest serviciu. “Ne-am dori să vedem care este planul de verificare a acelor puieți, să vedem dacă într-adevăr se replantează în momentul în care se usucă”, transmite omul USR.

Cer arbori, nu arbuști

Specialist în probleme de mediu, Andrei Acs (PLUS) cere municipalității să planteze specii locale, paltin sau stejar, care să ajungă la dimensiuni considerabile.

“Să să planteze arbori, nu arbuști. Vrem ca acești arbori să se dezvolte mai târziu în adevărați arbori, nu în miniarbori. E important să fie specii autohtone, deja aclimatizate”, e mesajul orădeanului Acs către edili.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Ups, asa se cam complica lucrurile dl. primar 🙂

 2. Hardalau says:

  Nu am mai auzit o asemenea enormitate, să nu-i spun prostie, ca un arbore să fie distrus dacă i se taie mai mult de 30% din coroană. Din contră, este obligatoriu ca la replantare să fie tuns drastic
  Problema cea mai mare este însă calitatea execrabilă a multora dintre arborii plantați și faptul că an de an nimeni nu sesisează asta. La fel e și cu speciile plantate, probabil impuse de niște interese care din păcate îmi scapă.
  Dar oricum, faptul că transformați totul într-o luptă politică dusă cu administrația locală, care face extrem de multe lucruri bune pentru comunitate, vă descalifică.

 3. DIAVOLESCU says:

  Usorosii nu mai stiu cum sa se bage in seama.
  Ar minca si cacat daca prin asta mai prostesc niste prosti.

 4. Ioan Chirila says:

  Doi copaci sa planteze alți copaci? Cum vine asta?

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Apel de solidaritate lansat de AFB pentru dotarea spitalelor orădene
  În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie, iar în România a fost publicat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, capacitatea sistemului medical românesc de a face față și de a reacționa promt și efecient este esențială.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Decesul nr.80: femeie diagnosticată și internată la Oradea
  Oradea a înregistrat, în această după amiază, primul deces cauzat de Coronavirus. 1

  România

  Sistemul bancar românesc este stabil
  Potrvit unei declarații de presă făcute în urmă cu puțin timp de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sistemul bancar românesc funcționează în parametri normali.

  România

  Sondaj Avangarde: 52% cred că COVID-19 a fost creat în laborator/ Oamenii se tem de criza economică
  Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 28-29 martie, arată că 82% dintre cei intervievați sunt îngrijorați de direcția în care merge țara.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acces restricționat la ședința Consiliului Județean. LIVE, pe Facebook
  Plenul Consiliului Județean se întrunește miercuri în ședință extraordinară de îndată. Însă accesul va fi restricționat, fiind permis doar consilierilor județeni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clase digitale lansate de Ministerul Educației
  Ministerul Educației și Cercetării alături de Narada lansează un modul de clase digitale.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.